Els tràmits per estudiar o treballar als Estats Units

Escollir la millor Universitat o tenir clar el visat que necessites són passos essencials abans d'instal·lar-se al país nord-americà

Aquest gener ha començat el mandat de Donald Trump com a president dels Estats Units. L'expectació per veure si porta a terme o no el seu controvertit programa pot fer encara més interessant l'experiència de viure en un país on els tràmits i requisits per estudiar-hi o treballar-hi són diversos. Ningú millor que el US Consulate General a Barcelona per aclarir una mica el procés que cal seguir per triar el millor centre i sol·licitar el visat adequat. En un taller pràctic, la màxima representació nord-americana a Catalunya ha parlat de les oportunitats de fer una estada als Estats Units, sobre els diferents visats existents i el procediment per demanar-los i sobre com funcionen els processos de matriculació i les beques per a estudiants espanyols.

Estudiar als Estats Units
Pels estudiants que vulguin completar la seva formació als Estats Units, l'oferta formativa és enorme, però les dificultats per triar el centre adequat també. Especialment en el cas del estudiants que volen fer un grau o màster en alguna de les centenars d'universitats que hi ha al país.

Kathy Matles, assessora acadèmica d'EducationUSA a Espanya, adverteix que la cerca i selecció de les millors opcions "és la feina més difícil". De fet, recomana que es comenci a fer un any i mig abans de la data en la qual es vol marxar.

En el cas dels estudiants que vulguin fer-hi el batxillerat, la millor solució és buscar una agència especialitzada que s'encarregarà de buscar el centre i l'allotjament; a més a més de tramitar l'assegurança obligatòria.

En el cas de les universitats, el primer que cal mirar és el perfil acadèmic del centre, però també de l'alumne, per confirmar que siguin compatibles. Després, caldrà analitzar si la universitat és de 2.000 alumnes o de 50.000, quantes places reserven per a alumnes estrangers i quin és l'índex de continuïtat i d'èxit dels seus estudiants.

La ubicació també és un factor important, ja que no és el mateix estudiar en el clima càlid de Califòrnia que en les temperatures sota zero de Chicago. I cal valorar si té campus per allotjar-s'hi o caldrà buscar habitatge en un altre lloc.

Feta aquesta investigació prèvia, cal quedar-se amb una llista d'entre 6 i 10 centres i tramitats les sol·licituds, tenint en compte que cada sol·licitud pot costar entre 60 i 90 dòlars.

El pressupost és un altre dels aspectes a tenir molt en compte. A banda del cost per sol·licitud, s'ha de preveure la despesa del viatge i de l'assegurança obligatòria, així com la dels exàmens SAT o ICT, que també són obligatoris. A tot plegat cal sumar-hi el preu de la matrícula, que pot oscil·lar entre els 23.000 i els 32.000 dòlars en funció de si la universitat és pública o privada.

Tanmateix, les universitats ofereixen beques però, en aquest cas, cal tenir present que l'oferta és reduïda de cara als alumnes estrangers. En molts casos, a més, les universitats també avaluen els candidats en funció de les seves possibilitats de cobrir el cost de la matrícula.

Per resoldre els dubtes sobre els estudis als Estats Units, des del Consolat a Barcelona recomanen consultar aquest web.

Treballar als Estats Units
Els Estats Units poden oferir oportunitats de feina, però és condició indispensable disposar d'un visat adequat. Treballar de manera il·legal sense els corresponents papers en regla comporta molts riscos, que passen pel pagament d'una multa, la deportació i la prohibició de l'entrada al país entre 5 i 20 anys. Per treballar-hi, doncs, cal un número de la Seguretat Social que ha provocat l'aparició d'un mercat lucratiu de documents falsos que cal evitar, ja que poden comportar conseqüències encara pitjors.

Així doncs, tant si volem a anar a estudiar o a treballar als Estats Units, haurem de demanar un visat que no és fàcil d'aconseguir, sobretot perquè hi ha molts tipus de documents en funció del tipus d'activitat que es prevegi dur a terme. Cal ser molt acurat a l'hora de fer les sol·licituds, adverteix Duden Yegenoglu, membre de la Secció de Visats de l'Ambaixada dels Estats Units a Madrid.

El país nord-americà té unes regles d'immigració molt complexes, amb una quarantena de visats diferents. A tall d'exemple, es pot enumerar el bisat H1B per treballs específics, el visat L per treballar en multinacionals, el B1 i B2 per fer turisme, l'F i l'M per estudiar a la universitat o fer formació professional o el J per a programes d'intercanvi.

Per fer una visita de menys de 90 dies amb el certificat Esta pot ser suficient, però si aquest és denegat, també caldrà demanar un visat com els que necessiten els estudiants i les persones que volen treballar als Estats Units, amb una tramitació que no és àgil ni senzilla. En cas que es vulgui anar acompanyat de la seva parella i fills, també caldrà fer les sol·licituds de visats pertinents.

Aquests visats se sol·liciten a l'ambaixada de Madrid i entre els requisits és obligatòria una entrevista presencial. Des del Consolat recomanen que els interessats dediquin molt de temps a estudiar les diferents opcions i que s'informin al màxim abans de demanar un visat. També recomanen sol·licitar l'entrevista amb l'ambaixada de Madrid amb el màxim d'antelació possible i tenir molt clars els documents complementaris que es poden demanar en funció de cada cas.

Pel que fa als sol·licitants de visats d'estudis i intercanvis, existeix també l'obligatorietat de pagar la taxa Sevis, que va a banda del cost del visat, i que cal tramitar dins els terminis fixats. Per a més informació sobre aquestes taxes, es pot consultar aquest web.

La informació sobre els diferents tipus de visats i la seva tramitació es pot fer a través d'Internet i també es poden fer consultes addicionals a través del correu electrònic visasmadrid@state.gov. Sempre tenint en compte que la consulta l'ha de realitzar la mateixa persona que sol·licita el visat i no través d'altres.
Avui et destaquem
El més llegit