
Ja ha arribat a Barcelona el transport de mercaderies ecològic, eficient i que renova el concepte d'un vehicle conegut per tothom: la bicicleta. A aquesta, però, li hem de sumar una roda més, una caixa per guardar-hi tots els paquets, un motor elèctric que suporta els fins a 180 kg que pot arribar a transportar i un nom, el de Vanapedal. Es tracta d'una empresa catalana que té com a objectiu principal "oferir una solució eficaç per al transport de mercaderies en l'última part del procés de distribució en zones urbanes de difícil accés", explica un dels seus fundadors, Enric Gallifa.
L'èxit de la iniciativa ha captat l'interès d'empreses com TNT, que va ser el primer client, i també de l'Ajuntament de Barcelona. Amb aquestes primeres passes ben fetes, tant Gallifa com els altres tres socis de la companyia treballen ara a consolidar el servei a la capital catalana i esperen exportar-lo a altres ciutats de Catalunya i potser València.
Avantatges mediambientals i econòmics
Vanapedal és una furgoneta de pedals que soluciona els problemes de contaminació i soroll en llocs amb una altra densitat de població com Barcelona.
En paral·lel també resol la dificultat de les companyies de repartiment per accedir als carrers estrets o d'accés limitat als vianants, i de trobar un bon lloc on estacionar el vehicle sense obstruir la via pública. El que també es tradueix en un estalvi de temps i de trànsit.
"Barcelona ho reuneix tot, per això és un lloc que ens permet ser rendibles", remarca Gallifa, i tot i veure-hi una aplicació útil clara, van necessitar fer diverses proves pilot per tal d'aconseguir la confiança dels clients potencials.
Una tecnologia encara en desenvolupament
"La idea inicial va sortir amb en Jordi Manuel Gali i jo. Ell tenia un blog sobre bicicletes elèctriques de càrregues que vaig trobar, pel que no vaig dubtar en contactar-lo al veure que tots dos havíem arribat a la mateixa conclusió: el tricicle és un vehicle bo per a la distribució de mercaderies". El següent pas que rememora Gallifa va ser identificar el creador del primer tricicle destinat a aquesta activitat. Es troba a França, i no van dubtar a anar-hi per entendre el funcionament del mecanisme amb què treballava.
El mateix contacte de l'empresa francesa els permet exportar el model a Barcelona, però canvien de companyia proveïdora al trobar un fabricant al País Basc: "A ell se li han fet les últimes compres perquè tenen un avantatge respecte al primer model que vam utilitzar, i és que les caixes d'ara es poden treure i canviar".
Respecte a la idea d'ampliar el negoci i dedicar-se també a la construcció de tricicles, Gallifa respon que és una fase encara llunyana a causa del gruix d'inversió que caldria destinar-hi. Tanmateix, revela que ja han intentat introduir les seves innovacions en els vehicles.
Fins al moment s'han centrat en les mercaderies de poc volum i de menys de 15 kg. Tampoc contemplen incloure el lloguer a privats per un motiu principal: "Són vehicles cars, fabricats de manera de tradicional, i s'hauria d'assumir un risc de desperfectes que no podem".
De la mà amb Barcelona Activa i l'Ajuntament de Barcelona
El pas de projecte a empresa el van fer fa més de 3 anys amb un capital inicial de 6.000 euros, seguit d'un préstec addicional. L'aportació ha estat tota pròpia i avui mantenen encara un 25% de la propietat cadascun dels quatre socis.
En tot el camí, Gallifa no dubta a esmentar Barcelona Activa: "ha estat fonamental tant pel seu suport com pel premi guanyat al programa EcoEmprenedors XXI". Tampoc oblida l'Ajuntament de Barcelona, el qual els ha permès iniciar una prova pilot per crear la primera plataforma de microdistibució a Europa.
El projecte consisteix a establir uns espais per al dipòsit de mercaderies en l'àrea del nucli antic de la ciutat. Des d'allà, Vanapedal pren el relleu de les furgonetes de les empreses amb les quals treballen – TNT, Seur, Halcourier, ASM i La Luna- per fer el darrer tram d'entrega pels carrers on els vehicles amb matrícula no poden passar.
Creixement lent, però estable
La facturació del 2013 s'ha situat en els 170.000 euros i s'han marcat com a fita arribar a finals d'aquest any amb els 200.000 euros a la butxaca. L'objectiu, fins al moment, assegura que és assolible tot i reconèixer que tenen un creixement "lent però consolidat".