Quatre restaurants de Barcelona per començar l'any en mode 'healthy'

De l'alta gastronomia, al sushi, o al plat combinat més informal, la cuina verda segueix de moda

Virens es uno de los restaurantes especializados en productos vegetales con más tracción de Barcelona | Cedida Virens es uno de los restaurantes especializados en productos vegetales con más tracción de Barcelona | Cedida

El menjar vegetal, bé sigui en la seva forma clàssica o en forma de productes manufacturats que imiten la proteïna cárnica, és des de fa ja uns anys una de les tendències amb més vigor en l'àmbit gastronòmic, molt a tenir en compte en aquest 2022 del que encara no hem complert un mes. Amb el debat encara sobre la taula sobre la ramaderia intensiva i les macrogranges, passem a l'altre costat i ressenyem quatre establiments de la ciutat de Barcelona (relativament nous tots ells) on la verdura és la reina i on tampoc es tira la carn de menys en demasía. Temples del bon menjar des d'un punt de vista molt saludable, quelcom interessant després dels excessos de festes:

 

Virens

Gran Via de les Corts Catalans, 619

El restaurant del llorejat xef de El Invernadero (una estrella Michelin, Madrid) és una de les últimes (i més interessants) inclusions en l'escena gastronòmica dedicada a la verdura. Des dels baixos de l'Hotel Almanac, Rodrigo de la Calle dedica un espectacular menú degustació als productes de cultiu ecològic, naturals, tant vegetals com a fúngics prenent un protagonisme que no es veu en moltes cartes. Alta gastronomia vegetal, encara que el xef defensa que "és un restaurant per a omnívors". És cert. Hi ha peix i ha carn, i també arrossos. En concret, un recuperat amb anemones i verdures del desert de 2009. "La naturalesa vegetal és el pilar de la nostra cuina, respectem el producte, acceptem la seva temporalitat i evanescencia, ens deixem portar pels cicles de la vida marcada pel rellotge de les estacions, així obtenim d'ells la seva màxima expressió", revindica el xef. El veggie és moda, encara que, si escau, es tracta d'una revolució verda que s'ha obert camí des de fa molts anys i pas a pas. L'ha plasmat en llibres com  Cocina Verde Paella Power (Planeta Gastro) i en una cuina que l'ha elevat fins a situar-se en la guia We're Smart Green Guide (el decàleg amb els cent millors restaurants de verdures del món) entre molts altres guardons.

 

Honest Greens

Rambla de Catalunya, 3, 08007 Barcelona,

Pla de Palau, 11, 08003 Barcelona

Carrer de Tuset, 4, 08006 Barcelona

La seva marxa com a grup va començar l'any 2017, i concretament a Madrid, amb tres socis al capdavant i la clara intenció d'acostar el menjar healthy a totes les butxaques — quelcom que ja havien fet altres grups en diferents països — en un concepte de servei informal i ràpid. L'any 2020 van obrir dos emplaçaments a Barcelona (al carrer Tuset, 4 i Pla de Palau, 11) que es van sumar a l'establiment obert l'any 2018 a Rambla Catalunya i als 7 repartits entre la capital espanyola i Lisboa. La seva aposta per una cuidada relació qualitat-preu i una àmplia oferta ha atrapat tant a vegans, vegetarians (etc.) com a un llarg grup d'omnívors. Plats com el Pollastre amb Herbes, l'Honest Salmon o la Warm Winter Burrata (mescla calenta de verdures de temporada rostides, espinacs i salsa romesco) els han situat com un dels nous locals de referència des d'on acostar-se a una manera de menjar més plant based (si usem l'anglicisme dedicat).

 

Let it V

Carrer de Casanova, 195, 08036 Barcelona

Carrer Còsega, ͩ

Sabors interessants, ceviches molt ben aconseguits (fins i tot croquetes amb mossegada cárnica) en un restaurant de menjar vegana regentat per empresaris argentins. La seva oferta és 100% plant based & gluten free amb una oferta de coctelería nocturna interessant. Amb restaurants a Costa Rica, Hondures i la seva Argentina natal, van decidir expandir-se a Barcelona en 200 on ja han obert tres locals i planegen expandir-se a Espanya amb un projecte que implica 30 obertures repartides per diferents ciutats importants. La proposta s'especialitza en ceviches i causes, especialitats japoneses (sushis, makis i omakase), i una riquíssima selecció de tapes. Les postres (proveu el Pumpkin Spiced Blondie) i el cafè d'especialitat també són de nota

 

Fat Veggies

Carrer de París, 168, 08036 Barcelona

L'èxit del seu restaurant dedicat a les qüestions càrniques —Fat Barbies està dedicat a la carn cuinada amb brasa i fum— va portar com a conseqüència irremeiable que Juan Martini obrís al costat dels seus socis aquesta aposta pel món vegetal que ha tingut molt d'èxit. Treballen, a més, adobats i fermentats propis que exhibeixen en les prestatgeries del local i als quals un pot acostar-se sense saber molt bé del tot què hi ha dins del tarro de cristall. La seva cuina vegetal és saborosa, amb tocs orientals, influenciada per l'Orient Mitjà. Anoteu en la vostra petició plats com la coliflor amb tres punts de cocció, la carabassa o el seu sorprenent curri vegetal. Simplement addictiu.

 

Més informació
Ikoya Izakaya; Sagardi s'alia amb Hideki Matsuhisa per obrir el seu primer japonès
Le Grand Café Rouge, lloa a la cuina francesa als baixos d'un gratacel de luxe
Aürt, d'Artur Martínez: un vestíbul dona per molt
Avui et destaquem
El més llegit