• Afterwork
  • La (no) dieta dels CEOs de Silicon Valley

La (no) dieta dels CEOs de Silicon Valley

L’última tendència que arriba de San Francisco és el règim basat en el dejú de fins a cinc dies per a millorar la concentració i el rendiment laboral

Silicon Valley és la capital mundial de les start-ups
Silicon Valley és la capital mundial de les start-ups
Barcelona
29 de Setembre de 2017

De Silicon Valley han sortit alguns dels invents que han fet de la terra un món millor, com l’iPhone X i les oficines amb taules de ping-pong; i d’altres que han posat l’ordre còsmic en perill, com les Google Glass o les camises de màniga curta. De la Badia de San Francisco també ens arriben notícies constants sobre les excentricitats de molts dels seus executius que, en moltes ocasions, acaben marcant tendència. L’últim exemple és la dieta que estan seguint diversos CEO i que consisteix en menjar amb normalitat durant dos dies per, després, passar-ne entre dos i cinc més en dejú. Segons el profetes d’aquesta equació alimentària, l’objectiu no és posar-se en forma, sinó que és una manera de millorar la productivitat, estar més centrats i sentir-se millor.

 

“Començar aquests períodes de dejú és, sens dubte, una de les dues o tres millors decisions que he pres a la meva vida”, declarava el CEO d’All Turtles, Phil Libin, al The Guardian. En el moment de la xerrada amb el rotatiu anglès, l’empresari portava quatre dies alimentant-se només d’aigua, cafè i té negre, amb una ingesta de només 500 calories al dia.

Phil Libin
Phil Libin, CEO d’All Turtles 

 

 

No és l’únic empresari de la zona que ha decidit seguir aquest mètode. L’article cita a CEOs destacats com Geoffrey Woo, de HVMN, o Loic L Meur, de Lade.rs, que sembla ser el primer promotor d’aquest hàbit alimentari.

Pot realment una dieta basada en el dejú millorar la concentració i, per tant, el rendiment laboral? “Rotundament no. El que funciona és prendre aliments que actuen sobre el cervell, com les nous, que tenen aminoàcids que poden transformar-se en serotonina”, explica el doctor en Medicina i catedràtic de Fisiologia per la UAB, August Corominas.

Dieta nociva

El dejú durant dies no només no ajuda a millorar al rendiment, sinó que, segons l’expert en Medicina, pot tenir efectes nocius per la salut. “Estem davant d’una dieta no fisiològica. Les persones necessitem un seguit de calories diàries i la ingestió de glúcids, líquids,...després de cinc dies a base de cafè estàs descompensat, perquè no has ingerit proteïnes i això és especialment perillós per les persones amb problemes de fetge, ja que accelera la producció d’acetona, que produeix malestar i vòmits en casos extrems”, afirma.  Corominas, de fet, equipara aquests dejunis només trencats per líquids amb les vagues de fam, “amb la diferència que algunes d’aquestes protestes inclouen caldos, que almenys aporten proteïnes”.

El doctor Corominas adverteix sobre la perillositat de seguir aquests exemples

El doctor Corominas adverteix sobre la perillositat de seguir exemples com el dels CEOs de Silicon Valley, que no compten amb l’aval de cap dietista ni especialista. “Arriben a relacionar el dejú amb una millora de la salut i, fins i tot, amb l’antienvelliment, i això no fa més que crear confusió. Es una mètode totalment inadequat”.

Que el dejú no serveixi per millorar la salut i el rendiment no vol dir que no existeixin fórmules per fer-ho. El doctor opta per no reinventar la roda. “El millor és seguir una alimentació lleugerament hipocalòrica, seguint el model de la famosa dieta mediterrània, i fer un mínim d’exercici que ens permeti generar endorfines. No cal res més per aprimar-nos i sentir-nos millor”.

Una recepta clàssica contra les “innovacions” de Silicon Valley.