La fórmula de l'èxit

L'inversor tecnològic Tim Ferris recull en el llibre 'Armas de Titanes' l'experiència de 200 professionals reeixits per extreure algunes de les claus de la seva prolífica carrera

L'èxit sempre és relatiu L'èxit sempre és relatiu

Segurament cada cop que veiem una imatge d’en Jeff Bezos, en Mark Zuckerberg o l’Elon Musk ens preguntem com ho han fet per construir un imperi com el seu. Tenir els seus consells seria un tresor inigualable, tot i que també en podria sorprendre trobar-nos amb tres persones que no tenen cap més secret que se perseverant.

- Participa en el SORTEIG d'aquest llibre al final de l'article -

Aquesta és més o menys la resposta que ofereix l’actor, empresari i polític nord-americà Arnold Schwarzenegger quan se li pregunta pel seu secret per tenir èxit. Lluny de presumir d’una carrera plena de triomfs, assegura que sempre ha tingut molta ajuda: “Mai hauria arribat enlloc sense l’ajuda de la meva mare per fer els deures, sense el meu pare dient-me que em convertís en algú ‘que servís per a alguna cosa’, sense els mestres que em van explicar com vendre el producte”. Així ho explica al pròleg del llibre Armas de Titanes (Deusto, 2017) de l’inversor i conseller d’empreses tecnològiques Tim Ferris, amb experiència en companyies de la talla d’Uber, Facebook o Alibaba.

En ell recull els secrets, trucs i costums d’aquells que han assolit l’èxit, extrets tots de les més de 200 entrevistes fetes a personatges destacats al seu podcast The Tim Ferris Show. Per això l’autor concep el llibre com un “kit d’eines per canviar la teva vida”, d’aquí que es marqui com a objectiu transmetre dues idees clau: l’èxit és assolible sempre i quan les conviccions i els hàbits siguin els correctes; i els superherois que un té al cap són sempre el resultat d’haver explotat al màxim una o dues capacitats personals entre molts defectes.

El 'mindfulness', esmorzar poc o utilitzar una cançó per concentrar-se són pràctiques que comparteixen els entrevistats

Les entrevistes es divideixen en tres apartats: salut, riquesa i saviesa. Cadascun recull les entrevistes segons la fortalesa del personatge amb qui parla, però són també els tres elements que, com diu, representen “el trípode sobre el qual la vida roman en equilibri”.

Què tenen en comú, però, totes aquestes persones?

  • Més del 80% practica a diari alguna forma de consciència plena com el mindfulness o la meditació.
  • Molts homes (no dones) de més de 45 anys mai esmorza o menja poc al matí.
  • Tenen el costum d’escoltar repetidament la mateixa cançó per concentrar-se.
  • Gairebé tothom ha practica alguna forma de treball especulatiu.
  • La convicció que ‘no hi ha mal que 100 anys duri’ i variacions diverses sobre aquesta idea.
  • Han partit de debilitats i les han convertit ens grans avantatges competitius.

Els consells de Chris Sacca

Tot i que sembla que hi ha un patró entre totes les personalitats d’èxit, cadascuna té la seva pròpia recepta. Un bon exemple és l’inversor Chris Sacca, qui ha format part de les fases inicial d’empreses com Twitter, Uber, Instagram, Kickstarter i Twilio.

Tot i que ell tampoc vol atribuir el gruix de l’èxit a un sol fet, sí que explica a Tim Ferris que hi ha bons hàbits com assistir al màxim de reunions possibles quan vols invertir en startups. “Si la gent pregunta per què estàs allà, comença a prendre notes sense motiu. Llegeix tots els apunts que trobis sobre l’empresa en qüestió i fes-te una general”, aconsella. A ell li va funcionar, així va ocupar el càrrec de director d’Iniciatives Especials a Google.

També insisteix en la necessitat d’obrir els ulls i veure més enllà: “Quan tens molta experiència, no t’adones de les novetats que sorgeixen en relació a aquest tema. No aprecies les particularitats que han de revisar-se, el que falta o el que de debò no està funcionant”. I això, clarament, és un error que es pot solucionar si un professional deixa intenta deixar de costat de tant en tant tot el que ha anat aprenent amb els anys.

Sacca:  “L’autenticitat és una de les coses que més ens manquen en els nostres dies”

Ara bé, sempre mantenint l’estil propi de cadascú. En aquest sentit, Sacca recorda que és important mantenir les rareses i particularitats que com a professional t’han fet ocupar el lloc que ocupes. “L’autenticitat és una de les coses que més ens manquen en els nostres dies”, conclou.

Aquests i altres consells són els que es poden trobar al llibre Armas de Titanes de Tim Ferris.

Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.

Més informació
Allibera el teu èxit
Directius d'èxit que acaben malament
Quan l'èxit depèn de dormir mitja hora més
Avui et destaquem
El més llegit