L'edifici del Banc de València, on s'ha traslladat la seu social de CaixaBank. | J. Soler (ACN)
L'edifici del Banc de València, on s'ha traslladat la seu social de CaixaBank. | J. Soler (ACN)

1.000 MEUR per refinançar els fons del FLA

La Generalitat Valenciana subscriu un prèstec amb CaixaBank per refinançar els deutes de l'administració autonòmica

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha subscrit un préstec per import d'1.000.000.000 d'euros amb CaixaBank amb un tipus d'interés del 0,00% amb l'objectiu de refinançar altres préstecs concedits a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Aquesta operació amb CaixaBank s'emmarca en la política de la Generalitat de gestionar activament el deute per a tractar d'ajudar a reduir la càrrega financera en interessos, ha explicat l'administració valenciana.

"Des de 2015, amb l'arribada del Govern del Botànic, la Conselleria d'Hisenda arranca una política de gestió eficient del deute autonòmic, analitzant les oportunitats que el mercat oferia per a millorar les condicions financeres de l'elevat deute que tenia", ha explicat el conseller Vicent Soler, qui ha presidit l'acte juntament amb el director territorial de CaixaBank al País Valencià, Xicu Costa.

Fruit d'aquestes operacions dutes a terme pel departament de Política Financera del Consell, el cost financer del deute de l'Administració General de la Generalitat en 2019 ha sigut del 0,88%, quan en 2012 era del 5,12%. "Des de 2017 s'han dut a terme operacions de refinançament per import de 3.284,80 milions d'euros, que han suposat un estalvi de 62,52 milions d'euros", ha assenyalat el conseller. Segons Soler, "l'objectiu futur és continuar amb aquesta mena d'operacions, adaptant-nos a les diferents circumstàncies del mercat i tractant, en tot moment, d'obtenir els millors resultats en la gestió del deute de la Generalitat, ja que aquests estalvis redunden en benefici de tots els valencians".

Condicions avantatjoses

L'establiment del tipus d'interés d'aquest préstec en el 0% ha vingut facilitat pel fet que el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) té establides les taxes que cobra als bancs per l'excés de reserves en el -0,50%. D'aquesta manera, moltes entitats troben més avantatjós prestar diners a administracions regionals o locals que optar per la 'facilitat de dipòsit' que ofereix el BCE. La 'facilitat de depòsit' és un instrument de la política monetària que permet a entitats realitzar dipòsits a un dia en els bancs centrals nacionals quan es disposen d'excedents de liquiditat, a canvi d'un tipus d'interés.

"Hui hem subscrit una operació molt important amb el qual està cridat a ser el major banc espanyol, CaixaBank, que a més tindrà la seua seu social en la Comunitat Valenciana. Fa menys de tres mesos que des de la Generalitat comuniquem a diferents entitats l'opció de refinançar part dels préstecs que la Generalitat tènia amb l'Estat, i hui ja estem ací signant aquesta operació", ha indicat Soler. El conseller d'Hisenda ha apuntat que "aquesta operació és bona per a totes les parts i reforçarà les relacions entre la Generalitat i CaixaBank".

El conseller d'Hisenda afirma que "aquesta operació és bona per a totes les parts i reforçarà les relacions entre la Generalitat i CaixaBank"

Per part seua Costa ha assenyalat que "aquesta operació suposa una mostra més del suport i compromís de CaixaBank amb les institucions, les empreses, les famílies i els ciutadans de la Comunitat Valenciana".

A l'acte també han assistit la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira i el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez. Per part de CaixaBank també ha participat en l'acte la directora de Banca d'Institucions, Rocío García i el director del Centre d'Institucions de l'entitat en la Comunitat Valenciana, Manuel Bañuls.

Més informació
Caixabank(ia) I, fusió o absorció? Qui manarà?
La banca (i la resta) mira a València
Avui et destaquem
El més llegit