El plaer de fer coses que ja no es fan

L'art d'escriure a mà i la tècnica de decorar àlbums guanyen presència al Handmade Festival, certamen dedicat a les manualitats i el do it yourself que arriba a la quarta edició

L'oci creatiu de manualitats cuida fins l'últim detall
L'oci creatiu de manualitats cuida fins l'últim detall

Més enllà d'anotar quatre coses a la llista de la compra, quan va ser la darrera vegada que vas escriure un text a mà? I quan temps fa que no imprimeixes fotografies per enganxar-les en un àlbum que després puguis fullejar? Activitats que en una època eren d'allò més habituals, avui s'han convertit en tendències seguides pels aficionats i aficionades al DIY, les sigles de "do it yourself" o fes-ho tu mateix, un moviment que continua guanyant força i adeptes cada any que passa.

"La gent vol tornar a fer coses que ja no es fan". Ho afirma Laura Massana, una jove dissenyadora gràfica i autora del llibre Letras bonitas, un llibre per practicar l'art de fer lletres maques, altrament conegut com cal·ligrafia o lettering. Massana explica que el seu estudi de disseny va començar a fer servir el lettering per a logos personalitzats i que d'aquí va sorgir l'interès de molta gent d'aprendre a fer aquest tipus de cal·ligrafia, que ja s'ha fet present als cartells i comunicació publicitària de comerços, bars i mercats. Així va començar a fer cursos i ha acabat fent el llibre Letras bonitas.

Steve Jobs ja va fer cursos de cal·ligrafia i asseguren que això va influir en el disseny dels iPhones. Paradoxalment, en l'època més digital i tecnològica, hi ha un retorn a les activitats manuals, que a banda del plaer estètic, proporcionen l'oportunitat de relaxar-se i desconnectar del trepidant ritme diari.

És el cas del lettering o l'scrapbooking, l'art de decorar àlbums de fotografies amb tota mena de materials i objectes, que seran les dues tendències més en voga amb presència al Handmade Festival.

Foto: Pau Garcia Fuster


Un sector en creixement
Aquest certamen, impulsat fa quatre anys per Fira de Barcelona per servir d'aparador de tendències i novetats del món del DIY i les manualitats, arriba a la seva quarta edició en un moment dolç. "Quan vam crear el festival ja portàvem dos anys fent un estudi de mercat sobre el sector. La moda del handmade va començar amb la crisi, amb la necessitat de reciclar i recuperar coses; i el sector continua mantenint un ritme creixent", explica Laura Pararols, directora del festival.

En aquests anys han crescut el nombre de negocis relacionats amb les manualitats i el reciclatge, i a les tradicionals merceries de tota la vida s'hi han afegit nous comerços que ofereixen articles i materials i també espais per fer tallers i aprendre aquestes noves tècniques. Pararols reconeix que cada any hi ha una tendència més en voga que una altra però, en termes generals, l'afició per tot allò fet a mà es manté viva i a l'alça.

El Handmade Festival, coorganitzat amb Evident Events, se celebra del 28 al 30 d'abril al Palau 2 i a la Plaça de l'Univers del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. No només s'hi podrà descobrir i practicar el lettering o l'scrapbooking, sinó que s'hi trobaran 150 expositors del sector de l'entreteniment creatiu i les arts plàstiques, que inclou també l'artesania amb fil i llanes, la pastisseria i rebosteria, les manualitats infantils, la jardineria i el bricolatge.

Atraure els homes
El públic aficionat a les manualitats i el handmade és majoritàriament femení, però des de la primera edició, i a diferència d'altres festivals i fires similars, el Handmade Festival ha intentat atraure l'atenció dels homes amb una oferta d'expositors i activitats relacionades amb el bricolatge. En aquest sentit, el certamen compta des del primer any amb Bauhaus com a partner. Pararols assegura que el bricolatge és un altre sector que ha crescut molt i continua creixent.

Foto: Pau Garcia Fuster


Un altre sector representat al festival és el dels casaments, que han trobat en el handmade un aliat perfecte. Invitacions de boda que aprofiten les tècniques del lettering o l'scrapbooking, sense anar més lluny, per no parlar de les corones de flors per a núvies, sabons artesanals per regalar als convidats i tota mena d'idees per fer diferents i originals els casaments han fet que les bodes handmade "vagin a l'alça", segons Pararols.

Per últim, el certamen també reserva un espai per als més petits, el Mini Handmade, on la canalla podrà participar en tallers, ludoteca i activitats familiars.

Obert de nit
Amb voluntat de ser espai de trobada i també oferir experiències diferents, el Handmade Festival també organitza la Handmade Night. El festival obrirà la nit del dissabte 29 d'abril fins les 23 hores i acollirà exhibicions, classes de ball, tallers creatius, degustació de còctels i música en directe. "El nostre objectiu és oferir a la nostra comunitat handmade, cada vegada més nombrosa, un espai únic, experiencial i dedicat tant a l'aprenentatge com a la diversió", conclou la codirectora del saló per part d'Evident Events, Anna Ventura.

Avui et destaquem
Comentaris