La recuperació del que és normal

Tothom ha tornat a la seua rutina, des dels empleats de Mercadona fins als orxaters de València, el que no garanteix que res siga ni bo ni millor

Un treballador de Mercadona gestionant la donació al Banc dels Aliments de Barcelona | Cedida
Un treballador de Mercadona gestionant la donació al Banc dels Aliments de Barcelona | Cedida
València
28 de Juny de 2020

Mercadona recupera els seus horaris comercials a partir de dilluns. I això sí que és normalitat. La fleca del meu barri fa unes setmanes que també treballa amb la seua rutina habitual, com els petits comerços que esquitxen carrers i places i als quals els està costant remuntar aquest temps d'aturada. Però aquests dies he tornat a Ikea i he vist que no tothom ho està tenint igual de difícil. En la gran botiga que la firma sueca té a Alfafar (València), l'única diferència visible entre el que passava fa sis mesos i el que ocorre ara és la gran varietat de mascaretes i la dispensació de gels hidroalcohòlics per tot arreu. La resta és normal. El que no ho és tant és la notícia que l'empresa retornarà als governs dels diferents estats en què està ubicada les ajudes públiques rebudes aquests mesos perquè la seua previsió de caiguda de vendes de fins al 80% no s'ha complert. Les cues de clients per entrar, per pagar, per retornar compres m'han parlat de normalitat. L'adjectiu 'nova' aquí ja no cal: tot és tan exitós com sempre.

Al País Valencià el president Ximo Puig està fent servir el hastag #NormalitatMillorada en aquesta nova etapa. Millorar el que ja teníem sembla una bona idea, tot i la mascareta, la distància i les dificultats que alguns s'estan trobant pel camí: treballadors que encara no han cobrat les ajudes dels ERTO, empreses que depenen del turisme i el turista que no arriba; liquiditat que no flueix... els obstacles no són pocs. De ciència certa que en són molts. De fet l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques assegura que en un escenari optimista, les exportacions valencianes cauran un punt per sota de la mitjana espanyola, situant-se en el 13,4%. El perquè, la més gran dependència de l'exportació de vehicles de motor, que patirà més fortament que la resta de sectors per la reducció de la demanda. De fet, el de l'automoció és un dels sectors que ha posat com a exemple d'innovació el president de la Confederación Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, aquest dijous en la seua participació en la cimera Empresas españolas liderando el futuro, organitzada per la CEOE.

En escenaris difícils, pensar en comú pot ajudar. És el que planteja la Hackató que se celebra aquest dimarts a ESIC València, en què intervindran firmes valencianes com l'asseguradora Divina Pastora o l'alimentària Vicky Foods. Tant el president del consell d'administració del primer, Armando Nieto, com el CEO de la segona, Rafa Juan, intervindran en una Hackató virtual per a donar resposta econòmica a la crisi actual generada per la Covid-19. Juntament amb ells, Diego López (Facebook Colombia); Gretchen Rodríguez (Grupo SANTANDER); Teresa García Muñoz, directora General Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana, i Miguel Ángel Rodríguez (Cruz Roja).

L'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques assegura que, en un escenari optimista, les exportacions valencianes cauran un punt per sota de la mitjana espanyola

Si pensar en equip ajuda, treballar en conjunt ha de donar resultats, no? S'ho han proposat dos gremis amb forta tradició a la capital valenciana, els forners i els orxaters, que s'han aliat aquests dies perquè 40 establiments venguen orxata ecològica elaborada amb xufes de la DO València. L'orxater és un sector que busca activar-se en poc temps, ja que el consum d'orxata és bastant estacional i el confinament ha retardat la sortida al mercat en aquesta temporada del seu producte.

Així que mentre els orxaters reprenen la normalitat, mascareta pel mig, igual que els treballadors de Mercadona tornen a tancar la botiga a les 21.30 hores i els clients d'Ikea omplen de gom a gom el magnànim recinte comercial per a fer reviscolar les seues vendes, l'Administració incorpora a poc a poc als seus treballadors al treball presencial. El somni del teletreball s'esfuma per a molts, però clar... ningú va dir que la normalitat no fóra el mateix caos de sempre.