• Economia
  • La inflació a Catalunya ha tocat sostre?

La inflació a Catalunya ha tocat sostre?

Malgrat que el BCE va actualitzar a l’alça la seva previsió d’inflació per al 2023, l’empresariat català ha iniciat un canvi de tendència

 La economía catalana se ha mostrado resiliente a pesar de un contexto económico internacional cada vez más adverso | iStock
La economía catalana se ha mostrado resiliente a pesar de un contexto económico internacional cada vez más adverso | iStock
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
27 d'Octubre de 2022
Act. 28 d'Octubre de 2022

Amb el tall de subministrament de gas rus a Europa i el consegüent augment dels preus de l'energia aquest estiu, el Banc Central Europeu va haver d'actualitzar a l'alça la seva previsió d'inflació per al 2022 i el 2023. L'anunci el va fer el 8 de setembre, situant aquesta previsió en el 8,1%, alertant d'un "creixement zero" de l'economia europea i apujant els tipus en la zona euro en 75 punts percentuals. En aquell  moment, aquesta va ser la major pujada dels tipus d'interès de la seva història, però justament aquest dijous, el BCE ha tornat a anunciar un altre increment, justament d'un 0,75%, situant el tipus d'interès bàsic en el 2%, el més alt des del gener de 2009. I malgrat que l'economia catalana no és aliena a aquest context econòmic internacional ni a la pujada dels preus -que se situaria al nostre territori al voltant del 5,2% en el 2023-, hi ha diversos indicadors econòmics que mostren una perspectiva diferent i optimista per a Catalunya.

 

Segons assenyala l'Informe de conjuntura catalana del tercer trimestre de 2022, elaborat per l’equip d’AQR-Lab de la UB i la Cambra de Comerç de Barcelona, "l'economia catalana s’ha mostrat resilient malgrat un context econòmic internacional cada cop més advers per l’agreujament de la crisi energètica". En part, perquè ha tingut com a palanques de creixement la forta creació d'ocupació i l'elevada afluència de turisme estranger. 

 

Malgrat les palanques, l'alentiment de l'economia serà inevitable. De fet, segons apunta la Cambra, la fase d'alentiment de l'activitat econòmica a Catalunya començarà a fer-se evident aquest quart trimestre del 2022, especialment en aquells sectors més sensibles als canvis en el cicle econòmic, "com l'immobiliari i la construcció". La Cambra exemplifica aquest alentiment amb el volum de compravenda d'habitatges que, malgrat que es manté a l'alça, aquest creixement "s'està moderant de forma notable".  

Ramon: "La inflació a Catalunya podria haver tocat sostre"

La crisi energètica s'agreuja i fa preveure una inflació més elevada per al 2023, però a Catalunya aquesta inflació "podria haver tocat sostre", ha apuntat Joan Ramon, cap del gabinet d’estudis econòmics de la Cambra de Barcelona, a la presentació de l'informe. Segons una enquesta que realitza la corporació per a realitzar aquest estudi, el percentatge de l’empresariat català que sosté que augmentarà els seus preus de venda el proper trimestre és cada cop menor i això permet "ser moderadament optimista", asseguren, "atès que podria senyalitzar que Catalunya ja hauria assolit el nivell màxim d’inflació el segon trimestre de 2022".

Què podem esperar pel 2023?

"El 2023 serà un any complicat per a l’economia catalana", conclouen des de la Cambra, encara que destaquen dos factors més que els permet ser optimistes en el mitjà termini. Per una banda, que Catalunya no ha entrat en l'espiral inflacionista entre preus i salaris i, per tant, "un cop superats els factors conjunturals que impulsen a l'alça la inflació", l'augment dels preus s'hauria de moderar gradualment. L'altre motiu assenyalat per la Cambra són les previsions de l'atur: "malgrat l'escenari advers, es preveu un descens de la taxa d'atur a Catalunya l'any 2023".

El 2022 obrirà les portes a un 2023 complicat, però amb bases sòlides quant a dinamisme del mercat de treball, consum privat i turisme estranger. La inflació, que es preveu del 5,2% durant el 2023, alentirà el creixement de l'economia catalana que, de moment, la Cambra preveu que es materialitzi amb un 1,6% del PIB, un punt percentual menys que en l'anterior informe trimestral publicat per la corporació.