• Afterwork
  • Tres negocis que reinventen el 'retail'

Tres negocis que reinventen el 'retail'

Els 'cupcakes', els perfums de marca blanca i les cigarretes de vapor es converteixen en un boom comercial

Gamma de productes de pastisseria creativa
Gamma de productes de pastisseria creativa
26 de Setembre de 2013
Act. 22 d'Octubre de 2013
Enmig d'una època de crisi i de falta de crèdit, l'emprenedoria viu a la força un dels millors moments de l'última dècada. De fet, segons l'INE, al 2012 es van crear més de 80.000 negocis, la xifra més elevada dels darrers quatre anys. El comerç, i concretament el retail, és un dels sectors amb més creixement a causa de l'explotació de nous nínxols basats en la venda de productes innovadors i de baix cost.

1. Cupcakes, una compra per impuls

Cupcakes o pastissets anglosaxons per acompanyar la tassa del té, aquest és el producte estrella dels nous negocis de pastisseria. Un tipus de magdalena decorada amb cobertures fetes de sucre glacé, frostings i cremes. La diferència amb les nostres magdalenes no és més que la mantega, que substitueix l'oli, expliquen les propietàries i sòcies de la botiga gironina Cupcakesworkshop, Sònia Justo i Elena Massó.

L'origen del cupcake prové del nord d'Europa, tot i que Amèrica del Nord sigui des d'on s'ha aconseguit comercialitzar a nivell mundial. Són climes freds i on la gent tendeix a menjar plats més greixosos i a passar més temps a casa i reunida amb família i amics. "Les pautes de socialització són diferents, pel que no sabíem quina seria la resposta de la gent", rememora Justo amb orgull en veure l'èxit del negoci. "Ara és un boom i no sabem com anirà, però havíem d'aprofitar el moment i llençar-nos".

Tot i córrer el risc de ser una moda passatgera, totes dues confien en que el negoci funcionarà. No només ofereixen pastissets, també fan tallers i classes de decoració de cupcakes, pastissos i galetes, i venen productes de primera qualitat per als qui volen cuinar a casa. "Nosaltres tenim aquests tres pilars, quan un falli, funcionarà un altre", assegura Massó.

La major part dels productes que utilitzen i venen són d'importació. Segons Sònia Justo, aquestes botigues s'han convertit en el motor que permet que el sector de la rebosteria s'expandeixi. "Treballem, entre altres, amb una empresa holandesa molt potent que, al veure l'auge que hi ha ara a Espanya, hi ha instal·lat una sucursal", detalla.

Més enllà dels propis pastissets, el local és un altre atractiu del negoci. El primer que veu el client és una petita terrassa amb jardí, una taula i cadires. Una mena de porxo que dóna la benvinguda a un típic saló anglès amb parets empaperades i una làmpada senyorial al centre. La decoració, la ubicació i l'afluència de gent potencien, segons les dues sòcies, "la compra per impuls".

2. Perfums de marca blanca

"Veure't bé, és sentir-te bé i, alhora, tenir una actitud més positiva davant els problemes". Així justifica Antonio Valdivieso el creixement de perfumeries i botigues cosmètica de baix preu. Ell és un dels tres socis de La Perfumoteca, una petita botiga que ven perfums a Sant Cugat del Vallès.

I què és el que fa tant atractiu aquest tipus de comerços? El poder comprar, per exemple, un Chanel nº5 per poc més de deu euros. Dit d'una alta manera, "una fragància de qualitat, inspirada en una marca coneguda i a un preu assequible". El procés d'elaboració consisteix en identificar el número de referència d'aquell aroma i treballar per adquirir un producte similar. Això sí, sempre "amb matèries primeres de la terra". Concretament, de Lleida, on triguen entre quatre i cinc mesos en crear una nova olor al seu laboratori.

A més de basar-se en perfums de renom, ja s'han atrevit amb fragàncies innovadores i molt demandades, com el té verd. "D'aquesta manera, no només ampliem el nostre catàleg, sinó que ens assegurem que el client trobi el que busca i que marxi content", puntualitza Valdivieso, "perquè un client content atrau a un altre client i el boca-orella és un dels pilars dels nous negocis".

Les essències es poden adquirir en tres formats: "De 50cl, 100cl i en un flascó regal". L'avantatge principal és que es poden tornar a emplenar i estalviar-se així dos euros.

3. Deixar de fumar amb vapor d'aigua

Vap Vap és el nom de la botiga de cigarretes electròniques de Sergi Roig. Vap Vap, de vapejar, una acció que consisteix en fumar vapor d'aigua i evitar la combustió de substàncies nocives que porta el tabac. Una alternativa tant pels que busquen deixar de fumar, com pels que no volen privar-se del cigarro després del cafè en un restaurant.

El mecanisme està format per dues parts. Per una banda, una bateria de capacitat variable i pensada per qualsevol tipus de perfil, "des del que fuma un paquet diari, fins el que es considera fumador esporàdic", explica el propietari del negoci. Per l'altra, la resistència que escalfa el líquid del cartutx i que produeix el vapor.

Aquesta càpsula pot contenir nicotina o no. De sabors, també n'hi ha una àmplia gamma: "Menta, maduixa, vainilla, cafè... Fins i tot mojito, molt demanat pels joves". Els més venuts, però, continuen sent els cartutxos amb sabors similars al de les principals marques de tabac.

La patent de la cigarreta electrònica és de Seego, una empresa xinesa, però són diversos els fabricants que la distribueixen. Això sí, tots del mateix país. Els líquids, en canvi, es produeixen a Europa, principalment a Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Holanda.

En aquest sector, la competència és dura, especialment per part de les grans cadenes amb franquícia. "És una opció atractiva si no ens experiència en la gestió d'un negoci, però poc viable pel col·lapse de botigues que hi ha en aquests moments", assegura Roig.