El preu de tenir cervell

Els autors donen les claus per tenir una ment sana que ens garanteixi un cos saludable a través de la nutrició, la son, l'exercici o la socialització

'El cerebro que cura' ens dóna les tàctiques per a tenir una ment sana | iStock 'El cerebro que cura' ens dóna les tàctiques per a tenir una ment sana | iStock

Com una ment sana pot donar lloc a un cos saludable? Els autors Álvaro Pascual-LeoneÁlvaro Fernández Ibáñez David Bartrés-Faz ens donen les claus per entrenar el nostre cervell i tenir una vida més plena en el llibre El cerebro que cura, que es converteix en una guia per aprendre com fer-lo funcionar a ple rendiment.

Participa: Sortegem el llibre 'El cerebro que cura'

Sota la premissa que "el cervell resulta car al cos i està sempre treballant", els autors sostenen que la ment "utilitza la mateixa quantitat d'energia quan estem percebent el món que ens envolta, que quan estem en repòs" i això, adverteixen, representa una despesa d'energia del cos del 25%. La cosa, però, encara sorprèn més si es té en compta que el cervell només representa el 2% de la massa corporal, però gasta una quarta part del total del nostre físic.

Però, que passaria si tinguéssim una manera d'amortitzar aquesta energia, emmagatzemar-la i treure-li el màxim rendiment? Malgrat que els autors reconeixen que cal seguir investigant, tenen clar que si la funció del cervell és la correcta en cada franja d'edat, "guanyem unes capacitats i en perdem d'altres, anem evolucionant" i si acceptem això, serà més fàcil l'entrenament que haurem de fer per tenir un cervell sa.

Els pilars que ho curen tot

Partint de la base que "no existeix una píndola màgica" que ens ajudi a mantenir el cervell com nosaltres voldríem, els autors divideixen en set els pilars a tenir presents per cuidar la nostra ment. Són la salut integral, la nutrició, el son, l'exercici físic, l'entrenament cognitiu, la socialització i el pla vital per projectar-nos en el futur.

Menjar bé, fer exercici, dormir les hores que toquen, aprendre a respirar i evitar fer vàries coses al mateix temps ens ajuda a controlar l'estrès

Una part important de la salut integral és aprendre a controlar l'estrès. La bona notícia, afegeixen, és que per més complicat que sembli "tenim l'equip mental bàsic per aprendre a gestionar-lo". Si no ens ho apliquem, pot patir el nostre fetge, el nostre cor i molts altres òrgans i, a més, un estrès crònic pot desembocar en un "cercle viciós" que ens pot arribar a obstaculitzar la manera de controlar-lo.

Menjar bé, fer exercici, dormir les hores que toquen, aprendre a respirar i evitar fer vàries coses al mateix temps ens pot ajudar a prevenir-lo o a administrar-lo perquè no s'apoderi del nostre cos.

Plasticitat sana

Els autors tenen clar que "el nostre cervell manté una relació continua amb tots els òrgans del nostre cos i té la capacitat de ser una font de salut", però també adverteixen que és una arma de doble fil perquè, de la mateixa manera que pot curar-nos, "pot causar-nos malaltia".

La llista d'elements que influeixen en la nostra ment -i les pautes que ens ajuden a tenir una ment sana és interminable. Però aquest llibre pretén ser un manual que té per objectiu que, quan el lector l'acaba de llegir, "el teu cervell serà literalment diferent, però no haurà estat canviat permanentment".

I és que, segons els autors, "un sistema excessivament plàstic és capaç d'aprendre molt ràpid, però també d'oblidar molt ràpidament". Mens sana in corpore sano.

Més informació
El llibre per no rebre ordres de ningú
El Barça com a model d'èxit (empresarial)
Insecticida al capitalisme global
Avui et destaquem
El més llegit