El Gastronomic Forum Barcelona: de l'estrella Michelin a l'Àrtic, a referents del veganisme

Quines ponències no ens hem de perdre? El certamen, del 6 al 8 de novembre, posa el focus a la cuina sostenible i compromesa amb la biodiversitat

Imatge d'arxiu de la darrera edició del Gastronomic Forum Barcelona | Gastronomic Forum Barcelona Imatge d'arxiu de la darrera edició del Gastronomic Forum Barcelona | Gastronomic Forum Barcelona

El Palau 8 de recinte Montjuïc de Fira de Barcelona acollirà del 6 al 8 de novembre una nova edició del Gastronomic Forum Barcelona 2023. En una àrea de 10.000 metres quadrats es donaran cita més de 18.000 professionals, més de 350 expositors aproparan els seus productes i tindran lloc 120 activitats en un espai que supera més d'un 20% l'oferta expositiva respecte a l'any anterior.

Un Fòrum Gastronomic de rècord segons van assegurar els seus organitzadors: “Serà el millor espai on fer negocis, presentar novetats i fer networking”, destacava Josep Alcaraz, codirector del saló, el dia de la seva presentació al restaurant barceloní Compartir. Una edició que té la mirada posada “en la sostenibilitat dels negocis, en la seva aposta per la digitalització i la dimensió social i responsable amb la conciliació familiar”, segons Pep Palau, l’altre codirector.

En una àrea de 10.000 metres quadrats es donaran cita més de 18.000 professionals

55 estrelles Michelin: de les Illes Fèroe a Cantàbria

Els restaurants que participen en el saló d’enguany sumen 55 estrelles Michelin i, a més, 11 estrelles Michelin verdes (V). Aquest tipus de distinció de la guia vermella francesa reconeix aquells establiments que treballen per preservar el medi ambient mitjançant una gestió eficient dels recursos i la reducció dels residus. Entre les més de 120 activitats, sobresurten un centenar de ponents –de Joan Roca, a Lucía Freitas o Albert Adrià- que oferiran conferències, tallers i showcookings.

Aquest any el Gastronomic Forum Barcelona 2023 ha donat veu a moltes dones a cuina o a sala, que són, alhora, empresàries dels seus propis negocis i que aporten el valor de la cura dels equips, la no discriminació i la conciliació laboral-personal, un pas més enllà. En aquest sentit, ressaltem algunes ponències singulars:

Dilluns 6 de novembre

Joke Michiel i Viljhalmur Sigurdarson (Souvenir, Gant)

L'Auditori acollirà el dilluns 6 de novembre (12.45 a 13.15 h) la ponència Les Persones al centre. Els xefs Joke Michiel i Viljhalmur Sigurdarson, amos del petit restaurant Souvenir, a Gant (Bèlgica) han fet de la conciliació familiar una filosofia de vida. Des del seu local treballen amb proveïdors locals a qui consideren família i cuiden la racionalització dels horaris, combinant-ho amb una cuidada cuina sostenible basada en verdures de proximitat que els ha valgut nombrosos premis i reconeixements. Entre ells, una estrella Michelin i una estrella Verda.

Manon Fleury (Datil, París)

Aquest mateix dia i al mateix escenari la francesa Manon Fleury (13.15 a 13.45 h) exposarà a la ponència Territori i Biodiversitat la gestió sostenible que duu a terme al seu recentment estrenat restaurant Datil. Fleury pertany a la nova generació de xefs que han feminitzat l'ofici al país i que han oposat al centre de la seva proposta la cura del medi ambient i el residu 0 al seu negoci.

Caroline Baerten i Nicolas Decloedt (Humus & Hortense, Brussel·les)

L'Auditori també serà l'escenari que acollirà la ponència de Caroline Baerten i Nicolas Decloedt (16.45 a 17.15 h) titulada La cuina de les 24 estacions. Aquesta parella empresarial va ser pionera, ja fa 10 anys, a la gastrobotànica quan encara els vins naturals i els plats vegans no eren habituals a la carta dels restaurants. La seva alta cuina basada només en plantes els ha reportat nombrosos premis, entre els quals la primera estrella Michelin per a un restaurant plant-based a Bèlgica i l'estrella Verda de la Guia vermella. A més, formen part al top 10 dels restaurants verds més prestigiosos del món, segons la prestigiosa guia We are Smart Green.

Dimarts 7 de novembre

Jesús Sánchez (Cenador d'Amós)

El xef càntabre Jesús Sánchez és un dels grans referents de la cuina sostenible a l'Estat. El seu restaurant triestrellat, el Cenador d'Amós, en un poblet de només 300 habitants anomenat Villaverde de Pontones, pot presumir de treballar una cuina de producte ecològic local amb un 100% de fonts d'energia renovables i haver construït la primera comunitat solar del sector gastronòmic al país. A l'Auditori del Fòrum Gastronòmic (12 a 12.45 h) Sánchez compartirà la seva experiència com a empresari i la tasca social que desenvolupa amb col·lectius vulnerables socialment. La ponència portarà per títol El Cantàbric: Biodiversitat i cuina.

Zizi Hattab (KLE, Zuric)

Al mateix escenari la xef Zizi Hattab (12.45 a 13.15 h.), filla de pares magribins de Lloret de Mar, compartirà amb el públic la seva història com a empresària (té 3 restaurants a Zuric: KLE, DAR i COR). La jove cuinera es va formar com a informàtica, però va acabar canviant el programari pels fogons en aquesta ciutat suïssa. Hattab, un valor en alça de la cuina vegana a Europa, ha estat la primera xef vegana a obtenir una estrella Michelin Verda a Suïssa i ha rebut per això l'apel·latiu d'Estrella vegana a l'univers gastronòmic. Aquest serà també el títol de la seva ponència a l'Auditori.

La xef Zizi Hattab acudirà al Gastronomic Forum Barcelona | Cedida
La xef Zizi Hattab acudirà al Gastronomic Forum Barcelona | Cedida

Poul Andrias (Koks, Illes Fèroe)

El conegut xef Poul Andrias va posar les Illes Fèroe al mapa gastronòmic gràcies al seu restaurant Koks, el dues estrelles Michelin més remot del món. Recentment, ha traslladat el seu gastronòmic momentàniament fins a Groenlàndia, a 300 km del Cercle Polar Àrtic, i ha ampliat una mica més enllà aquest marge. Andrias porta al límit la sostenibilitat a la seva cuina nodrint-se d'un rebost més que limitat i aplicant tècniques d'assecatge i salaó ancestrals i només utilitzant productes sostenibles i ecològics, de màxima frescor. De vegades, els mariscs i animals que utilitza a la seva cuina (aus, ovelles, bens, etcètera) són capturats poc abans del seu consum. A l'Auditori (16.15 a 17 h) ens aproparà com és la Biodiversitat a la cuina de les Illes Fèroe i Groenlàndia.

Catalunya: regió Mundial de Gastronomia per al 2025

Durant el saló, l'Agència Catalana de Turisme i la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presentaran la designació de Catalunya com a regió mundial de gastronomia per al 2025. La iniciativa, impulsada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), suposa un important reconeixement al paper de lideratge de la cuina catalana al món. Per conèixer de prop alguns dels productors de proximitat catalans, les diputacions de Barcelona, ​​Girona i Lleida i Prodeca reuniran a l'Espai Catalunya 80 petites empreses i productors catalans, mentre que unes 20 ho faran al Mercat de Proximitat impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, ​​Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Mercabarna.

A l''Espai Catalunya' es reuniran 80 petites empreses i productors catalans

Millor cuiner de l'any i plat preferit dels catalans

En el marc del saló, està prevista com cada any la concessió d'alguns premis del sector. Entre ells, el The Baker i el de Millor Maître d'Hotel, a més dels guardons Mercader, InnoForum, Millor Panettone, el Plat Favorit dels Catalans i el Premi Cuiner 2023, que enguany, a la línia de l'efemèride, triarà el millor cuiner emergent i el millor cuiner sostenible, respectivament.

Més informació
Bar Pimentel: platets senzills i accessibles al Born
Sips es corona 'Millor Bar del Món' segons 'The World's 50 Best Bars'
Monster Sushi obre el tercer local a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit