El 22@ atraurà 25.000 professionals fins a 2022

L'associació compta amb 135 companyies i institucions amb més de 19.000 treballadors

La torre Agbar a la ciutat de Barcelona La torre Agbar a la ciutat de Barcelona

"L'èxit del projecte 22@ s'ha convertit en el principal generador i consumidor de talent digital i tecnològic del sud d'Europa", ha assegurat Xavier Monzó, president de 22@Network bcn. L'associació està d'enhorabona i és que ja lidera el boom més gran dels darrers 10 anys de Barcelona en talent, ocupació, empresa, innovació, urbanisme i immobiliari. 

En aquest sentit, Monzó ja ha anticipat que el 22@ atraurà en els pròxims quatre anys més de 25.000 professionals en "un districte per viure i treballar que compta amb un equilibri entre empreses i veïnat". El talent no serà només cosa de les empreses emergents sinó també de centres d'innovació que aterren a Barcelona per generar serveis al món, com és el cas d'Amazon, Facebook o Oracle, entre d'altres. 

Més info: Oracle serà veïna de Facebook a Barcelona

Entre els (nous) objectius del 22@Netowork es troben tant el desenvolupament econòmic i la promoció del districte i la ciutat com incentivar la relació d'empreses i territori o articular un model de referència a escala mundial. "En el darrer any el districte 22@ ha rebut la visita de 18 delegacions internacionals interessades en conèixer el districte de la innovació", ha afegit. 

El 30% de la contractació d'oficines

Si el 22@ està d'enhorabona, la capital catalana també. Per la seva banda, el president de la comissió d'urbanisme i Head of Business Space oficines i industrial a Cushman & Wakefield, Javier Bernades,  ha assegurat que "el districte es manté com la zona de Barcelona amb més demanda per part d’usuaris i oficines”.

Quins espais busquen les empreses? Bernades ho té molt clar: "Qualitats prime, flexibles, singulars i sostenibles". Segons el darrer informe publicat per Cushman & Wakefield, el districte 22@ té un paper molt significatiu en la contractació d’oficines, “el 30% de la superfície d’oficines total contractada a la ciutat durant el 2017 es troba al 22@ i està liderada per operacions de prelloguer”.

Bernades: “El 30% de la superfície d’oficines total contractada a Barcelona es troba al 22@"

És el cas d’Amazon a l’edifici Luxa Silver (10.241 metres quadrats), King Shared Services (8.837 metres quadrats), Hewlett-Packard (8.132 metres quadrats) o Wework a l’immoble Luxa Gold (6.572 metres quadrats). Segons indica l’informe, el volum d'inversió en sòl va arribar als 161 milions en compres de terrenys el 2017, triplicant així les dades de l'any anterior.

Més inversió en immobiliari

Més contractació d'oficines i més inversió. A tall d'exemple, destaquen la promotora familiar Barcelonesa de Inmuebles, que aixecarà una superfície de 23.600 metres quadrats en tres edificis i això suposarà una inversió d'aproximadament 50 milions d'euros.

Aquest projecte se suma a la vintena que ja s'estan desenvolupant al 22@ i que estan promoguts per Grupo Castellví, La Llave de Oro, Emesa, Colonial, Iberdrola Inmobiliaria, Catalana Occidente, els fons Shaftesbury, Meridia Capital o Värde Partners, qui ja va signar el passat octubre la compra de 52.000 metres quadrats per 50 milions d'euros.

Més info: "A Catalunya no hi ha trasllat ni de persones ni d'espais"

Així mateix la promotora propietària de l’hotel Twentytú, Brilten, ha anunciat que està construint un edifici d’oficines al districte amb una inversió de 35 milions en el nou immoble Hexagon Glòries, que disposarà de 10.800 metres quadrats. L’informe també destaca “el protagonisme que estan adquirint els espais de coworking, especialment al districte 22@, on representen un 3’5% de l’estoc”.

Recentment, Spaces també ha ampliat el seu centre situat al districte que arriba als 3.500 metres quadrats i es converteix així en "un dels més importants de la ciutat". També Wework ha aterrat a Barcelona amb l’obertura al 22@ d’un edifici de més de 6.000 metres quadrats.

El primer hub de talent en formació

"El districte de la innovació és ja avui el primer hub de talent a Europa pel que fa a centres de formació i alumnes”, ha assegurat Enric Peig, de l'associació, president de la comissió de talent i noves professions i director de l'Escola d'Enginyeria de la Universitat Pompeu Fabra.

Peig: "El districte de la innovació és ja el primer hub de talent a Europa en centres de formació i alumnes”

Actualment el districte 22@ concentra diferents centres de formació: dos Campus, vuit seus universitàries, cinc centres d’estudis superiors, dos centres tecnològics, quatre centres de formació a l’empresa i formació certificada, tres acadèmies de codi i set centres de cicles formatius.

"La gran diversitat en nivells d'especialització, requisits d'entrada i perfils professionals que hi ha al 22@, on es concentra més de la meitat dels professionals digitals Barcelona amb 8.000 nous professionals cada any els últims 3 anys”, ha afegit Peig. 

Emprenedoria i innovació

El president de la comissió d'Emprenedoria i COO a Beabloo, Alex de Dios, valora el paper de l'associació com a "lloc de trobada de les principals iniciatives emprenedores" i destaca especialment la Dinàmica d'emprenedoria 22@NETWORK Banco Santander dirigida a empreses en procés de creació i desenvolupament de nous models de negoci i a emprenedors amb idees de negoci IT.

Per la seva banda, el president de la comissió d'Innovació director de Kim Global, Antoni Paz, reivindica el IP22@ que promou "els projectes innovadors generats o amb impacte al districte 22@ i a la ciutat de Barcelona, garantint-ne un alt nivell de qualitat i potencial innovador”. El distintiu implica reconeixement internacional per a projectes innovadors, un impacte positiu a l’economia i teixit social del districte, transformació econòmica i social, garantia de qualitat, rigor, prestigi, excel·lència o modernitat.

L'Ajuntament ja és al 22@

Recentment, l’equip de Lluís Gómez, comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, ha iniciat el seu aterratge al 22@. Concretament, a l’antiga fàbrica de Ca l’Alier que iniciaria la seva activitat com a centre d’innovació urbana.

L’espai serà la seu de la fundació BIT Habitat, que té aliats com Cisco o Schneider. “Aquesta nova fase de transformació urbana del 22@ inclou convertir el Parc Central en la nova centralitat del districte, la transformació de l’Eix Pere IV, on es potenciarà la formació, la divulgació i la creació artística com a part essencial del procés innovador, i l’aposta per Cristòbal de Moura, amb noves illes d’ús mixt que esdevinguin referència de sostenibilitat i del nou estil de vida” explica David Martínez, coordinador de la Comissió del 22@.

Més informació
Amazon estrena el centre del 22@
L'austríaca Xal escull Barcelona per al seu centre de disseny
Avui et destaquem
El més llegit