Les 5 claus que marcaran el mercat hipotecari fins a finals del 2022

L'increment dels tipus d'interès ha accelerat les compravendes d'habitatges a l'últim tram del 2022

El mercat hipotecari el 2022 | ACN El mercat hipotecari el 2022 | ACN

La nova pujada dels tipus d'interès anunciada pel Banc Central Europeu torna a sacsejar el mercat immobiliari. La nova taxa que el BCE ha situat ja en el 2% -el valor més alt des de principis de 2009- ha generat un clima d'incertesa que, segons els experts immobiliaris de Solvia, es traduirà en cinc punts clau fins a finals d'any. L'encariment dels préstecs, l'increment de la compravenda d'immobles, l'auge de les hipoteques mixtes, l'enduriment dels requisits per assolir un préstec i la intervenció estatal marcaran el final d'any del mercat.

Amb la inflació situada ja en el 7,3%, el BCE s'ha vist obligat a incrementar de nou els tipus d'interès. La nova pujada de 0,75 punts percentuals s'uneix a les diverses realitzades per l'organisme darrerament, que han incrementat la taxa en 200 punts bàsics els darrers tres mesos.

Els particulars ja estan notant la incidència d’aquest increment a l'hora d'anar a demanar una hipoteca i és que els experts afirmen que el preu dels préstecs serà cada cop més alt. De fet, el Banc d'Espanya així ho apunta en el seu últim Informe d'Estabilitat Financera. En el cas de les hipoteques variables es preveu que l'Euríbor continuï augmentant fins al 3% en acabar l'any. Pel que fa a les hipoteques a tipus fix, la majoria de bancs ja situen els interessos per sobre el 3% TAE.

Les operacions de compravenda s'han disparat un 15% respecte a les dades de fa un any

També s'han endurit les condicions per accedir a una nova hipoteca. Així apareix reflectit en l'última Enquesta sobre Préstecs Bancaris del Banc d'Espanya. Els criteris per concedir préstecs, especialment crèdits hipotecaris, s'estan endurint enormement tant a Espanya com a la resta de la Unió Europea fruit del deteriorament de les perspectives econòmiques i de la normalització de la política monetària, dos aspectes que repercuteixen en els costos de finançament.

Més info: Gonzalo Bernardos i Forcadell preveuen una recessió 'light' del mercat immobiliari pel 2023

El canvi de rumb en el sector també ha generat un efecte crida i és que les operacions de compravenda s'han disparat un 15% respecte a les dades de fa un any i s'espera que segueixin en xifres altes fins a 2023 per avançar-se a noves pujades dels tipus d'interès. A més, l'augment de l'Euríbor i el final de les hipoteques a tipus fix han fet aflorar de nou les hipoteques mixtes. Combinen el pagament d'una quota de tipus fix durant els primers anys amb el pagament d'una quota variable durant la resta d'exercicis.

Finalment, el govern espanyol ha arribat a un acord amb els bancs per evitar que l'encariment dels crèdits hipotecaris impossibiliti als col·lectius més vulnerables fer front al pagament de les quotes. S'espera que aquesta mesura beneficiï a un milió de famílies.

Més informació
La firma d'hipoteques a Catalunya augmenta un 13%
La inflació a Catalunya ha tocat sostre?
Avui et destaquem
El més llegit