Auto Rossellon, la botiguera de Haifa que cuina a Barcelona

Empresària i amant del medi ambient, Ronit Stern posa al servei de la cuina més saludable i sostenible les espècies del seu país

Ronit Stern d'Auto Rossellon Ronit Stern d'Auto Rossellon

Ella no era cuinera, ni treballava com a cuinera ni va estudiar cuina. Però Ronit Stern ha creat un concepte de restaurant modern, l'Auto Rossellon, de teca inspiradora i ambient acollidor i urbanita de gran èxit per on passen uns 100 clients diàriament. Un pot aterrar a qualsevol hora del dia i estar-s'hi el què convingui. No té horaris -de 8 a 12 de la nit, 365 dies l'any- ni línia de marcatge culinari més enllà de la inspiració de la seva cuinera. "No tag cuisine" es llegeix sobre una de les parets i és veritablement això.

"No tag significa que podem fer el què volem, tocant tota mena de preparacions. Com a casa, sigui l'hora que sigui pots vindre i menjar i sentir-te bé aquí", explica Stern. Junt amb el seu marit, Rafael Campos, ha muntat un local que és tot autenticitat. La seva faceta d'empresària ve de lluny. En la seva Haifa natal, comandava un negoci de roba interior però el negoci la va portar fins a Espanya i aquí va enamorar-se i establir-se. La cuina era la seva passió i va trobar com creuar-la amb el seu coneixement empresarial. De botiguera a Israel a cuinera a Barcelona.

"No tag significa que podem fer el què volem, tocant tota mena de preparacions. Com a casa, sigui l'hora que sigui pots vindre i menjar i sentir-te bé aquí"

Va comandar el conegut restaurant Toto durant cinc anys. "Era un restaurant extravagant i gran amb una ampul·lositat luxosa, molt gran. Em va permetre aprendre el que volia i el que no volia d'un negoci de restauració", recorda. "En comptes d'estudiar cuina, he fet stages a molts restaurants amb nom. I això m'ha donat molta perspectiva, vaig estar al restaurant Santa Katarina a Tel Aviv, i al restaurant emblemàtic Chez Panisse Restaurant de Berkeley d'Alice Waters, entre d'altres".

Abans, havien muntat junts les fleques Crustó. Un negoci que ja va néixer per la seva passió pel producte: "La idea era fer un bon pa, perquè no ens agradava el que trobàvem a la ciutat. Era més o menys quan també van obrir les fleques Turris. Vam acabar venent el negoci i ara ja hi ha nou establiments inclosos alguns dins el Corte Inglés a Madrid i Barcelona".

Van traspassar Toto poc després de sorgir-li l'oportunitat d'obrir l'Auto Rossellon el 2016, un local al mig de l'Eixample del qual es van enamorar i que va requerir una inversió de 300.000 euros: "Sempre diem que "O hi ha negoci pel local o hi ha local pel negoci" i, normalment, no tens la sort de trobar aquest tipus de local. Però el vam veure i vam decidir que valia la pena muntar-hi aquí un restaurant". Era un negoci de recanvis de cotxes. Estava destrossat, era molt fosc i ni es veia l'interior, "però ja vaig veure l'encant i les possibilitats". Amb Max Altés de The Thing Thinks, desenvolupador de conceptes gràfics, i Bárbara Aurell -Espacio en Blanco- van veure com es podia respectar l'essència autèntica, inclòs el nom, i "ens hi vam llançar", explica.

Cuina sense etiquetes

"Al principi m'agradava tota mena de cuina, l'asiàtica, la italiana, l'espanyola... Però fent proves he vist que la influència del menjar del meu país és el que més m'agrada: aportar-la però no per vendre falàfels, sinó per donar-hi el toc de les nostres espècies i introduir-la en la meva cuina sempre deixant que el producte de temporada sigui el protagonista. El sumac, les salses harissa itahini o la llimona confitada no han de ser els protagonistes, sinó la carabassa, ara que estem en temporada, o la carxofa del Prat quan toca", assegura l'empresària i afegeix: "El picant no agrada, en canvi les combinacions exòtiques sí. Així que intento que tot sigui autèntic, però amb molta mesura sense ser estrident. L'elegància i l'equilibri per mi és el més important".

Li interessa posar un plat a taula que sigui el més ecològic possible, sobretot en el cas del pollastre, els ous i la carn. "No només pel tema de la salut sinó perquè m'agrada cuinar el benestar animal, tinc molta sensibilitat cap aquest tema", explica, "per mi seria vegetariana, de fet ho vaig ser durat 20 anys, però com a mínim si tinc una oferta de proteïna animal que sigui la de millor qualitat possible. Prefereixo no fer pastissos un dia si no puc posar-hi ous ecològics, això ho tinc molt clar. M'és igual. Per diners no tot val, estem junts en aquest planeta i hem de ser responsables i conseqüents en les nostres decisions", resumeix.

A totes hores

Encetant el matí amb un bon cafè, torrades gurmet o un dels seus deliciosos pastissos, dinant amb un menú de migdia (a 15,90 euros amb quatre primers, segons i postres) o deixant-se seduir al capvespre, el local funciona. La seva carta és variada, amb menjar molt saborós i combinacions del tot variables. Fruites i verdures de temporada, carn d'origen nacional, formatges artesans, pa de massa mare, farina biològica i vins naturals. Tot, depenent de què na Ronit hagi pogut proveir-se, sempre buscant la màxima qualitat i els sabors de veritat. "El biquini de mozzarella i pernil és un dels best sellers, en venem fàcilment 20 al dia i és només un article".

Les xifres d'Auto Rossellon: 100 clients diaris i una facturació anual de gairebé 800.000 euros

Amb una facturació bruta de 780.000 euros anuals, Auto Rosselló és tot un èxit empresarial que se sustenta fonamentalment en una cuina honesta i en moltes hores de treball personal al darrere. Sempre pensant en nous negocis, la ment de Ronit no para quieta. Una passió és la cuina i l'altra són els negocis, clarament, encara que assegura que, per ara, no té intenció d'obrir nous fronts: "En aquest cas no hi ha grans aspiracions de muntar cadena, és una casa particular. No vull replicar-ho perquè perdria l'essència. Amb aquest concepte culinari lligat a la qualitat, la personalitat i la temporada és molt difícil fer-ho en cadena", resumeix.

Auto Rosellon

Menu migdia: 15,90 euros

Adreça: Carrer del Rosselló, 182, Barcelona

Telèfon: 938 53 93 20

Més informació
Restaurant Orvay, vins a copes i plats eivissencs
Un restaurant per menjar caviar d'alta muntanya
Oh Bo, un restaurant amb congnom de Repsol
Avui et destaquem
El més llegit