Dones en alts càrrecs, com és de fàcil?

La psicòloga Maria Àngels Viladot i Presas presenta un llibre editat per Barcelona Activa sobre l'empoderament de les directives en la nostra societat

L'escala professional per a les dones segueix sent una assignatura pendent per a la societat L'escala professional per a les dones segueix sent una assignatura pendent per a la societat

'Sostre de vidre' podria ser el mot de l'any. És un dels conceptes catalans candidat a ser neologisme del 2018 segons la proposta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). I no és casualitat en un any marcat per les reivindicacions feministes i on la posició que ocupa la dona en la societat es qüestiona cada dia, en tots els àmbits. Sostre de vidre està lligat a dones, a alts càrrecs, a càrrecs intermedis... a la dificultat que perceben les treballadores per ascendir havent de conciliar vida i professió en una mena d'elecció unilateral. O una o l'altra, sembla imposar-se.

Participa: Sortegem el llibre Dones en alts càrrecs

L'autora i doctora en Psicologia social Maria Àngels Viladot i Presas ha presentat aquest dimecres 12 a Barcelona el seu llibre Dones en alts càrrecs. Una recerca teòrica i empírica com a part de la cloenda del cicle Liderant sectors econòmics amb talent femení, impulsat per Barcelona Activa i l'Associació 50*50.

Més info: L’apoderament industrial de la dona

El llibre s'emmarca en el programa LIDERA de Barcelona Activa -qui edita el llibre- tal com explica Sara Berbel, la seua directora general al pròleg. I té sentit aquesta aliança perquè LIDERA és un espai que s'ha creat adreçat a dones professionals, directives i emprenedores, "justament per aconseguir que puguin trencar aquest sostre de vidre empresarial que s'ha mostrat tan persistent", apunta Berbel. El sostre de vidre. Una altra vegada.

 

Berbel, en la presentació del llibre | Cedida
Berbel, en la presentació del llibre | Cedida

El llibre és fruit de les entrevistes a 649 dones professionals de diverses empreses d'àmbit espanyol que combina l'anàlisi teòrica i el vessant empíric. I se centra en les dones que tenen alts càrrecs i en les dificultats a les quals s'han d'enfrontar, el que "deixa clar que els beneficis de la diversitat de gènere en els llocs de lideratge no provenen del mer fet que hi hagi més dones ascendides a posicions de lideratge", com explica l'autora.

El llibre és fruit de les entrevistes a 649 dones professionals de diverses empreses d'àmbit espanyol 

Al llarg del text, Viladot comenta algunes de les idees lligades al lideratge femení i es pregunta què hi ha de cert en la creença popular que diu que les dones ens fustiguem mútuament a la feina. S'ho pregunta i reflexiona sobre aquest i molts altres temes, com per què les dones, de vegades, se senten atrapades i s'ataquen les unes a les altres. També aporta dades demogràfiques sobre dones i lideratge. Per exemple? Que només el 28% dels alts càrrecs de l'Administració són dones; al Consell General del Poder Judicial el 43% són dones; entre els rectors universitaris només un 13% són dones i en les reials acadèmies, la xifra baixa fins a l'11% de representativitat.

Manual de capçalera, està adreçat a qui estiga interessat a entendre perquè la paritat és encara una gesta a aconseguir, explica amb exemples, anàlisis acadèmics i profundes argumentacions sobre la realitat professional de les dones líders.

No dóna noms però si xifres que l'autora interpreta arribant a diferents conclusions, com que les dones en alts càrrecs (en comparació amb les dones en càrrecs intermedis) perceben més conductes negatives vers les dones en el seu àmbit laboral però també creuen més fermament en els seus mèrits.

 

Viladot, durant la presentació del seu llibre | Cedida
Viladot, durant la presentació del seu llibre | Cedida

I un últim apunt: el llibre inclou un qüestionari final que es pot completar i enviar per correu a l'autora, ja que està elaborant un estudi sobre gènere i lideratge en l'àmbit laboral.

Més informació
Les rectores demanen a les Universitats pressupostos amb perspectiva de gènere
Només el 19% dels alts càrrecs directius són ocupats per dones
Avui et destaquem
El més llegit