• Economia
  • 10 fites històriques (per emmarcar) del Mobile World Congress

10 fites històriques (per emmarcar) del Mobile World Congress

De militars, a telèfons prehistòrics, passant per Cannes, Barcelona, un germà petit i un impacte de 350 milions d’euros anuals que provoca l’eterna enveja de les capitals mundials

El recinte de Gran Via acollirà una part de les xerrades dels membres de Mcdonald's | Cedida
El recinte de Gran Via acollirà una part de les xerrades dels membres de Mcdonald's | Cedida
24 de Febrer de 2023

El Mobile World Congress es va celebrar per primera vegada a Barcelona el 2006. Una època en què no existien els iPhones ni els mòbils Androids i, per tant, estàvem davant de la prehistòria de la telefonia. Tanmateix, l’inici del congrés es remunta al 1987 quan els telèfons mòbils eren utilitzats majoritàriament per militars i, dècades després, ho han capgirat tot. A continuació la recopilació d’un congrés que ha canviat Barcelona per complet.

 

1. 1987 i l’inici d’una revolució

A principis del 1980 la telefonia mòbil va començar a deixar de ser un privilegi dels militars, els executius de les grans empreses i els més rics. Les companyies van adonar-se que calia acordar un estàndard en l’àmbit mundial perquè les trucades telefòniques tinguessin una cobertura planetària. Per aquest motiu els principals operadors i fabricants mundials es van unir per crear l'Associació GSM (GSMA), el 1982. Així va néixer l'estàndard GSM de telefonia, que avui dia s'usa a 220 països i és present al 90% de les xarxes telefòniques.

La telefonia mòbil creixia any rere any, per això la GSMA va decidir crear un esdeveniment mundial per donar a conèixer les novetats. El 1987 es va celebrar el primer congrés mundial de mòbils, que es va anomenar GSM World Congress a Roma. Posteriorment, la seu s’alternava cada any, des de Berlín, Lisboa, Atenes... i el 1995 a Madrid. Allí es van presentar els primers telèfons que enviaven SMS.

 

2. Cannes i el glamour del cine

Sempre Cannes. Del 1996 al 2005 i durant una dècada li va tocar a una de les capitals de la Costa Blava francesa. Una ciutat ideal... però cada cop més petita. I Barcelona se’n va aprofitar.

Edició del Mobile World Congress a Cannes el 2005 | Canes
Edició del Mobile World Congress a Cannes el 2005 | Cannes

"Poc després de la refundació de la Fira de Barcelona l'any 2000 l'entitat va planificar el creixement futur amb la creació d'una direcció d'Expansió que va identificar grans esdeveniments internacionals per atraure'ls a Barcelona, i al mateix temps projectant la gran ampliació del recinte de Gran Via", apunta a VIA EmpresaPere Camprubí, director d'Expansió en aquell moment i actualment director adjunt al director general de Fira de Barcelona.

"Un dels primers salons que es va portar a Barcelona el 2004 va ser IBTM (The Global Meetings & Incentives Exhibition), és a dir, la  fira de turisme professional, incentius, esdeveniments, viatges de negocis i congressos de Barcelona”, destaca Camprubí.

3. Benvinguts "a la ville du Barcelona"

Barcelona recull el testimoni el 2006 sota el nom de 3GSM Congress. "L'equip de Fira de Barcelona va fer els primers contactes amb la organització del Mobile World Congress l'any 2003 i des del primer moment es va recolzar amb l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Turisme de Barcelona” afegeix Camprubí. “Juntament amb els recintes de Fira de Barcelona la ciutat comtal ofereix uns serveis d'aeroport, hotels, restaurants, transport public i taxis d'alt nivel i capacitat”, continua.

 

Camprubí: "En aquells moments Fira de Barcelona va apostar per construir nous pavellons, va crear una direcció d'Expansió i va identificar grans esdeveniments internacionals per atraure'ls cap a Barcelona"

Qui dominava el sector en aquells moments era Nokia, Sony Ericsson, Samsung, RIM (BlackBerry) i Motorola, alguns d'ells pràcticament desapareguts avui en dia. Durant la primera edició a la capital catalana, l'entreteniment mòbil va ser el protagonista de les conferències i dels estands exposats. A aquest s'hi incorporaven novetats relacionades amb continguts musicals o la fusió del 3G amb la xarxa wifi. Com a curiositat, es va presentar Vida Software, que posteriorment donaria lloc al que es coneix com a Siri.

4. El llançament del primer smartphone amb sistema Android

I precisament, a Barcelona, s'han produït alguns dels grans moments d'aquest sector tecnològic com el llançament del Nokia 8800 i el Motorola RAZR V3x amb tecnologia 3G el 2007; i la presentació del primer telèfon intel·ligent amb sistema Android de la història el 2008 i que competia directament amb Apple i els seus iPhones.  En aquells moments van qualificar Android com a “trencador”. La plataforma mòbil de Google es va començar a endinsar en un mercat massificat per al programari de telèfons mòbils.

5. El salt del germà petit del Mobile: 4YFN

El germà petit del Mobile, el congrés d'emprenedors 4 Years From Now (4YFN), s'està fent més gran després de néixer el 2014 i comptar amb 2.000 visitants. Per tant, no només hi ha els mòbils sota la convocatòria del MWC, sinó que el món de les startups guanya més força cada any que passa. Per exemple, el 2022 va rebre més de 20.000 visitants.

Cartell del 4YFN 2022 | VIA Empresa
Cartell del 4YFN 2022 | VIA Empresa

Les grans companyies, tant del nostre país com de manera internacional, compten amb acceleradores pròpies per invertir en el negoci de l'emprenedoria. Sigui per moda o per consciència real que el futur de la seva captació de talents resideix en aquestes petites empreses, tots volen estar a l'esdeveniment de moda.

6. Les estrelles del Mobile

Algunes de les cares més conegudes que hi ha hagut aquests anys al congrés ha sigut el fundador de Tesla i SpaceX, Elon Musk, o el conseller delegat de Facebook -ara anomenada Meta-, Mark Zuckerberg. També van visitar-lo el conseller delegat de Rakuten, Hiroshi Mikitani, el primer executiu de Microsoft, Satya Nadella o el conegut escriptor israelià Yuval Noah Harari.

Tanmateix, un 35% dels ponents del congrés van ser dones a l’edició passada, molt lluny de la paritat i reflex d'una indústria molt masculinitzada. El repte d’aquest any és assolir la quota del 40% de dones.

7. Eufòria i record d’assistència: 109.000 congressistes

Els 109.000 congressistes arribats de més de 200 països que van passar pel recinte firal de l’Hospitalet de Llobregat el 2019, van compartir l’edició amb més assistents de tota la història. I una repercussió a la ciutat de gairebé 500 milions d’euros. "És el millor Mobile de la història”, remarcaven les autoritats. La capacitat del recinte Gran Via va arribar “al límit”.

El Mobile World Congress | ACN
El Mobile World Congress | ACN

8. La cancel·lació inèdita del 2020 que feia témer el pitjor

El coronavirus va guanyar el pols al Mobile World Congress 2020 (MWC) de Barcelona. La GSMA, l'associació d'operadors que organitza l'esdeveniment, va decidir cancel·lar fira tecnològica més important del món, que s'havia de celebrar entre el 24 i el 27 de febrer. Les desercions de grans empreses com AT&T, Vodafone, Deutsche Telekom, Intel o Facebook van poder més que la pressió de les autoritats nacionals i catalanes que insistien que no hi havia cap risc sanitari. El cost de la cancel·lació va ser milionari per a les empreses i per a la capital catalana. El 15 de març de 2020 es decretava el confinament de tots els espanyols.

El 2019 va ser el millor Mobile de la història, pel nombre d'assistents i la qualitat del congrés

9. Dels mòbils a la tecnologia més imaginable 

Tot i que el MWC va començar sent un congrés centrat en la telefonia mòbil, fa anys que ha obert les portes a altres sectors clau de la indústria. Així, la nova edició del 2023 estarà protagonitzada per camps com les xarxes 5G, les telecomunicacions, la tecnologia sostenible, les finances, els videojocs i el desenvolupament de l'anomenat metavers.

10. “Fins al 2030 a Barcelona i potser per sempre”

L'associació GSMA va signar el contracte amb Fira de Barcelona, l'Ajuntament, la Generalitat i el Govern central on totes les parts es comprometen a que la capital catalana sigui la seu del congrés de tecnologia mòbil fins al 2030 encara que no descarten que la relació es perpetuï. Els organitzadors del congrés tecnològic decideixen quedar-se “a casa” malgrat les sucoses ofertes de Dubai, París i Munic.