• Economia
  • El 50% de les petites empreses catalanes encara no ha implementat la factura electrònica

El 50% de les petites empreses catalanes encara no ha implementat la factura electrònica

El 40% de les petites empreses concentra tota la gestió financera en el seu fundador o CEO

    El 32% de les petites empreses catalanes afirma no haver digitalitzat encara les seves finances | iStock
    El 32% de les petites empreses catalanes afirma no haver digitalitzat encara les seves finances | iStock
    Redacció VIA Empresa
    22 de Juliol de 2025 - 10:57

    Les micro i petites empreses catalanes s'enfronten a un moment clau per a avançar en la seva digitalització financera. Encara que gairebé 9 de cada 10 (84%) coneix la imminent entrada en vigor del sistema VERI*FACTU, aproximadament la meitat ha implementat la factura electrònica en els seus processos. Així ho recull l'informe Radiografía económica y bancaria de la micro y pequeña empresa en España 2025, elaborat per Qonto en col·laboració amb IO Investigación.

    L'informe analitza els nivells de digitalització, ús de finançament i coneixement de les ajudes públiques en les empreses catalanes i en revela que, malgrat el coneixement generalitzat sobre l'obligatorietat de la factura electrònica, persisteix una bretxa clara entre el que se sap i el que s'aplica. Moltes petites empreses continuen sense fer el pas a una gestió digital, encara que la normativa aviat així ho exigirà.

     

    Catalunya és una de les comunitats autònomes on les empreses tenen una percepció més positiva sobre el nivell de digitalització financera: el 39% el qualifica com a “alt o molt alt”. Tot i així, aquesta percepció contrasta amb les dades reals, ja que només el 32% de les petites empreses catalanes afirma no haver digitalitzat encara les seves finances, un percentatge superior al d’altres comunitats com ara Andalusia (24%) o Madrid (23%).

    Una altra dada significativa és que en el 40% de les petites empreses catalanes únicament el fundador o CEO assumeix totes les tasques bancàries i administratives. Aquesta concentració de funcions, si bé pot aportar agilitat, també suposa una càrrega considerable que limita l'enfocament en tasques estratègiques del negoci. D'altra banda, gairebé la meitat de les empreses catalanes (49%) dedica més de cinc dies al mes a aquestes gestions, la qual cosa confirma que aquestes tasques consumeixen un temps rellevant.