Del ctrl+z a regar les plantes: tecnologia per a tot

Andreu Veà recull en el llibre ‘Tecnología para andar por casa’ les respostes a preguntes que tots ens hem fet en aquest nou entorn digital

Aconseguirà la tecnologia regar nos les plantes de casa quan som de vacances? | iStock Aconseguirà la tecnologia regar nos les plantes de casa quan som de vacances? | iStock

Com puc ampliar el senyal WiFi de casa meva? Com desfaig un error d’escriptura en un ordinador? Com guardo o sincronitzo els contactes del meu mòbil? Com puc allargar la bateria del meu smartphone? Com desenviar un correu electrònic enviat per error? Com puc reduir el consum elèctric de la meva llar? Com puc cuidar les meves plantes per control remot quan sóc de vacances? Aquestes són només algunes de les preguntes (i també respostes) que es recullen en el llibre Tecnología para andar por casad'Andreu Veà (LID Editorial, 2018).

Participa: Sortegem el llibre 'Tecnología para andar por casa'

Tots ens hem fet almenys alguna d’aquestes preguntes en algun moment de la nostra vida. Algunes potser en saps la resposta i, d’altres, ni t’imagines quina pot ser la solució tecnològica. Des de com guardar les teves fotos i documents a l’ordinador, a fer servir les dreceres del teclat, aprendre com funciona la connectivitat o fins i tot fer ús de la Internet de les Coses per connectar la teva casa, el teu cos, el teu cotxe i altres dispositius a internet.

“Tota persona o empresa que no sigui capaç d’adaptar-se o familiaritzar-se amb aquests avenços corre el risc de quedar-se fora”, detallà Veà. I en la nostra història recent en tenim alguns exemples: el 2008 Nokia tenia més del 50% de la quota de mercat en vendes de telèfons mòbils a escala mundial; tres anys més tard, la quota era del 25%, i ara ja ha desaparegut. Un altre cas és el de Kodak, que el 1998 tenia el 90% de la quota de mercat del paper fotogràfic que es venia en el món i tres anys després no va ser capaç d’adaptar-se a la càmera digital.

Però no només les empreses. Hi ha moltes persones que encara no s’han adaptat a la transformació digital. Des del més bàsic ús de l’ofimàtica, a fer ús de diferents programes d’ordinador i aplicacions mòbils. I els dubtes i les preguntes als més avançats i experts en tecnologia són constants. És per això que Veà es va decidir a recopilar en un llibre totes les preguntes que els seus amics i familiars li han anat fent en els darrers anys: “El llibre està pensat per a respondre i resoldre de forma senzilla i pràctica aquests dubtes o problemes que a tu també et puguin sorgir en l’àmbit digital”.

"Tota persona o empresa que no sigui capaç d'adaptar-se o familiaritzar-se amb els avenços tecnològics corre el risc de quedar-se fora"

Per exemple, com puc omplir i signar des del mòbil un formulari en PDF sense imprimir-lo ni escanejar-lo? Adobe, els creadors del format PDF, han creat una app anomenada Adobe Fill & Sign, gratuïta per a qualsevol mena d'ús, que ens permet fer justament el que ens indica el seu nom en anglès, omplir i signar amb només dues passes. Ara bé, no es tracta d'una signatura digital del document, sinó que estampem una imatge de la nostra signatura o bé la dibuixem en una pantalla específica. Així, el programa sobre imposa la imatge i ens permet escanejar-la perquè quadri amb l'espai adequat dins el formulari. Dit i fet.

Aquest és només un dels molts dubtes que resol Andreu Veà en el llibre. Funcionalitats de l'ordinador que poden ser molt simples però que potser desconeixes. I d'altres que ni t'hauries imaginat que poguessis fer. I per acabar, els millors consells i trucs per comprar els millors televisors, ordinadors, tauletes, càmeres, smartphones i fins i tot drones. Perquè la tecnologia ja és a tot arreu. 

Sobre l'autor

Andreu Veà és enginyer de telecomunicacions, doctor enginyer en electrònica i màster en gestió TIC. Ha representat a Espanya davant la Comissió Europea com a Digital Champion i és l'únic europeu de l'Internet Hall of Fame. També ha rebut el premi nacional a la Trajectòria Personal a Internet el 2017 i el premi a la Personalitat Destacada en Telecomunicacions i Informàtica 2018. Dirigeix el programa de recerca WiWiW en la Universitat de Stanford i és jurat global i seleccionador nacional de la Unesco d'aplicacions mòbils. Emprenedor, conseller, escriptor, investigador i conferenciant, la seva passió és comunicar com la tecnologia pot millorar les nostres vides. 

Més informació
Veà: "Si hagués depès del món empresarial, Internet no hauria existit"
Impost a les bruixes i judici als insectes
Enganxats a la tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit