Romain Fornell: "Seguirem tenint moments d'estrès durant molt temps"

El xef francès (re)obre Tejada Mar a la Barceloneta amb una proposta d'arrossos, peixos i mariscos per gaudir davant del mar

Romain Fornell, el xef de Tejada Mar | Arduino Vannucchi Romain Fornell, el xef de Tejada Mar | Arduino Vannucchi

Tejada Mar, als baixos de l'Hotel W, és aquest tipus de restaurant desitjat quan la calor estival fa irrespirable l'aire a Barcelona. Allà on aspirem a fer-nos un buit en alguna terrassa davant del mar. La Barceloneta és com cada juliol i agost vedat privat per als estrangers que venen a conèixer Barcelona, però els locals també hi fem acte de presència i intentem reservar en aquest privilegiat espai. El nou restaurant de Romain Fornell, en ple passeig marítim, tenia un parell de setmanes de vida quan va esclatar una pandèmia. Ara reobre, després d'una reforma integral protagonitzant una de les estrenes més interessants de l'estiu a Barcelona, on l'arròs, el marisc i els peixos són tan protagonistes com les vistes.

"Des que vam obrir, estem tenint una acollida brutal, omplint migdia i nit", explica el restaurador. I el tràfec de gent a les portes de Tejada Mar ho confirma. El xef del premiat Caelis va obrir aquest restaurant davant de la platja de la Barceloneta com la "versió marinera" de Casa Tejada, un altre dels seus establiments dins del grup Goût Rouge situat al costat del Turó Park. La pandèmia el va sorprendre. Llavors es va fer bastió des d'on fer menús per emportar. Ara, amb l'ànim més calmat, encara el primer estiu amb una carta que no té marge d'error.

Arrossos, brasa i còctels

Es divideix en diferents apartats: per picar; amanides i freds; pasta i arròs; oyster bar i més; la nostra brasa; i un assortiment de postres casolanes elaborades per l'equip de pastisseria. "La gent repeteix i auguro un futur bastant bo per al local. Es demanen molts plats per compartir i moltíssimes amanides i el picoteo de marisc a la brasa", vaticina. Són plats bons, amb bones guarnicions i estupenda tècnica en un ambient tropical. Després (o abans), una carta de còctels (també sense alcohol) que convida a quedar-s'hi i gaudir de les vistes.

Destaquen els plats on el xef a càrrec de l'espai, Lucca Pinna, enalteix les matèries primeres. Són propostes com les ostres especial Sorlut amb mignonette, el cranc real d'Alaska amb maionesa de wasabi i el llamàntol blau amb allada. I la carn cobra també protagonisme a través de propostes tals com l'entrecot al tall japonès Txogitxu. L'oferta es complementa amb una fórmula tancada -mínim dues persones i per a taula sencera- que inclou quatre entrants per compartir, una paella i postres (per 45 euros per persona).

Propostes com les ostres especial Sorlut amb 'mignonette', el cranc real d'Alaska amb maionesa de wasabi i el llamàntol blau amb allada destaquen al Tejada Mar

A l'envit de plats destaca l'arròs. Un peatge obligat pot ser el de gamba amb musclos de roca, encara que la més demanat -confessa Fornell- és el de llamàntol, "està acabat en un forn de llenya i realment és un plat fantàstic". Si recaleu al Tejada Mar no us oblideu d'acabar amb qualsevol de les seves postres: el flam, el cheesecake Dalí… Tejada Mar és aquest lloc ideal per a l'aperitiu, unes bones tapes, còctels o per compartir qualsevol plat en un ambient relaxat. Això sí, si ets dels que tallaries les mans als qui miressin el teu plat, llavors no és per a tu. Si t'agrada compartir, els peixos a la brasa, el llamàntol, i t'encanten els tocs de cuina francesa aquí i allà: aquest és el teu lloc.

El també francès Michael Monseau és l'encarregat en un moment en què als restauradores els costa trobar personal format disposat a treballar. És ell qui fa que l'ambient flueixi entre els diferents espais del restaurant: 100 metres quadrats a l'interior i 90, entre la terrassa i l'exterior, amb un menjador interior acristallat i una terrassa -ombrejada per la pèrgola de fusta que la cobreix-, des d'on contemplar el mar durant tot l'any. Un màxim de 100 places, però espai per onsevulla i entre taules. El vaivé de gent que truca o s'acosta a veure què s'hi cou és constant. "Reserva per a aquesta nit? Ho sento, està complet". En un moment de noves restriccions anunciades pel Procicat no sembla que les terrasses perdin adeptes. Referent a això, Fornell assegura que no l'"inquieten" les noves mesures. "Perquè al final m'adono que tothom ja està acostumat al fet que tindrem moments d'estrès com aquest que vivim ara i que seguirem vivint d'una manera bastant normalitzada durant molt temps", detalla.

Litigi amb Generali

És un any de novetats per al francès, algunes més amargues que les altres. Acaba de publicar el seu exitós primer llibre autobiogràfic -Xef (Planeta Gastro)-, un volum on repassa els seus començaments en aquest complex món de l'hostaleria. També, a finals de març, va obrir un litigi amb la seva asseguradora, Generali, per aconseguir que li cobreixi una compensació econòmica pel cessament d'activitat dels seus restaurants a causa de la pandèmia. I és que Goût Rouge, el grup que dirigeix i gestiona, engloba 14 establiments dedicats a la restauració, entre els quals destaca Caelis, amb una estrella Michelin a Barcelona. Segons Virginie Molinier, d'M&B Abogados, i assessora legal de Fornell, "són molts els empresaris que subscriuen pòlisses d'assegurança específiques per protegir els riscos associats al seu negoci". Aquests riscos inclouen, en ocasions, les pèrdues d'explotació en determinades circumstàncies. Amb la irrupció de la pandèmia, el conseqüent confinament i el tancament obligatori dels negocis d'alguns sectors (en particular, el de la restauració i l'hostaleria), pràcticament la totalitat dels empresaris que havia subscrit una pòlissa de "pèrdua d'explotació" o "paralització de l'activitat" van declarar a les seves asseguradores l'existència del sinistre al·legant la seva cobertura per raó d'aquesta garantia.

No obstant això, les asseguradores han tendit a rebutjar aquestes sol·licituds per diversos motius. Alguns d'aquests empresaris, com Fornell, han portat la seva disconformitat davant els tribunals, a l'espera de veure com tractaran aquesta situació. El recent pronunciament de l'Audiència Provincial de Girona (3 de febrer de 2021) a favor de la indemnització d'una pizzeria de la ciutat després de considerar poc clares les clàusules de l'assegurança obre la porta i l'esperança per a més denúncies. "El jutge ha designat un expert per calibrar danys i a l'octubre rebrem la sentència i espero que sigui bona", anticipa el restaurador.

Tejada Mar

Adreça: Passeig del Mare Nostrum, 19-21, 08039 Barcelona

Horari: de dimecres a diumenge de 13.00 a 00 hores

Preu mitjà: 40 euros

Telèfon: 93 312 36 31

Més informació
Set terrasses d'hotel per a les tòrrides nits d'estiu
Jordi Millan, buscant-li les voltes al gintònic
Avui et destaquem
El més llegit