• Afterwork
  • L'Onze de gala econòmic per Sant Jordi

L'Onze de gala econòmic per Sant Jordi

Recomanacions d'assaig, recerca i també literatura des de les mil cares de l'economia per una diada que emfatitzi el pensament

Els carrers de Barcelona s'omplen de llibres i roses per Sant Jordi | EP
Els carrers de Barcelona s'omplen de llibres i roses per Sant Jordi | EP
Barcelona
23 d'Abril de 2022
Act. 01 de Maig de 2022

Ja hi tornem a ser. El dia de Sant Jordi torna a emplenar els carrers de totes les viles de Catalunya de parades de llibres i roses i els canals de televisió i els diaris de llistes de més venuts. Les principals llibreries del país i els stands de les grans superfícies veuran com centenars de persones fan cua perseguint les firmes dels autors de moda. El Mamut d'EvaBaltasar o El monstre de Santa Helena d'Albert Sánchez Piñol en català; Roma soy Yo de Santiago Posteguillo o el llibre de l'exvicepresident del Govern central PabloIglesias Verdades a la cara en castellà, semblen marcar la tendència lectora d'aquest any. Des de VIA Empresa hem elaborat una llista de recomanacions que, si bé les cases d'apostes no situen a les primeres posicions en les seves prediccions, sí que marquen el camí de l'anàlisi, la informació i el pensament econòmic.

 

Futur, quin futur? Claus per sobreviure més enllà de la pandèmia

Santiago Niño-Becerra (Pòrtic, 2022)

Més enllà de la ja viral proposta del trinomi social – Renda Bàsica, marihuana legal i oci gratuït – Niño Becerra sembla tenir a mà la carta astral que ja li va fer dibuixar el full de ruta per la situació econòmica posterior a la gran recessió i el panorama que quedaria durant la dècada del 2010. L'economista i col·laborador de VIA Empresa concreta la normalitat social i econòmica posterior a la crisi sanitària de la Covid-19 amb propostes audaces – fins i tot moderadament optimistes en alguns casos, tot i lectures no gaire falagueres que es fan de les seves anàlisis. Els pròxims anys poden deixar un aprofundiment de les desigualtats mogut per un avenç tecnològic que farà el mercat laboral cada cop més exigent. Si es segueixen les recomanacions del professor, però, el camí a seguir és la compra, benestar mitjançant, d'una pau social que altres autors veuen qüestionada – com ell mateix va raonar a un recent article.

 

Crecer haciendo crecer

Xavier Marcet (Plataforma Empresa, 2021)

"Només comuniquen els que superen la necessitat de dir-ho tot. Comunicar és evitar ser spam d'un mateix". El director d'aquest diari Víctor Costa va seleccionar aquesta com una de les grans frases a recordar del compendi d'articles de XavierMarcet publicat per Plataforma Editorial l'any passat. I si quelcom fa amb proficiència Marcet, és comunicar. La recopilació aporta una visió de la gestió empresarial polièdrica però eficient, conscient de la rellevància del lideratge a l'empresa però admiradora de la col·lectivitat necessària dins el fet corporatiu. "Els millors líders sumen ambició i humilitat. Líders que siguin el far contra el mal d'altura, l'arrogància i l'autocomplaença". Amb una proposta que compagina la genealogia del management amb visions contemporànies i innovadores, la de Crecer haciendo crecer és, sense dubte, una proposta de lideratge.

Els que manen: Vida i miracles de les 50 famílies que mouen els fils a Catalunya

Miquel Macià i Pep Martí (Saldonar, 2022)

Cinquanta noms, familiars o propis, que han marcat la història recent de l'economia, la política i la societat catalanes. Els periodistes MiquelMacià i PepMartí ofereixen a Els que manen més de 600 pàgines d'exploració de les vides de les famílies que han habitat els palaus i els àtics barcelonins els darrers cent anys – Godó, Cambó, també Grífols, Samaranch o Vidal-Quadras. El que fa especial el volum és que, com deia aquell, allò personal és polític – i també econòmic i empresarial. Martí i Macià fan un exercici no només d'exposició, sinó d'invitació a la reflexió al voltant de com les vides, creences, amistats i entorns de les figures que han fet època al país han marcat les seves trajectòries i decisions i, amb elles, l'evolució de Catalunya.

Empresa Familiar con humor

Jordi Tarragona i JL Martín (Profit editorial, 2022)

La peculiar proposta de TarragonaMartín afegeix l'humor com a dimensió del fet empresarial – i no de qualsevol empresa, de l'empresa familiar. Especialitzat en aquest perfil de firmes, Tarragona reconeix el profund component relacional que només tenen les empreses que són famílies – les famílies que són empreses. I qualsevol relació passa per moments, per sort, de riure i esbarjo; i les relacions familiars són un dels horts preferits on els que en saben cultiven gags i acudits. Martín acompanya la munió de petites reflexions amb què Tarragona dona compte de la multiplicitat de factors que l'empresari familiar ha de tenir en compte a l'hora de gestionar-se el negoci amb una vinyeta complementària que descobreix l'humor subjacent a qualsevol tracte o operació.

El viatge de la humanitat

Oded Galor (Edicions 62, 2022)

El ponent més visible de la teoria del creixement unificat i catedràtic d'Economia d'Herbert H. Goldberger a la universitat de Brown Oded Galor basa el seu darrer llibre en una proposta aparentment senzilla, però amb arrels profundes: la desigualtat de les nacions, territoris i pobles – la desigualtat entre l'occident capitalista i els països als seus marges – no només es pot estudiar a partir de factors profunds més enllà de la governança concreta – geografia, cultura, orografia i les seves influències sobre l'organització i desenvolupament social de cada indret i grup – sinó que s'ha de fer si es vol solucionar. El misteri de la desigualtat, per a l'israelià, es troba en els terrenys de cultiu tant com en les decisions dels governants. La solució, a llarg termini, és l'educació – però no una educació en general, en abstracte, sinó una que tingui en compte aquests factors i s'implementi segons les necessitats que generen.

 No seas tú mismo

Eudald Espluga (Paidós, 2021)

Les observacions d'Espluga parteixen d'un lúcid rebuig a la unitat material de la generació millenial – a aquelles visions que identifiquen, correctament, però parcial, el profund cansament i desgast que pateixen les i els joves nascudes especialment al final d'aquesta forquilla temporal que acaba a mitjans dels 90. Al capítol de tancament del llibre, Espluga recull el guant de Rosi Braidotti per plantejar, de les molt diferents mans de MelvilleMoshfegh, una alternativa emancipadora a aquest burnout. L'hàbil relació entre els mecanismes inseparables de la iteració contemporània del capitalisme amb els mals d'aquesta generació Y – els que informen les seves ficcions, converses i memes – fa de fonament pel que fa a les seves reflexions veritablement necessàries: fer veure un camí de sortida.

Cómo dinamitar un oleoducto: Nuevas luchas para un mundo en llamas

Andreas Malm (Errata Naturae, 2022)

En una entrevista amb VIA Empresa, Malmva reflexionar al voltant de la necessitat i la viabilitat d'una sort de classe obrera climàtica – un subjecte polític i bloc històric que servís de motor per als canvis socials necessaris per enfrontar l'emergència ecològica i construir la societat que n'ha de sortir. A Cómo dinamitar un oleoducto, el suec replica la visió històrica que ja va adoptar a Capital fòssil, aquest cop per repassar el rol de la mobilització social i la militància com a motor de consecució de drets – i com a recomanació pel que ve. Malm advoca per "vincular la militància climàtica a un corrent anticapitalista ample" que posi el focus en les relacions entre les tendències del mode de producció i els factors de la catàstrofe ecològica. "Ens cal, en definitiva, dinamitar uns quants oleoductes".

A l'ombra d'Amazon

Alec MacGillis (Edicions del Periscopi, 2022)

La primera victòria dels treballadors contra l'estructura d'Amazon té poc més d'un mes de vida. Els treballadors d'un dels magatzems de Nova York, en una ampla majoria persones no blanques, van votar a favor de la formació d'una secció sindical dins el seu entorn laboral per combatre les condicions a què estaven sotmesos per la companyia fundada i dirigida per JeffBezos, i l'organitzador Chris Smalls ja s'ha erigit en una cara visible de la lluita pels drets laborals als Estats Units. La investigació de MacGillis no parla concretament, o no només de les condicions dels treballadors de l'empresa, sinó del model que la seva victòria ha imposat a la federació. "Treballadors esclafats per l'augment del cost de la vida que ha suposat la construcció de centres de processament de dades o magatzems d'un gegant econòmic que ha desplaçat l'activitat econòmica tradicional de la vida de les seves ciutats", resa l'obertura.

Quina mena de món és aquest? Fenomenologia i pandèmia

Judith Butler (Arcàdia, 2022)

En la més filosòfica de les propostes d'aquest any, Judith Butler es planteja com s'ha d'entendre i analitzar col·lectivament el món que deixa la Covid 19. L'agreujament progressiu de les desigualtats materials, la llunyania de bona part de les societats, també dintre de les occidentals, de recursos imprescindibles per al bon desenvolupament d'una vida digna, ens empenta a deixar de veure el món com una unitat, sinó com una superposició de mons, de plànols d'experiència diferents. Li filòsofi reclama en aquesta obra la interdependència i la col·lectivitat com a mitjans "per respirar un món comú de debó".

Monstruos del Mercado: Zombis, vampiros y capitalismo global

David McNally (Levanta Fuego, 2022)

"El capitalisme ha estat i roman una força monstruosa que ens devora i ens converteix en zombis". El professor d'Història i Negoci de la Universitat de Houston, amb passat a les ciències polítiques, fa una exploració de l'activitat econòmica dels grans "terrors" del mercat del capitalisme contemporani amb les seves "mistificacions" – des dels monstres romàntics fins a històries que surten de poblacions de països centreafricans sobre bruixots i morts vivents que treballen com esclaus en "sinistres plantacions nocturnes". Si, com defensa l'autor, "les històries de vampirs són, igual que les històries sobre bruixeria contemporània, faules del mercat", el llibre serveix de guia de les seves forces ocultes – "per a fans dels monstres, militants, i els que d'una forma irresistible som totes dues", que defensa China Miéville.

El ministerio del Futuro

Kim Stanley Robinson (Minotauro, 2020)

Tot i no ser una novetat com la majoria dels presentats, el Financial Times ha recordat aquesta setmana El ministerio del Futuro amb un petit joc per a mòbils del mateix títol, i amb una premissa similar: Una autoritat global en polítiques mediambientals ha de prendre les decisions i implementar les polítiques necessàries per reduir la incidència de l'emergència climàtica sobre el planeta. La novel·la és al discurs de la gran majoria dels pensadors de la crisi ecològica moderna. Robinson pren un caire parcialment utòpic, i amplament institucional, que no es pot veure en molts dels grans treballs de la ficció climàtica – d'entre els que destaca, precisament, la seva trilogia de Mart. Una altra recomanació per als més fanàtics, si la volen.