El Claris Hotel & Spa compleix 30 anys

Ho celebra amb el fitxatge de Jesús Pastor com a nou xef a Barcelona i el dels nois de Cañitas Maite al capdavant de CEBO a Madrid

Imatge conjunta de Joaquim Clos, Jesus Pastor, Javi Sanz, Juan Sahuquillo i Jordi Clos | Cedida Imatge conjunta de Joaquim Clos, Jesus Pastor, Javi Sanz, Juan Sahuquillo i Jordi Clos | Cedida

La seva obertura el 1992 va ser una aposta clara pels allotjaments de luxe, en un moment d’innovació i transformació per la ciutat de Barcelona, en motiu dels Jocs Olímpics. Després es va erigir en una icona del luxe burgès, més enllà del proper Passeig de Gràcia que va començar a rebre la munió de turistes addictes a les botigues de luxe. L’hotel Claris bufa les espelmes del seu 30è aniversari en un moment de renovació i ho fa recuperant les festes socials a la seva icònica terrassa, deixades de banda des de l’any 2019 per la pandèmia.

La Terrassa del Claris torna a brillar 

La compra, per part de Derby Hotels, del Palau Vedruna, a la confluència de Pau Claris amb el carrer València, va ser fonamental per materialitzar les intencions de Jordi Clos, a finals dels anys vuitanta: volia un hotel que fos diferent, modern i, que a la vegada revaloritzés l’immoble on s'ubica. La façana centenària, datada del 1890, es va mantenir intacte com a valor històric afegit per donar pas a un edifici de modernitat amb exterior de vidre (un aspecte molt comú de l’època). El resultat final redimensionava la construcció original; una obra firmada per l’equip d’arquitectes més punters del moment: Oriol Bohigas, Martorell i Mackay.  “No volia fer un hotel qualsevol”, recorda Jordi Clos, president de Derby Hotels Collection, “en un moment de creixement per la ciutat, jo somiava amb una modernització de l’hostaleria a Barcelona”. Clos pare va ser l’artífex del projecte que va néixer conceptualment el 1987, però que, finalment, va ser inaugurat l’any 1992. “Claris va ser el referent hoteler que va guiar la ciutat en el repte olímpic”, afegeix Clos, “ara, 30 anys després és el moment de recuperar tot aquell entusiasme i il·lusió per dimensionar Barcelona un cop més”, conclou.

Imatge d'arxiu del Palau Vedruna | Cedida
Imatge d'arxiu del Palau Vedruna | Cedida

L’obertura de l’hotel Claris - tal com els barcelonins el coneixen - no només va ser un projecte personal i familiar, sinó que va posicionar una mica més Barcelona com a bressol de l’art. La visió de futur de Clos va ser crucial i va venir marcada pel seu vessant de mecenes de l’art i del patrimoni urbà.  El Claris va acollir en els seus inicis el primer - i encara únic - Museu Egipci de Barcelona, fruit de la passió i del compromís de l’empresari català que, trenta anys després, encara manté amb la mateixa intensitat. Actualment, Claris Hotel & Spa ofereix als seus hostes i visitants un museu d’art precolombí situat a la primera planta. A més, tots els establiments de Derby Hotels Collection en general exhibeixen peces artístiques de gran valor a les habitacions i els espais comuns. L’hotel també es va posicionar, a poc a poc, apostant per noves tendències urbanes com la cocteleria d’autor, segell gurmet, espais singulars i atenció a mida. 

Aposta gastronòmica renovada

L’hotel va reprendre, la setmana passada per celebrar l’efemèride, la posada en valor de la seva terrassa, pionera a Barcelona que va suposar obrir els rooftops d’hotels de luxe a barcelonins i visitants de fa molts anys. De la mà de la celebració, la família Clos va presentar a Jesús Pastor com a nou xef de l’hotel, junt amb els cuiners de l’hotel, junt amb els cuiners Javi Sanz i Juan Sahuquillo al capdavant de CEBO a Madrid.

Según es va anunciar, Pastor signarà la nova proposta gastronòmica de tot l’hotel, ell s'encarrega dels esdeveniments i encapçalarà un nou espai de cuina asiàtica situat al vestíbul (s’estrenarà a finals d’any), a més del restaurant La Terrassa del Claris, un espai obert tot l’hivern a Barcelona. El jove xef ha passat per diferents hotels de luxe a Barcelona i també pel restaurant El Poblet de Quique Dacosta a Dénia (Alacant). 

Bones dades per l’ocupació hotelera

Segons han avançat i en concordança amb la recuperació que viu el sector, el Claris Hotel & Spa 5*GL preveu una ocupació superior al 70% en allotjament per aquest any 2022, destacant el mes d’octubre que arribarà a nivells superiors a causa dels diferents esdeveniments que preveu acollir la ciutat. Es calcula que el 80% sigui turisme estranger, liderant el mercat americà que recupera la seva primera posició, representant més d’un 25% del mercat internacional, seguit pel mercat anglès i francès. La família Clos considera positives aquestes dades i les supedita al servei personalitzat i flexible que, des de l’any 2020, han instaurat a tots els seus establiments. “Hem escoltat els nostres clients i ens adaptem a les seves necessitats - explica Joaquim Clos, director general de Derby Hotels Collection - “el context internacional provoca que la nostra diferenciació sigui la connexió amb un destí privilegiat com és Barcelona, sobretot aquesta tardor, plena de cites urbanes interessants i també per Nadal”, afegeix.

A Madrid, nou futur

L’efemèride al Claris és la primera d’una sèrie de fites que ofereix l’any 2022 a la cadena hotelera. A l’octubre, l’Hotel Urban 5*GL de Madrid, el vaixell insígnia de la companyia a la capital espanyola, reobre el restaurant CEBO i comença una nova etapa sota la direcció dels xefs Javier Sanz i Juan Sahuquillo. Els joves cuiners d’Albacete, impulsors del popular Cañitas Maite, han estat reconeguts amb diferents premis com els cuiners revelació a Madrid Fusión 2021, a més de ser autors de la millor croqueta i el millor escabetx en el mateix certamen. 

En paral·lel i per aprofundir a “l’experiència Premium que volem oferir”, en paraules de Joaquim Clos, director general i segona generació al capdavant de Derby Hotels Collection, l’establiment madrileny recuperarà el Glass Bar com a cocteleria d’autor, gràcies a l’aliança amb els baristes Simone Caporale i Marc Álvarez del barcelonès Sips, a Madrid. “La família de Sips creix, la inquietud creativa sempre ens fa volar, crear, innovar i, sobretot, explorar. En aquest cas volíem explorar nous territoris. Després dels dos espais de Barcelona - Drinkery House i Esencia - ara arriba un nou espai de la mà de Derby Hotels Collection: Glass By Sips, al cor de l’hotel Urban de Madrid, on l’ADN creatiu s’integra a l’ADN de l’hotel per generar un espai únic on provar les creacions més conegudes de Sips”, detalla Álvarez i Caporale. 

JoaquimClos JordiClos FachadaClaris
Imatge conjunta de Joaquim Clos i Jordi Clos | Cedida
 

 

Més informació
Molino de Pez, el nou restaurant de La Ancha (Fismuler) a Barcelona
La Pau (El Gòtic), el restaurant de les segones oportunitats
Bar Nuria, la història d'una família
Avui et destaquem
El més llegit