Aleix Puig i Oriol de Pablo, fundadors de la cadena d’hamburgueseries onlineVicio, han constituït sengles societats hòlding per gestionar les seves inversions personals. Aquest moviment coincideix en el temps amb la culminació de la ronda de finançament de 17 milions d’euros en la qual hi han participat els futbolistes Leo Messi, Sergio Busquets, Sergi Roberto i Antoine Griezmann.
Aleix Puig i Oriol de Pablo han creat, respectivament, les societats Lassen Connect Capital SL i Baloo Capital SL a través de les quals controlaran les seves participacions empresarials. Lassen s’ha constituït amb un capital social de 5 milions d’euros i Baloo, de 1,48 milions. Es tracta de societats unipersonals de les quals cada un d’ells n’és administrador i soci únic. A preguntes de VIA Empresa, els seus serveis de premsa van indicar que els fundadors declinaven comentar aquests moviments societaris i els seus plans de futur.
La setmana passada van anunciar el tancament d’un ronda de finançament de 17 milions d’euros que servirà per cobrir el pla d’expansió de Vicio. Aquesta ronda ha estat liderada per la catalana Iris Capital, si bé Messi i els altres futbolistes hi han entrat a través de Barlon Capital, el fons que té com a cap visible Javier Rubió. Arran d’aquesta operació, Puig i De Pablo ja no controlen la majoria del capital si bé continuaran liderant l’empresa. En aquests moments, el consell d’administració de la societat Comerconlasmanos SL, propietari de la marca Vicio, està format per De Pablo (president), Puig, Rubió i Dídac Lee, aquest últim com a conseller independent. S’espera que properament, en representació d’Iris Capital, hi entrin Montse Suárez, sòcia fundadora del fons, i Marc Calzada, emprenedor i porter de l’Atlètic Terrassa d’hoquei herba.
Vicio es proposa doblar vendes i expandir el seu model de negoci online a les principals ciutats
Vicio es proposa aquest 2023 arribar a unes vendes de 40 milions d’euros, el doble dels 20 milions de 2022 que ja van quintuplicar la facturació d’un any abans. En aquest exercici, planegen expandir-se a set noves ciutats i obrir 17 nous locals. Tot i que aposten pel canal online, amb el qual obtenen el 95% de les vendes, també obren grans botigues físiques per potenciar la marca. Nascuts a Barcelona el 2020, gairebé la meitat del negoci (47%) està a Madrid, segons van informar el desembre passat en un comunicat.
El manresà Aleix Puig es va fer famós per guanyar la setena edició de Masterchef. Amb l’emprenedor tecnològic Oriol de Pablo van llançar fa tres anys Vicio, que defineixen com una marca de food-delivery especialitzada en la venda d’hamburgueses online. Subratllen que són líders en el segment d’hamburgueses premium que es demanen a través de l’aplicació de Glovo.
El pas que fan els emprenedors quan triomfen amb les empreses que han creat: la constitució de societats hòlding
La creació de societats hòlding és un pas habitual que fan els emprenedors quan les empreses que han fundat adquireixen volum i estan en condicions d'iniciar noves aventures. Aquest pas sol coincidir amb operacions de venda d’accions o entrades de nous socis. Arran de l’última ronda de finançament, Puig i De Pablo han creat les seves, seguint l’exemple d’altres emprenedors.
L’estiu passat, David Okuniev i Robert Muñoz Rupérez, fundadors de Typeform, startup catalana a punt de convertir-se en unicorn, també van crear sengles societats hòlding – Okushi Asako, el primer, i Roboto Asako, el segon– per gestionar les seves participacions empresarials després de tancar una ronda de finançament de 132 milions d’euros. A finals de 2021, Javi Fondevila i Bernat Ripoll, fundadors de la startup de software per a pimes Holded, van crear les seves respectives societats patrimonials – Berkstand Capital, el primer, i Feather Capital, el segon– després de vendre la participació majoritària al grup noruec Visma.
Hi ha molts més casos. Per exemple, Rubén Ferreiro, fundador i president de YABA, la primera empresa espanyola centrada en la compra de marques que només es venen a través d’Amazon, va constituir Celtic Wings per controlar les seves participacions. Daniel Pope, CEO de Submer Technologies, va crear Tramuntana Ventures. O Ignacio Javierre, cofundador de la startup de serveis financers Hubuc, amb Aigualluts Ventures.