Torna el tast per parelles de Vila Viniteca

El concurs més prestigiós i ben dotat de la seva categoria (40.000 euros en premis) compleix la 15a edició

El Tast per Parelles de Vila Viniteca | Cedida El Tast per Parelles de Vila Viniteca | Cedida

Aquest diumenge 12 de març, el Casino de Madrid, viurà la festa gran del vi: El Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles que aquest any bufa les 15 espelmes del seu aniversari. Es tracta del concurs més prestigiós del món en la seva categoria pel nivell dels seus participants, per la quantia dels premis a repartir (30.000 euros per a la parella guanyadora; 7.000, per als segons; i 3.000, per als tercers), i per l'alçada gastronòmica dels vins que cal endevinar tastant-los a cegues. Els empresaris catalans Quim Vila i el seu soci Siscu Martí, propietaris de Vila Viniteca, organitzen cada any el certamen de manera alternada entre Madrid i la capital catalana. Una cita ja clàssica per a la qual molts amants del vi es preparen durant la resta de l'any.

A poc més de dues setmanes de la seva celebració, la posada de llarg ha estat al restaurant Amar, del xef Rafa Zafra (El Palace Barcelona). El també xef d'Estimar ha servit un menú inspirat en set dels vins que han protagonitzat el certamen en alguna de les seves 14 edicions anteriors —entre ells, l’espumòs italià (Franciacorta, Lombardia) Ca' del Bosco Annamaria Clementi, l’austríac Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Käferberg 1ÖTW 2020 i el francès Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape 2020 (Côtes-du-Rhône) — i s'ha fet públic el cartell, que aquest any ha dissenyat Mariadiamantes (Clara Mercader).

Una cita, a cegues

Com es participa en un concurs d'aquesta envergadura? Em podria apuntar? Es demana segurament algun lector. D'entrada, sí, encara que és molt complicat. A la part prèvia i classificatòria del concurs, on es tasten set vins, els concursants vénen de tot arreu del món —francesos i belgues, al capdavant, així com tastadors de Dinamarca, Regne Unit, Luxemburg i Finlàndia, entre altres països europeus— . Aquest pas ja és força complicat perquè les úniques 120 places disponibles (a 200 euros) s'esgoten en qüestió de minuts (4 minuts aquest any per ser més concrets). Tant és així, que fins i tot hi ha una llista d'espera per a l'esdeveniment, detalla Vila. "Pensa que és com si volguessis comprar una entrada pel Bruce Springsteen a Barcelona", bromeja l'empresari. A la fase final —a la qual només accediran 10 parelles—, es tastaran 7 vins més. De cadascun s'ha d'endevinar el país, la zona, la denominació d'origen, la varietat de raïm utilitzat i l'anyada, la marca del vi i el celler.

Un repte només per a paladars molt entrenats

Un esdeveniment per al qual els aplicats alumnes —els tastadors— es preparen durant anys, sigui per afició o perquè professionalment estan vinculats al sector del vi. Parlem d'enòlegs, sommeliers i fins i tot amos de cellers que intenten endevinar si algun dels vins que tenen al davant és el seu propi. “És gent íntimament vinculada. Saben molt, estan preparats i són molt bons, però no només els guanyadors, sinó tots els finalistes. Són gent que hi va sense xuletes, ni llibres ni cap altre suport que els pugui ajudar. Això és així des de fa anys, així que el factor sort no és gaire present en aquest concurs. És realment complicat”, analitza Vila.

El Casino de Madrid viurà la festa gran del vi | Cedida
El Casino de Madrid viurà la festa gran del vi | Cedida

Un ritual ple de secretisme

Com s'organitza un concurs d'aquestes característiques? Com un ritual secret, un esdeveniment en què només una persona coneix el secret: quins vins tenim al davant. Els vins es tasten en una copa Riedel que no guarda cap relació amb el tipus de raïm o vi que hi ha dins, encara que es disposa de diverses copes per passar el vi d'una a l'altra i veure com es comporta. A més, els vins se serveixen tapats i ningú no pot veure el tap en destapar-se ni cap altre element que l'ajudi a identificar l'ampolla. “És molt important l'escrupolós ritual que seguim cada any i hem anat depurant. Ningú de l'equip —llevat de jo mateix que selecciono el vi personalment— coneix els vins que se serviran. Tampoc no hi pot participar cap empleat de Vila Viniteca ni familiars o afins”, concreta l'empresari català. De fet, les ampolles a degustar s'obren al mateix moment, i es proven una a una per verificar que estan al punt òptim i diverses vegades. “De vegades, fins i tot modifico la selecció unes hores abans”, diu fent broma Vila, i reconeix que una de les frases que més s'escolten quan es desvetlla cada ampolla és el condescendent: “Veus?, t'ho vaig dir!”.

Vila (empresari): "Pensa que és com si volguessis comprar una entrada pel Bruce Springsteen a Barcelona"

A la selecció del Tast per Parelles de cada any hi ha vins excepcionals de diversos centenars d'euros, vins desitjats per qualsevol restaurant del món i també vins molt escassos, però poden aparèixer a la copa vins comercials que podem trobar al prestatge del supermercat i que, potser, hem provat. “Amb la pressió del moment poden semblar una altra cosa”, afirma.

Per a un concurs com aquest no hi ha una tècnica, ni l'aritmètica o la intuïció que pugui fer preveure quins vins es poden haver seleccionat aquest any. D'un vi sud-africà, a un fino, un d'australià o un altre de petit productor. Tot és possible. La bona notícia, encara que no siguem entesos en vins ni professionals i no haguem pogut fer-nos amb una invitació al tast, és que, si estem a Madrid, en paral·lel al concurs, el públic gaudeix d’un showroom de vins i formatges. Amb una entrada més accessible I que es pot adquirir aquí.

Més informació
Un tast català als menús mundials d'alimentació sostenbile
Tast a la Rambla: “Serà una edició increïble, per la il·lusió que hi ha al darrere”
Terra i Tast, una llet d'Osona amb un preu just pel ramader
Avui et destaquem
El més llegit