Restaurant Batea, la marisqueria cosmopolita de l'equip de Besta

Els baixos de l'històric Hotel Avenida Palace acullen aquest nou restaurant amb un peu en el Mediterrani i un altre a l'Atlàntic

Proposta de truita del restaurant Batea a Barcelona | Cedida Proposta de truita del restaurant Batea a Barcelona | Cedida

És comú defensar allò de que segones parts mai van ser bones —menys en el cas de Terminator2, El Caballero Oscuro, El imperio contraataca, Shrek 2 i fins i tot la mítica El Padríino—. Aquí, la seqüela desmenteix el mite, es repeteix, però amb nou enfocament i un èxit que, encara que està per arribar, ja s'albira a la tarima. Marta Morales, Carles Ramón i Manuel Núñez, la família de Besta Barcelona, va obrir aquest maig passat el projecte Batea (Gran Via 605, cantonada amb Passeig de Gràcia). El restaurant és una marisqueria entre el Mediterrani i l'Atlàntic on volen explicar que la informalitat no està renyida amb la qualitat i el classicisme no sempre ha de ser tradicional.

Batea, una marisqueria amb nous aires a prop de Plaça Catalunya

S'han situat a un local clàssic: el baix esquerre de l'Hotel Avinguda Palace. Després de la porta de ferro forjat gens fa presagiar que, en realitat, marisqueria i hotel tinguin alguna cosa a veure (estan connectats amb un passadís interior). La decoració (coixins de vellut rosa, paper pintat en ratlles blanc-i-blaves, tauletes de marbre, cadires de ratang, llums de cabaret) és vintage, una mica barroc, però amb un punt fresc que li resta sobrietat. "Els duels de l'hotel eren clients de Besta, així va sorgir la idea que agaféssim aquest espai. Per a nosaltres va ser una oferta molt bona. Vam veure l'oportunitat de créixer", recorda Morales. La gràcia és que no han desdoblegat el local original: Batea té beat propi.

Moluscada BATEA BARCELONA restauratn (1)
Proposta de Moluscada del restaurant Batea a Barcelona | Cedida

La mariscada per a dos i unes ostres amanides amb tomàquet verd, coriandre i poma emborratxada en ginebra i suc de llimona és peatge gairebé obligat per començar el festival i assentar fonaments. "Intentem que els plats siguin molt atractius i que el producte sigui top", detalla Ramón, que ha passat per cases com la de Pepe Solla o Culler de Pau i sorprèn als seus comensals amb productes atípics (quan hi ha) com la zamburinya negra. La mariscada està composta per un tartar de gamba blanca amb suc de piparra i el del propi crustaci per mossegar damunt de mitja llima, un ssam (el rollito coreà) de musclos amanits amb jalapeny i navalles XXL amb suc de còdium "de mar pur". Els entrants segueixen amb la croqueta "niruiri", una massa d'herbes, julivert i cibulet tancada en pa panco i coronada amb peix del dia: en aquest cas llampuga. "És un peix blau típic dels mars tropicals els exemplars mediterranis dels quals són de petita grandària", detalla Morales que explica que es nodreixen de les llotges gallegues i barcelonines.

Volen explicar que la informalitat no està renyida amb la qualitat i el classicisme no sempre ha de ser tradicional

Els escamarlans banyats en aigua de Lorda i la truita de Betanzos —coronada amb tartar de gambes— són dos dels plats que han viatjat de la carta de Besta a Batea. "Volem fer una carta molt dinàmica. Entre els plats nascuts per triomfar aquí, les cloïsses al vi de xerès, les cuetes de rap fregides amb un lleuger arrebossat en farina de cigró amb maionesa de llima i el meravellós ravioli obert de porc cèltic amb gamba i oli de cibulet. Totes, propostes amb un toc assiàtic amb amaniments que acompanyen la frescor del producte. Al final som una marisqueria, però estem segurs que, si ens poséssim a fer planxa, arrebossats a l'ús i vapor, hi ha guardioles que segurament ho fan millor que nosaltres. Nosaltres volem oferir un tuist a cada plat, amb racions generoses", detalla. Una altra prova és el mar i muntanya de pop i maionesa d'atrotinada presentat en una paellera de ferro en taula. Els grans d'arròs s'han bressolat en un poderós brou de caps de gamba i pollastre i un sofregit arrencat amb tomàquet sec rehidratat amb els propis sucs. És tot umami.

Almejas BATEA BARCELONA restauratn (2)
Proposta de cloïsses del restaurant Batea a Barcelona | Cedida

La part líquida orbita entre la cornisa cantàbrica i el Mediterrani, però és la cocteleria (Marta és coctelera de formació) una de les seves apostes fortes, amb glops cítrics que tan bé acompanyen el marisc. Provem el Miss Peaches (Havana3, préssec, espígol, sucre i llimona) i la seva versió del pisco sour sense pisco: Shake up! (Malfy Gin, licor italicus, alfàbrega thai, llimona i clara d'ou). El preu és un altre dels seus actius. Una mariscada assequible i rica? És aquí.

Batea Barcelona

Adreça: Gran Via de les Corts Catalans, 605, Pl. Baixa, 08007 Barcelona

Horari: De dimarts a dissabte. Dilluns i diumenge, tancats.

Preu mitjà: 40 euros

Telf.: 934 068 792

 

Més informació
Carmina, la nova vida del Senyor Parellada
Part de l'equip de Caelis obre Imprevist Restaurant
Un jarret de Santi Santamaría a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit