
Fa temps que ho dèiem: el luxe es contracta a Barcelona. Ara bé, matisem, perquè la ciutat comtal destaca per sobre de cap altra en el territori espanyol, però no més enllà, perquè la crisi també ha afectat les butxaques més àmplies. Ho assegura a VIAempresa la fundadora de la start-upTime & Glam, Silvia Salvadó, qui va engegar fa gairebé dos anys aquesta agència especialitzada en serveis de 'personal assistant' i propostes de lifestyle.
Més que un personal assistant
"Som una empresa boutique, amb un equip altament especialitzat que ofereix solucions integrals a la carta per donar suport a la vida familiar, social i lúdica de les persones", explica Salvadó sobre l'activitat del seu negoci.
Amb aquesta idea en ment, la pregunta és, en què es diferencia d'un personal assistant? "En què oferim un plus, el de què treballem més enllà de l'entorn professional i entrem en la conciliació", respon la CEO. A més a més, destaca que la secretària o qui porta l'agenda d'un empresari a la feina no pot donar un servei personalitzat com sí fa Time & Glam.
En aquest sentit, destaca que atenen fins al més petit detall: "Cada persona és un món i té inquietuds diferents, com també és diferent cada època de l'any. Tot això ho tenim en compte". Això sí, amb els serveis premium, on Salvadó subratlla que saben solucionar i ser flexibles a qualsevol demanda que faci el client.
Un client exigent, però afectat per la crisi
Tenen també un target de nivell adquisitiu elevat i molt exigent. Diu d'aquests clients que "tenen agendes molt ocupades, que saben el que volen i que necessiten significar el seu dia a dia gaudint d'experiències úniques i dissenyades només per a ells".
A més dels directius catalans i espanyols que tenen en cartera, compten també amb clients d'altres països que venen a Barcelona de manera temporal a fer negocis. "Normalment són inversors", puntualitza la fundadora, i afegeix tot seguit que és en aquest segment estranger on hi ha el gruix del negoci. El perquè es troba en la crisi, la qual Salvadó assegura que ha afectat durament a l'Estat espanyol i al sector del turisme, els congressos i els viatges d'empresa. "Fins que això no torni a remuntar..." deixa el comentari enlaire.
I tot i saber que el canvi d'hàbits dels directius –més prudents amb les despeses- ha afectat la professió, la fundadora de Time & Glam reconeix que eren, són i seran un servei atractiu pels qui no saben com organitzar la seva agenda. "Amb nosaltres guanyen el temps que fins llavors perdien i el destinen a allò que volen, al que té més valor a la seva vida. Sabem que quan tot millori, ho notarem", diu.
Davant les males xifres, pensar en positiu
Aquesta és l'actitud que té Salvadó. Ho avala citant les estadístiques que defineixen el sector, les que segons ens explica auguren un increment de beneficis anuals fins al 2020. Ella prefereix, però, pensar a més curt termini: "Fins llavors tenim molt a recórrer. Ara pensem en el 2015 i creiem que seguirem amb bons números".
Com que la seva quota de negoci es troba en els inversors que venen a Espanya a conèixer el mercat, focalitzen gran part de l'atenció en ells. Poden prestar-los serveis per una setmana, deu dies o fins i tot signar un contracte anual que es pot anar renovant i acabar encadenant un total de tres anys. Salvadó argumenta que és un client fructífer perquè "vol informació dels vols, reserves de restaurant, un intèrpret... Tot el viatge ha d'estar coordinat al minut i d'estar atès durant tot el dia".
En termes monetaris, aquest tipus de contractes poden arribar a generar pressupostos de més d'un milió d'euros. No obstant això, "són negocis a llarg termini", deixa clar la CEO, de manera que no saben mai si una conversa acabarà convertint-se en negoci.
Sobre això, detalla que treballen amb individus, no amb empreses. Una persona ofereix major estabilitat, no té un pressupost tan volàtil com el d'una companyia, així que se centren en la fidelització més de clients que no pas de marques.
Un bagatge professional important
Quan no hi ha mentors, ni programes d'emprenedoria, ni cap altre suport, tenir experiència professional prèvia i un nínxol de mercat detectat és la clau. És el cas de la Sílvia Salvadó, qui compta amb més d'11 anys a Areas en el seu currículum, entre altres multinacionals. "Donava suport als equips directius de llavors, així que vaig veure què és el que es necessita i es busca en el terreny del personal assistance", recorda.
A la cerca de capital
Time & Glam té dos socis i ha construït les seves bases amb crèdits dels bancs. "Hem presentat rondes de finançament", reconeix Salvadó, però sense èxit. Critica que aquest tipus de captació de fons estan massa centrats en projectes tecnològics o biomèdics i que el turisme "ha quedat aturat". "És com que el mercat no és prou madur per segons quins negocis", lamenta.
Sí que han rebut, en canvi, sol·licituds d'inversors de fora, però la CEO revela que ara per ara prefereixen créixer poc a poc i mitjançant inversors locals. El perquè rau en la seva confiança pel talent autòcton, "perquè aquí tenim empreses que poden generar negoci i riquesa", afirma. Potenciant i consolidant a Catalunya aquest sector, es podrà enfortir també la seva professionalitat de cara a sortir a fora.
Fins aleshores l'equip està format per tres persones. Tanmateix, Salvadó detalla que és un sector amb pujades i baixades, per l'estacionalitat dels congressos i fires, que els obliga a dependre de "més persones externes" quan hi ha una punta de feina i els clients demanen serveis extres.