Un 2017 per reivindicar millors finances valencianes

El País Valencià ha traslladat aquest any el consens social i econòmic per un finançament just al carrer

Manifestació que, amb el lema 'Ja n'hi ha prou! Per un finançament just', ha reinvidicat més inversió per al País Valencià. | J. Soler (ACN) Manifestació que, amb el lema 'Ja n'hi ha prou! Per un finançament just', ha reinvidicat més inversió per al País Valencià. | J. Soler (ACN)

Al País Valencià l'any ha vingut marcat políticament pel trasllat al carrer del consens parlamentari entorn d'un finançament just amb una gran mobilització unitària el 18 de novembre. A més, les entitats CaixaBank i Banc Sabadell han celebrat les primeres reunions i consells d'administració a les seus socials de València i Alacant. I els mitjans públics fan les primeres passes cap al seu restabliment.

En l'àmbit polític, a l'abril les Corts Valencianes aproven una declaració institucional de rebuig unànime al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i instant el Govern de la Generalitat Valenciana a impulsar accions. De fet, el 29 d'abril milers de persones van eixir al carrer en la manifestació unitària convocada per Acció Cultural del País Valencià, sota el lema Ja n'hi ha prou! Per un finançament just!

Les manifestacions no s'han aturat al territori veí, ja que el 10 de juny se celebra una nova manifestació contra els Pressupostos Generals de l'Estat, amb milers de ciutadans al carrer convocats per la Crida pel finançament, que integra centenars d'entitats, sindicats i partits polítics.

La més important, però, és la que se celebra el 18 de novembre, que implica una gran mobilització a València sota el lema Un finançament just. Convocada per UGT i CCOO i la Confederació Empresarial Valenciana, la manifestació compta amb l'adhesió del Govern de la Generalitat Valenciana i de tots els grups de les Corts Valencianes, a excepció del PP. Participen 17.000 persones, segons la delegació del Govern espanyol, i 60.000 segons els organitzadors. 

Tornen els vols Barcelona-València

Entre les notícies econòmiques de l'any valencià també destaca el fet que el 10 de març la companyia AirNostrum recupera els vol diaris entre Barcelona i València, operats conjuntament amb Vueling, però sense dubte la notícia econòmica del 2017 està relacionada amb la marxa de grans entitats financeres al País Valencià. De fet, aquest 24 d'octubre, Caixabank presenta resultats a València després del trasllat de seu social a la ciutat i dos dies després, Banc Sabadell celebra el seu primer consell d'administració a Alacant. 

L'última notícia rellevant en la comunitat veïna està relacionada amb l'àmbit comunicatiu, ja que l'11 de desembre la nova ràdio pública, À punt, comença a emetre amb un magazín diari i 28 hores de programació setmanals, quatre anys després de l'apagada de Ràdiotelevisió Valenciana. Una setmana més tard, s'estrena el portal amb sèries d'animació, infantils i la programació radiofònica. Dues notícies que el sector empresarial audiovisual valencià espera que dinamitzen l'economia valenciana.

Més informació
València es beneficia de la DUI i el 155
El País Valencià es manifesta per un finançament just
País Valencià, el segrest de l’infrafinançament
Avui et destaquem
El més llegit