"A Catalunya no hi ha trasllat ni de persones ni d'espais"

La CEO d'Aguirre Newman, Anna Gener, reivindica l'atractiu inversor de Barcelona i descarta que hi hagi cap deslocalització

Anna Gener és presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman | ACN Anna Gener és presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman | ACN

"Barcelona és poderosa. Barcelona té molt poder", que cantava Peret i escribia el company Aiats Agustí després de l'arribada de Microsoft, Lidl, Facebook, Moodle o Satellogic... La presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman, Anna Gener, s'ha afegit als cants d'elogi a la capital catalana amb un constructiu "Barcelona, aixequem capital!" en un sopar organitzat pel think tank independent de Catalans Lliures. "A Catalunya no hi ha hagut trasllat ni de persones ni d'espais. No s'està produint deslocalització i no es produirà", ha augurat. 

Com entrant, s'han servit els problemes principals: increment de preus del lloguer, manca de sol logístic a Catalunya o restricció del perfil de client solvent. Amb "contradicció" inclosa del mercat d'inversió immobiliària: "Hi ha creixement i demanda activa però aquells que tenen actius a Barcelona no els posen al mercat perquè creuen que no és el moment i se'ls penalitzarà el preu". 

Gener: "No s'està produint deslocalització i no es produirà"

Segons xifres de Savills Aguirre Newman que ha gestionat l'entrada de Facebook a la Torre Glòries, la contractació de metres quadrats d'oficines i logística creix a "bon ritme" amb un 30% i un 50%, respectivament, per any alhora que la inversió immobiliària s'ha reduït un 4% durant l'últim trimestre de 2017 (de 558 a 538 milions d'euros). Els pilars immobiliaris funcionen però Gener també alerta que "hi ha grups que han decidit no invertir a Catalunya". Mentre el PIB cotitzi a l'alça, "la confiança en el mercat inversor es recuperarà".

Més info: "Les startups i els inversors són agnòstics"

Com en tot, hi ha feina feta i feina per fer. D'aquesta manera, la CEO d'Aguirre Newman ha emplaçat les administracions a fabricar i habilitar més sol logístic, ja que actualment es troba en una situació "d'ecommerce explosiu". Només en el primer trimestre de 2018 s'ha duplicat la contractació de naus i plataformes logístiques a Catalunya respecte el mateix període de l'any anterior. Molta demanda per cada vegada menys oferta.

Mentrestant, la Barcelona poderosa no s'atura i segueix el seu camí de smart city, capaç d'atraure i retenir talent d'arreu del món alhora que es posiciona com a hub tecnològic del 5G a Europa. "En tota organització hi ha d'haver un líder i el líder ha de ser Barcelona", ha afegit just abans d'equiparar els seus reptes als d'Amsterdam o Berlín. Sigui com sigui, val més no oblidar que "perdre el tren en tecnologia és molt fàcil". I guanyar-lo no tant... 

Gener: "Perdre el tren en tecnologia és molt fàcil"

De postre, Gener ha insistit que "la ciutat és el centre de creació de riquesa, coneixement, creativitat i llibertat". Moment idoni per deixar caure una bateria de propostes sobre la taula: millorar la comunicació entre territoris de l'àrea metropolitana, desplegar wifi gratuït a tota la ciutat per "cultura, informació i oportunitats", treure partit de la cultura i l'arquitectura barcelonina més enllà del turisme, simplificar la burocràcia, fomentar les escoles en anglès o millorar el tractament impositiu i la reputació del sistema jurídic, entre d'altres.

Tot plegat, tenint molt present les fortaleses de Barcelona en indústria tecnològica i mòbil, biomedicina, alimentació, automoció o computació. "Tenim una ciutat que té un relat fantàstic i volem ser a la primera divisió", ha conclòs. Tot sigui per aixecar capital i jugar de la millor manera possible el gran partit de les ciutats del futur.  

Més informació
Un Tinder per a la innovació
60 segons amb Anna Mercadé
El gran moment de la inversió immobiliària
Avui et destaquem
El més llegit