Las Vermudas: mapa cartogràfic del bon vermut a Barcelona

Quatre socis, 200.000 euros de capital i tones d'il·lusió a l'abordatge de "La millor vermuteria de Barcelona"

Filippo Andriola y Andrea Senna, propietarios de Las Vermudas Filippo Andriola y Andrea Senna, propietarios de Las Vermudas

Acaba de complir dos anys des que va obrir la seva "ambaixada" al barri de Gràcia, i ha estat distingida per votació popular com "La millor vermuteria de Barcelona" en el marc dels últims Premis Vinari de Vermut del 2020. Las Vermudas té quatre socis, gent apassionada del bon beure als quals emociona per igual aquesta beguda pròpia (o no) dels migdies dels diumenges: el vermut.

"Des del dia que ens vam reunir per parlar de la idea fins al dia de l'obertura van passar només tres mesos!", recorda darrere la colorida barra Andrea Senna, un dels seus fundadors. "Sabíem exactament el que volíem crear, i el fet que entre els quatre socis tinguem professionals experimentats en el món de l'hostaleria, una experta internacional de brand màrqueting i un empresari del retail, ha fet possible que un repte tan dur pogués resoldre's àgilment".

El far d'escabetx, port angostura, el canal de les anxoves, o l'estret de l'escopinya…. L'onomàstica del lloc explota tot al voltant del més conegut entre els vins especiats i macerats. L'Embajada de Gracia va obrir a l'agost del 2018 en un local d'uns 70 metres quadrats que van aconseguir aprofitar molt bé: la seva gran barra i la seva original decoració reben l'atenció del visitant de forma immediata. "A més de ser un local molt ben ventilat, comptem amb una magnífica terrassa", assenyala Senna. Una dada, el de la ventilació, que anima a visitar llocs com aquest, malgrat la cautela que molts consumidors senten encara a l'hora de sortir "de copes". El seu èxit els va encoratjar a obrir una segona proposta a una altra zona de Barcelona. "Ens va animar a desenvolupar el model consolat. Al juny del 2019 obrim "La vermuteria més petita del món": el Consulado de Sant Antoni, Las Vermudas en una píndola", resumeix Filippo Andriola, un altre dels amos.

"És veritat que el paladar dels vermutaires evoluciona i busca novetats: ara, per exemple, agraden molt els vermuts herbacis, com els de tall gallec"

Disposen de 100 referències del dolç beure, vingudes de tot el món. A cada vermut hi ha un veritable món, un ecosistema únic on els seus elements es barregen amb major o menor encert: la mescla d'herbes, espècies, fruites i escorces, el seu vi base, la seva maduració fan de l'exploració vermutera un repte apassionant. "És tan personal que és complex parlar d'estils de vermut: més aviat es tracta de constel·lacions amb infinits sistemes", riu Andriola. "És veritat que el paladar dels vermutaires evoluciona i busca novetats: ara, per exemple, agraden molt els vermuts herbacis, com els de tall gallec".

A Las Vermudas té molt d'èxit el Petroni, un clàssic entre els clàssics que entre la seva mescla d'ingredients d'origen atlàntic té el pebrot del padró i que utilitza un vi albariño amb denominació d'origen com a base. "A més, notem més i més la tendència a l'amarg: es torna a apreciar el clàssic i mític italià Punt e Mes, o el catalaníssim i modern Padró Dorado Amargo", assegura Senna i afegeix que els seus dos puntals són dos grans vermuts d'aixeta: Las Vermudas del Sur, avellutat i balsàmic i Las Vermudas del Norte, sec i herbaci. "Abans de la covid-19, cada setmana servíem una mitjana de 700 vermuts", remata.

L'hora del vermut a casa

Ja en la reobertura van contemplar l'opció de delivery o take away per donar una embranzida a la demanda i poder sanejar la caixa. "Des de la nostra web venem el vermut Premium El Cónsul de las Vermudas, els vermuts Las Vermudas del Sur i Las Vermudas del Norte, així com packs amb tot el necessari per celebrar l'hora del vermut a casa: olives, xips, musclos, cloïsses, navalles: tot amb denominació d'origen i producte "Oficialment Deliciós de las Vermudas".

El interior de la vermutería Las Vermudas

L'interior de la vermuteria Las Vermudas

 

La pandèmia ha baixat els nombres de servei (ara hi ha cinc empleats en tots dos locals i encara alguns en situació d'ERTO) i, per descomptat, la recaptació en caixa de la immensa majoria d'establiments amb les dificultats per atendre al pagament de proveïdors. "Tampoc ha estat ni està essent fàcil gestionar els lloguers, estem vivint una situació excepcional i encara hi ha qui no empatitza amb aquesta realitat. Serà molt difícil superar aquesta crisi", es lamenta Andriola.

Però no hi falta il·lusió. "La inversió més important ha estat sens dubte la dels nostres cors! Parlant de capital... hem invertit al voltant de 200.000 euros en el negoci", sosté Senna.

Las Vermudas

Carrer del Robí, 32, Barcelona

Tel.:936 53 67 60

Preu mitjà: 15-20€

Més informació
Acomiadar l'estiu a la terrassa de Messi
Bar Maracaibo: Entrepans i ‘finger food’ en la remor colonial de la Barceloneta
Nits a la fresca amb brases i cava
Avui et destaquem
El més llegit