Esperit de fonda i plats del segle XXI. Bar Mono va fer el salt fa uns mesos al centre de Sant Cugat amb l'obertura del seu segon establiment. Arran de l'èxit del seu local al barri Gòtic de Barcelona, els propietaris van decidir buscar un local nou per expandir-se i van pensar que la ciutat del Vallès era un bon lloc. "Volíem créixer, però buscàvem un lloc singular", relata Jordi Tatay, cap de sala.
El primer establiment a Barcelona ocupa un saló mediterrani diàfan, lluminós i decorat amb materials nobles que respecta les formes originals del palauet on es troba, el Palau Fivaller. I l'obertura a Sant Cugat ha volgut estar a l'altura. Se situa a l'antic restaurant El Mesón, a la Plaça Octavià número 6, molt a prop del seu popular Monestir. L'emblemàtic restaurant va obrir portes el 1964 de la mà de Carmen Rojo i va abaixar la persiana l'any passat, pocs mesos abans del tancament.
Arran de l'èxit del seu local al barri Gòtic de Barcelona, els propietaris van decidir buscar un local nou per expandir-se i van pensar que Sant Cugat era un bon lloc
La selvàtica entrada no enganya. Una infinitat de plantes engalanen amb el seu verd l'entrada, una porteta que dóna pas a un hall envidriat on esperar, tot, en una atmosfera lluminosa on famílies amb alguns nens petits es reparteixen l'espai. La barra, a l'esquerra, permet fer un còctel abans o després del servei. A la resta de l'establiment, obert cada dia de la setmana, destaquen els detalls tropicals, l'ambient trendy i un cert aire asiatitzat. Però si hi ha alguna cosa que crida poderosament l'atenció és l'enorme quadre amb la cara d'un simi que decora el menjador principal.
Cada plat, un hit multicultural
Amb la mateixa fórmula de gastrobar i comptant al comandament dels fogons amb el xef Francesc Fernández, la cuina fusiona les arrels mediterrànies amb la multiculturalitat i l'orientació asiàtica, integra tapes, platerets, amanides, street food, brasa o arrossos amb productes de primera qualitat i proximitat. Així que es pot menjar una mica de tot, fins i tot al menú de migdia (amb més de 20 plats).
Fernández és l'encarregat d'innovar, crear plats i proposar-ne d'altres que ja figuren al catàleg que qualsevol aficionat als restaurants coneix. Per exemple, el seu exitós caneló d'alvocat, tonyina vermella i mango, plat emblema del seu germà barceloní inspirat en un d'elBulli icònic que es va fer propi de l'extint Tickets (ara Teatre) i que s'ha copiat en infinitat de restaurants. Aquí, Fernández troba l'equilibri perfecte entre el greix del peix blau i l'alvocat arrodonit pel picant del cibulet, la mostassa, el toc del gingebre, la llima i el cruixent del sèsam caramel·litzat. “Si podem, no deixem que ningú se'n vagi sense provar-ho. I molts repeteixen quan tornen. És un dels nostres best-sellers”, detalla el cambrer.
Bar Mono no busca ser un restaurant de preus populars, sinó garantir la possibilitat de menjar molt bé i al centre de Sant Cugat qualsevol dia de l'any
Al repertori també hi figuren altres platets deliciosos per compartir com els contundents ous estrellats amb pernil ibèric tallat a ganivet, les croquetes de mitjana de bou a la brasa o de pollastre rostit, el tàrtar de salmó amb pa carasau (una especialitat de Sardenya produïda amb farina i cereals) elaborat amb una recepta tradicional, la picantona bomba de la Barceloneta o els fingers de pollastre (amb un arrebossat lleuger) amb maionesa de chipotle. El picant segueix el gust occidental, però el mix d'espècies és molt interessant. Els arrossaires tenen un altre motiu per visitar el restaurant: l'arròs amb secret ibèric i trompetes de la mort (en una ració més que generosa). I els més carnívors poden llençar-se a la degustació d'una pota de cabrit a baixa temperatura o un filet a la brasa i foie. La brasa Josper, el forn més famós i patentat de la cuina (va néixer el 1969, de la mà de Pere Juli i Josep Armangué a Pineda de Mar, Barcelona), és un dels atractius del restaurant, ja que permet la cocció de les carns i verdures sense perdre sucositat (combina al seu interior una graella i un forn).
A Bar Mono també hi trobem una extensa carta de vins, tant de proximitat com els clàssics de cellers nacionals i internacionals. I una de còctels per finalitzar el dinar acompanyant unes postres. Per exemple, el seu exitós Lemon Pie o el pa de pessic de cacau, crema Rocher i gelat d'avellana. Bar Mono no busca ser un restaurant de preus populars, sinó garantir la possibilitat de menjar molt bé i al centre de Sant Cugat qualsevol dia de l'any.
Bar Mono Sant Cugat
Adreça: Plaça Octavià, 6
Telèfon: 936 745 228
Preu mitjà: 35 euros