Lady Edison o la inventora més prolífica de la història

Beulah Louis Henry va registrar 49 patents i se la considera la dissenyadora d’uns 110 invents

lady edison simpsons lady edison simpsons

El capítol 205 de The Simpsons explica com Homer entra en depressió en repassar la seva vida i comprovar que no ha fet res transcendental per la història de la humanitat. El llastimós pare de família cau en l’autocompassió fins que descobreix a Thomas Edison i decideix seguir les seves passes. Per aconseguir-ho, crea un gràfic amb la figura de l’inventor sobre les seves 2.332 patents i una altra d’ell mateix en el punt de sortida, amb l’ambició d’atrapar al seu ídol. Si els guionistes haguessin pensat en Lisa com a protagonista de la història, la figura de Thomas Edison probablement hauria estat Beulah Louise Henry, també coneguda com a Lady Edison: la inventora més prolífica de la història.

Durant els seus 86 anys de vida, Beulah Louis va registrar 49 patents i se li atribueixen uns 110 invents. Una activitat frenètica per a una dona que podria haver tingut una vida acomodada. Descendent directa del governador de Virginia i pare fundador dels Estats Units, Patrick Henry, Louis va educar-se en un ambient d’alta societat i en què es propiciava la formació en belles arts. Malgrat tot, des de ben petita Beulah va demostrar els seus dots amb la mecànica i la seva destresa en millorar elements d’ús quotidià. I aquesta va ser la línia que va seguir durant tota la seva vida.

Beulah Louis va registrar 49 patents i se li atribueixen uns 110 invents

Malgrat la seva incipient activitat com a inventora no va ser fins al 1912, ja amb 25 anys, que va aconseguir la seva primera patent. Aquell primer registre descrivia una màquina de fer gelats amb un dipòsit congelador aïllant que permetia reduir la temperatura al seu interior amb un ús mínim del gel.

Aquest primer element és una excepció a la norma que va aplicar durant els seus inicis com a inventora, marcats per les seves millores en l’àmbit de la moda i els accessoris per a les dones. El seu primer èxit comercial va ser la creació d’una bossa de mà amb l’exterior intercanviable per tal de poder canviar el disseny i combinar-lo adequadament amb la resta del vestuari. D’aquesta manera, les persones no havien de comprar desenes de models, sinó que amb un de sol en tenien prou.

Va crear una bossa de mà amb l’exterior intercanviable per tal de poder canviar el disseny i combinar-lo adequadament amb la resta del vestuari

Va aplicar la mateixa idea a un paraigua, que, a més, comptava amb un mànec desmuntable i que funcionava com a estoig de maquillatge. El disseny li va valer el reconeixement com a un dels inventors més destacats del 1924 a la revista Scientific American i va ser el punt de partida per la creació de la seva primera empresa, la Henry Umbrella & Parasol Company, des d’on va donar resposta a la gran demanda que es va produir sobre el seu invent i amb la qual va fer la seva primera fortuna, en vendre la companyia per 50.000 dòlars poc temps després.

Inventora de joguines

La segona etapa en la carrera de Louis està marcada per les seves innovacions en el sector de les joguines i l’esbarjo, aquest cop a través de la seva segona empresa, la B.L. Henry Company of New York, amb la que va triomfar gràcies a la creació d’una nina amb una ràdio interior incorporada. El mateix Edison havia intentat crear joguines que parlessin, però cap model havia aconseguit el grau de perfecció del disseny de Louis, que va introduir un receptor de ràdio i un altaveu a l’alçada del pit.

D’aquesta mateixa empresa sortirien patents de fundes per a pilotes i sistemes de protecció d’objectes per anar a la platja. En definitiva, Louis havia creat objectes per a la dona en el moment d’emancipació femenina, i d’oci just quan els nord-americans dedicaven més recursos al seu temps lliure i les seves vacances.

Només li faltava entrar al camp industrial, al que va dedicar la seva creativitat en l’etapa final de la seva vida. Entre les seves últimes patents hi trobem una màquina de cosir de doble carril i sense bobina, un dispositiu per assortir de paper automàticament a les màquines d’escriure i el que es considera el precursor de les fotocopiadores actuals.

Es diu que part de la seva creativitat s’explica per la sinestèsia que patia, un trastorn psicològic que afecta la percepció de les sensacions. Així, relacionava olors amb certs tactes i, fins i tot, colors amb sons. Sigui com sigui, Lady Edison es un exemple a seguir poc reconegut.

Més informació
El viatge sense frens de Bertha Benz
Els orígens anticapitalistes del Monopoly
John Brinkley, un metge com una cabra per avançar-se a la Viagra
Avui et destaquem
El més llegit