Unió de Pagesos alça la veu contra la línia de molta alta tensió entre Aragó i Catalunya

El projecte, aprovat pel govern espanyol, preveu un recorregut de 182 quilòmetres i travessarà 40 municipis catalans

Subestació de la MAT a Santa Llogaia d'Àlguema | ACN / Xavier Pi Subestació de la MAT a Santa Llogaia d'Àlguema | ACN / Xavier Pi

Unió de Pagesos ha mostrat el seu rebuig a l'autorització de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Terol i Begues. El sindicat agrari ha presentat un recurs d'alçada a la Secretaria d'Estat d'Energia contra el projecte, que ha de recórrer 182 quilòmetres entre Aragó i Catalunya travessant 40 municipis catalans a les comarques de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Àrea Metropolitana de Barcelona. L'entitat considera que la línia, que ha de servir per transportar energia fotovoltaica d'una megaplanta de l'Aragó, vulnera la normativa del sector elèctric i aspectes relacionats amb el medi ambient.

A més, assegura que l'autorització de la MAT s'ha fet amb una "absoluta manca" d'anàlisi cap a les afectacions agràries i diu que el promotor de la línia "no ha complert amb les exigències legals". En un comunicat, Unió de Pagesos denuncia "l’absoluta manca de l’anàlisi preceptiu d’afectacions agràries, amb les corresponents alternatives i mesures correctores i compensatòries sobre les afectacions als espais agraris en el traçat". Per això, proposarà a la Generalitat i les administracions locals que se sumin a la presentació del recurs.

"Elevat" impacte paisatgístic

A principis d'agost, l'Estat va aprovar el traçat de la MAT de Terol a Begues, tot i que el permís definitiu depèn de la Generalitat, que no veu clar el projecte. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va assegurar que el projecte estava subjecte a l'informe favorable de la Generalitat en matèria de biodiversitat. Així mateix, va apuntar que el Ministeri de Transició Energètica estava posant "pressió" a la Generalitat perquè fos ella qui no donés llum verda al projecte. També es va mostrar en contra del projecte la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, que va apuntar que la MAT tindria un "elevat" impacte paisatgístic. De fet, entitats ecologistes i ajuntaments afectats també van mostrar el seu rebuig frontal a aquesta línia de molt alta tensió. 

Avui et destaquem
El més llegit