La Unió Europea escull un productor català per trobar tomàquets més resistents al canvi climàtic

Soulblim és un productor agrícola del Baix Llobregat i compta amb la col·laboració de restaurants com El Celler de Can Roca

Soulblim és un productor de tomàquets ecològics del Baix Llobregat | Cedida Soulblim és un productor de tomàquets ecològics del Baix Llobregat | Cedida

Trobar les varietats de tomàquets més resistents al canvi climàtic i de millor qualitat. Aquesta és la tasca encarregada al productor ecològic de Viladecans Soulblim per part d’un projecte europeu de recerca on participen diversos països. L’empresa comença ara la collita de la vintena de varietats que ha plantat amb aquesta finalitat i que haurà de valorar en funció de diversos paràmetres. El projecte compta també amb la col·laboració de restaurants.

Sota l’aixopluc del projecte Harnesstom, amb un pressupost d'1,1 milions d'euros finançats per la Unió Europea, Soulblim ha començat a collir ja alguns dels diferents tomàquets que ha cultivat al parc agrari del Baix Llobregat i a aplegar-ne dades com la resistència al canvi climàtic i la seva productivitat. Algunes d’aquestes espècies s’han modificat genèticament. Les dades de cada tomàquet es guarden a través d’un codi QR i se sistematitzen en una plataforma unificada de gestió on se sumen a les que proporcionen altres productors de l’Estat i de Bulgària, Itàlia, França, Israel, Itàlia i Països Baixos.

Torras: “El tomàquet és vulnerable a les malalties emergents i al canvi climàtic”

“El projecte vol sumar els esforços tant de científics com d’agricultors per millorar la qualitat de centenars de varietats de tomàquet a través de la recerca”, explica Jaume Torras, director de Soulblim, en un comunicat. Torras afirma que la Unió Europea ha escollit Soulblim per al projecte “per la seva experiència en el cultiu de productes ecològics i de proximitat”.

“El fet que el tomàquet és una hortalissa àmpliament cultivada i consumida, però amb una diversitat genètica reduïda el fa vulnerable a les malalties emergents i al canvi climàtic”, afegeix. Per tal de donar visibilitat a la iniciativa, Soulblim ha creat la campanya ‘A la recerca del millor tomàquet’.

Al Celler de Can Roca

El projecte compta ja amb la col·laboració d’un vintena llarga de restauradors per tal de determinar el potencial gastronòmic de cada tomàquet i té l’objectiu d’incorporar-ne molts més: “Busquem sobretot restaurants que apostin per un producte de proximitat, ecològic i que el treballin bé a la cuina”. De moment, ja s’hi han apuntat restaurants i xefs com Xavier Pellicer, el Celler de Can Roca, Restaurant Hofmann, Virens Barcelona, Cinc Sentits o el Lluerna.

Avui et destaquem
El més llegit