
1.062 milions d'euros van assolir les exportacions gironines durant el quart trimestre del 2012. Aquesta és una de les dades positives que envolten la situació de l'economia de les comarques de Girona, ja que suposen un increment del 5, 6% respecte l'any anterior, segons l'últim informe de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) un dels principals indicadors econòmics d'aquest territori català. Al contrari de les exportacions, les importacions han disminuït al voltant 500 milions d'euros el que significa un 2,5 % menys que l'any anterior. Segons la patronal gironina, l'increment de les exportacions són la nota positiva de la crisi. Més d'aquest sector, des de la FOEG es creu que un dels sectors que registrà millores serà el turístic, ja que es preveu creació de llocs de treball encara que siguin estacionals.
A Girona, les dades globals són lleugerament més optimistes que les que afecten a tot Catalunya. D'aquesta manera, a les comarques gironines es registra un 63,3 % de taxa d'activitat, tres punts per sobre la dada catalana que és de 61,8. Tot I això al tercer trimestre de 2012 la taxa era d'un 65,3, per tant tot i superar la catalana ha disminuït.
Segons l'última Enquesta de Població Activa, publicada a finals d'abril, 93.900 gironins estan desocupats, un 25,11% dels habitants en edat de treballar del territori gironí, d'aquesta manera Girona va darrera Tarragona com la provincial amb un percentatge més alt de desocupats.
Un dels autors d'aquest informe, Ricard Rigall, professor d'Economia a la Universitat de Girona, assenyala com la busca d'oportunitats de venda a l'estranger per part d'empreses gironines com una causa d'aquest augment de les importacions, ja que el mercat interior està "malament". A més, Rigall assegura que a l'exterior els productes gironins tenen un gran "atractiu" i assenyala la indústria càrnica com un dels sectors que més exporta, i que aguanta l'economia gironia, ja que suposa més d'un 30% de l'activitat econòmica. En paral·lel, afegeix que la major part dels productes van a la Unió Europea. Una altra de les causes per les quals les exportacions han augmentat, diu Rigall, és que la competitivitat ha millorar, tan en productivitat com amb costos laborals unitaris.
El turisme és un altre dels sectors importants per l'economia gironina, segons l'economista, aquest any "s'espera una bona temporada de turisme que també és un sector encarat a l'exterior" . En aquest sentit, Rigall veu complicada la reactivació econòmica "perquè depèn de l'àmbit europeu, però cal esperar que a les comarques Gironines hi hagi una bona temporada de turisme i segueixi la tendència de l'augment de les exportacions, a més d'esperar millores en l'àmbit Macoreconòmic".
Destrucció d'ocupació
Les males notícies pel que fa als llocs de treball també arriben a les comarques gironines. Des de fa 5 anys s'han perdut 55.000 llocs de treball, el que significa 1000 per mes i 50 per dia. Pel que fa als expedients de regulació d'ocupació (ERO), a l'any 2009 n'hi va haver 237, els quals van afectar a 6.465 persones. Segons dades de l'UGT, aquesta xifra va augmenter el 2012 a 585 expedients que han afectat 6.000 empleats. Amb aquestes dades sobre ocupació, actualment Girona té dos llocs de treball per cada tres persones.
La secretaria general de l'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, creu que la crisi s'ha "acarnissat" amb molts treballadors. "Som la demarcació amb més joves emigrant a l'estranger, I això no és positiu". Les Comarques gironines són una demarcació de serveis i turisme, segons Bassa, "cada vegada hi ha més feines temporals, i per tant més precàries, caldria una aposta per la industrialització de les comarques, amb una política clara d'industrialització per part de l'administració.
Una nota positiva
Les vendes dels vins de l'Empordà van créixer l'any 2012 un 13%, en part aquí també hi juga un paper important la internacionalització, aquesta va créixer un 13% amb les compres de la DO Empordà per part de països com Estat Units, Noruega, Suïssa o Canadà. Tot i això, el principal consumidor dels vins empordanesos és el mercat gironí, amb un 40% de les vendes per damunt del 20% de producte que adquireixen Estat estrangers.. En total l'any 2021 es van vendre de la DO de l'Empordà un total de 4, 8 milions d'ampolles.
Sembla que el paladar gironí té molt de recorregut. A la capital, s'hi espera un boom de la marca gironina al món gràcies a la proclamació d'El Celler de Can Roca com a millor restaurant del món. Ja han sorgit iniciatives a la ciutat per fer de Girona un referent gastronòmic. S'hi suma la connexió en alta velocitat de Girona i Figueres amb Barcelona, Madrid i París; i l'obertura el darrer cap de setmana d'un macro outlet a la Jonquera. Mentrestant, a Roses i Palamós, hi han apostat per rebre creuers.