• UsMima, la millor start-up bio

UsMima, la millor start-up bio

L'empresa catalana ha guanyat el premi a millor empresa biològica de l'any amb un projecte sortit en col·laboració amb l'Institut Guttman

    L'equip d'UsMima
    L'equip d'UsMima
    Aiats Agustí
    Periodista
    18 de Desembre de 2014
    Act. 18 de Desembre de 2014

    "En la medicina no estan entrenats per innovar" diu Markus Wilhelms. Aquest metge i bioquímic alemany forma part d'usMIMA, considerada la start-upbio de l'any, i que ha rebut el guardó BioEmprenedorXXI, per haver desenvolupat un dispositiu mèdic wearable controlat per un software central, que simula massatgesterapèutics per tractar el restrenyiment crònic.

    Wilhelms va entrar al programa Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), un curs de postgrau per formar emprenedors i futurs líders en innovaciósanitària. "És un molt bon programa perquè als professionals de la salut, els metges, se'ls entrena per aplicar protocols i si proven coses noves el risc és a càrrec seu, aquest programa trenca amb això", diu Wilhelms.

    El programa insígnia de la iniciativa Moebio, inspirada en el prestigiós programa de beques Biodesign de la Universitat de Stanford, busca capacitar equips de joves en el biodisseny. El tret diferencial del pla a Barcelona és que es van centrar a potenciar la comunicació i el lideratge dins dels equips que es van crear. Tant és així que ara fins i tot la mateixa Stanford ha mirat al model barceloní.

    Els 12 alumnes van ser dividits a criteri dels professors i coaches i d'aquí va sorgir l'actual equip d'usMIMA: MarcBenet, enginyer tècnic en disseny industrial i màster en enginyeria del disseny, ImmaculadaHerrero, doctora en ciències biològiques, ÀngelCalzad, enginyer de telecomunicacions i MarkusWilhelms, doctor en microbiologia molecular.

     


    Dos mesos a la Guttmann
    Els participants en aquest programa passen una etapa "d'immersió clínica" per, mitjançant un estudi de mercat, detectar les necessitats dels pacients. Per això els alumnes del programa van trobar la seva idea de negoci després de passar dos mesos en contacte amb els pacients de l'Institut Guttmann.

    El contacte directe amb els interns va dur-los a trobar més de 600 possibles problemes a resoldre, de tots aquests, després d'analitzar-los, classificar-los i descartar-ne molts, en van quedar uns pocs. "La nostra primera opció era l'osteoporosi, que afecta greument els pacients que són en cadira de rodes, arriben a perdre fins a un 60% de massa òssea!", diu Wilhelms, però no obstant això, el que ells consideraven com a prioritari no ho era pels pacients: "Sempre ens entrevistem amb els pacients, així vam identificar que el restrenyiment crònic té un gran impacte en la qualitat de vida de les persones amb afectacions neurològiques, com ara gent amb Parkinson, ictus i també un 15% de la població en general".

    Els integrants d'usMIMA van detectar que els pacients no parlen sobre aquest tema i que les conseqüències pels afectats són realment capitals. A més "les solucions que hi ha són puntuals, com els laxants, o invasives, com els ènemes, o fins i tot comporten una intervenció quirúrgica, com els marcapassos intestinals", afirma Wilhelms. L'alemany explica que "existeix un tipus de massatge que emula els moviments de peristalsis (del còlon), però normalment els pacients no tenen els recursos com per anar cada dia a la clínica".

    Així, els científics d'usMIMA han creat un pre-prototip de cinturó que imita els massatges dels professionals per acabar amb aquest problema. "Els resultats són extraordinaris!" exclama Wilhelms, "la freqüència de defecació es duplica i la satisfacció dels usuaris és molt alta", afegeix. "El nostre model de negoci està centrat en el pacient" i la filosofia darrere d'aquest dispositiu és, al cap i a la fi, "fer la vida més fàcil dels pacients que sovint pateixen en silenci algunes de les conseqüències de les malalties i que només els metges i els familiars més propers coneixen", explica Wilhelms.

    A UsMima preveuen tenir pel març un prototip amb cara i ulls que desenvoluparan amb els diners del premi a millor bioempresa de l'any, 12.000 euros, més el capital que ells han aportat, 25.000 euros. A més, l'start-up ha comptat amb el suport de Barcelona Activa per desenvolupar el seu projecte.

    Ara per ara els components d'usMIMA "treballem cadascú a casa seva i ens reunim dos cops per setmana per parlar els temes que Whatsapp no soluciona", bromeja Wilhelms, i afegeix que "estem movent una estratègia de finançament i de subvencions europees, el següent pas és fer el producte", diu, il·lusionat.