La UEA Inquieta tanca el 2018 en femení i des del quilòmetre 0

Les empresàries Montse Duch, Lídia Monteagudo i Sira Abenoza de l'Anoia defensen la recerca de referents autèntics i fan autocrítica amb la culpabilitat

 Montse Duch, Sira Abenoza, Lídia Monteagudo i Stephanie Marjo al III Meeting UEA | Cedida Montse Duch, Sira Abenoza, Lídia Monteagudo i Stephanie Marjo al III Meeting UEA | Cedida

Una seixantena de professionals, treballadors i directives de diversos sectors empresarials de l’Anoia han assistit a l’acte de cloenda que ha servit per tancar l’any 2018 d’una de les comissions de la Unió Empresarial de l’Anoia: la UEA Inquieta. El seu objectiu és "acompanyar  i donar visibilitat" a les dones directives, empresàries i professionals de la comarca.

L’eix vertebrador de la jornada ha estat el lideratge femení en clau anoienca. La taula rodona moderada per VIA Empresa ha comptat amb la directora corporativa de RRHH a CL Grupo Industrial, Lídia Monteagudo, la professora del Departament de Ciències Socials d’ESADE Business & Law, Sira Abenoza, i la gerent de Nova Mevir, S.L.A, Montse Duch.   

Marko: "Volem convertir a les dones de la comarca de l'Anoia en més fortes i líders, empoderar-les”

La responsable de la comissió de la UEA Inquieta i col·laboradora de VIA Empresa, Stephanie Marko, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte: "A Estats Units és l’any de la dona, però ha de ser l’any de la dona a tot el món”. Alhora, també ha posat de manifest que la representativitat de la dona a les empreses, organitzacions i institucions, és molt minoritari en les cúpules directives o en qüestions de lideratge.

Més info: Líders de km 0

“Avui parlarem de lideratge, de lideratge femení i de quilòmetre zero. Teníem molt clar que volíem parlar del lideratge de casa nostra i perquè tothom pot fer-ho. Volem convertir a les dones de la comarca en més fortes i líders, empoderar-les”, ha començat.

Un trident de dones de quilòmetre O

Montse Duch és empresària dins "d’un sector tant masculí" com el metall. La seva carrera s’ha desenvolupat sempre dins l’àmbit financer fins que al 2012 es va fer càrrec de l’empresa familiar, Nova Mevir SL, com a gerent, per tant, al capdavant de l’empresa. “A Nova Mevir són tot homes i la direcció la porto jo, que sóc una dona. Ho compagino amb la regidoria d’Hisenda de l’Ajuntament d’Igualada. Al consistori sí hi ha paritat entre homes i dones”, ha reblat.

Duch: “A Nova Mevir són tot homes i la direcció la porto jo, que sóc una dona"

Lídia Monteagudo és llicenciada en Relacions Laborals, Màster en gestió de Recursos Humans i ha realitzat estudis posteriors relacionats amb les relacions laborals. Actualment és directora corporativa de RRHH a CL Grupo Industrial i ha explicat que s’ha trobat els reptes en què els equips directius són gairebé i normalment format per homes; i que la maternitat, li va suposar un punt d’inflexió, sobretot després de tenir el primer fill “en aquell moment, em va fer plantejar el meu futur professional. L’entorn tampoc t’ajuda, i les mateixes dones, tampoc”.

Sira Abenoza és Llicenciada en Filosofia i Negocis Internacional, Màster en Investigació en Ciutadania i Drets Humans i Doctora en Filosofia. Abenoza ha reflexionat sobre què implica i què significa el concepte de lideratge femení: “Com estem, avui? Hi ha molt canvi, però si el mirem a nivell global és desigual. Necessitem líders? Jo crec que necessitem referents. Hem de pensar en referents autèntics, ajudar-nos entre homes i dones a descobrir qui som, i això té atributs masculins i femenins. Si ho descobrim serem referents i ajudarem als altres que ho siguin”.

Abenoza: "Hem de pensar en referents autèntics, ajudar-nos entre homes i dones a descobrir qui som"

Abenoza també ha destacat que pel fet de ser dona, quan començava com a professora a la universitat tenia la fixació de vestir-se “per aparentar més anys perquè se’m respectés. Però si hagués estat un home, potser no ho hagués necessitat”, ha recalcat.

La culpabilitat juga en contra

Un dels conceptes compartits ha estat el sentiment de culpabilitat a l’hora de prioritzar i o afrontar alguns moments la carrera professional davant el concepte tradicional de maternitat.

Monteagudo ha confessat que “jo ara no em sento culpable per no estar amb els nens perquè he de marxar de viatge per feina. Però encara ens queda camí per recórrer. Hi ha d’haver col·laboració total a totes les famílies i també a l’entorn. A vegades ens posem les barreres nosaltres mateixes”. Tant Abenoza com Duch compartien la mateixa opinió i explicaven al públic que “a vegades, diem que ens ajuden a casa, però les coses de casa són cosa de tots”.

Monteagudo: "A vegades ens posem les barreres nosaltres mateixes”

L’acte central de la UEA Inquieta ha comptat amb la presència de la diputada al Congrés dels Diputats, Carolina Telechea, i la regidora de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Patricia Illa. L’acte ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, VIA Empresa, i amb el patrocini de la Mútua General de Catalunya, Servisimó i la joieria Rosich.

Més informació
La UEA Inquieta vol empoderar les dones i trencar l'estigma
Només una mare
Avui et destaquem
El més llegit