• Tinkerers Lab baixa al terra la vista d'ocell

Tinkerers Lab baixa al terra la vista d'ocell

La start-up, incubada a l'acceleradora de l'Agència Espacial Europea, projecta àrees geogràfiques en 3D

Part de l'equip de Tinkerers Lab al taller
Part de l'equip de Tinkerers Lab al taller
Aiats Agustí
Periodista
28 d'Abril de 2016
En el gran incendi d'Horta de Sant Joan de l'any 2009 els bombers es van trobar envoltats pel foc i segurament hagués estat molt difícil fer-hi res en contra. Per donar un cop de mà en aquest tipus de situacions –i d'altres- ha nascut el projecte Tikerers Lab. Milena i Claudia Orlandini i Ángela María Bedoya combinen la impressió 3D i la projecció de dades sobre models per donar una vista d'ocell d'àrees geogràfiques que es poden fer servir -al més pur estil d'una pel·lícula futurista- en situacions com la d'Horta de Sant Joan.

Un còctel tecnològic
Tinkerers lab, segons una de les seves fundadores, Milena Orlandini, és un taller de fabricació digital. L'empresa, incubada per l'Agència Espacial Europea al seu programa Esa Bic, treballa combinant tres tecnologies bàsiques: la fabricació digital (impressió 3D, tall làser, cnc, electrònica, programació, etc.), tecnologia espacial i videoprojecció.

Amb tot aquest còctel la start-up ofereix el seu producte, el Geospatial Blended Reality System. El GBRS és un sistema de multi-projecció 3D per a models topogràfics en volum i d'alta resolució que "simplifica la gestió i la comprensió de grans quantitats de dades complexes en una sola plataforma". Què vol dir això? La companyia imprimeix un model en tres dimensions d'una zona geogràfica o àrea concreta i a sobre hi projecten informació obtinguda de satèl·lits "per obtenir una visió real a vista d'ocell d'una ubicació", explica Orlandini.

Això per a què serveix? Segons l'emprenedora, el seu producte té moltes aplicacions. "Si una companyia, institució o administració necessita una visió global a vista d'ocell d'una localització geogràfica, o gestionar grans quantitats de dades per organitzar activitats o inclús situacions d'emergència, com rescats o incendis, el GBRS és una solució perfecte per fer aquestes tasques més fàcils", detalla l'emprenedora. A més, la tecnologia de Tinkerers lab permet projectar informació en temps real o fer simulacions per planificar com actuar en situacions de risc com ara "esllavissades, inundacions o focs forestals".

Orlandini posa l'exemple dels bombers de la Generalitat, que compten amb un model del Massís del Garraf: "Amb aquesta maqueta poden simular, preveure i planificar situacions d'emergència". En cas que hi hagi, realment, un incendi en aquesta muntanya, els bombers poden projectar a sobre el model on es troba el foc, on són les dotacions, actius i camions destacats, "perquè cadascun comptarà amb un dispositiu GPS". A més, Tinkerers Lab també ofereix un dron per fer servir en aquestes ocasions: "Que pot oferir imatges en directe, pot oferir dades de temperatura, velocitat del vent, condicions meteorològiques i es poden projectar sobre el model i evitar que els bombers quedin envoltats pel foc", explica l'emprenedora.

Un dels models 3D de Tinkerers Lab

Facilitar la feina en grup
El programari de Tinkerers lab processa tota la informació i la projecta amb un sistema de maquinari composat per projectors d'alta definició amb càmeres 3D i làser. Aquest sistema, a més, permet interactuar amb la informació que s'hi projecta a partir de sensors.

Si bé el públic objectiu d'aquest giny és més aviat administratiu i institucional –forces de seguretat de l'estat, cossos de rescat, forestals, instituts cartogràfics, geogràfics, oceanogràfics o organitzacions d'esports extrems-, també el poden aprofitar empreses del sector privat com ara mineria, explotacions petrolíferes o gas. "Així mateix, en el sector educatiu també pot oferir molts recursos, bé sigui en museus o en universitats", detalla Orlandini i afirma que "la gran quantitat de dades que es poden treballar ens dóna molta versatilitat".

Treballar davant d'una pantalla d'un ordinador o un llibre és complicat per a dues persones. Les avantatges que aporta treballar amb un model així "faciliten la feina a un grup interdisciplinar".

Mapes i impressores 3D
Les emprenedores de Tinkerers treballaven amb la creació de mapes i tocaven la fabricació digital "de manera molt esporàdica". Quan va començar la crisi van reciclar-se. Després de viatjar i agafar idees per Europa i els Estats Units van combinar "el que ja teníem amb noves tendències tecnològiques".

L'empresa es va constituir a final del 2013 amb un equip de noies interdisciplinari. Finalment al setembre del 2015 la companyia va obrir les portes i comença a caminar "gràcies a l'ajuda i l'empenta de Barcelona Activa". L'empresa ja té converses amb diversos clients tant del sector privat com el sector públic: "Institucions, clubs d'esports extrems i fins i tot una organització a nivell internacional d'agricultura també ens ha contactat, hem començat bastant bé".