El debat de l'aeroport del Prat recupera protagonisme

Els dirigents empresarials culpen l’administració i les posicions maximalistes del fracàs del projecte vinculat al sector aeri

Interior de l'aeroport del Prat de Llobregat | Ajuntament de Barcelona Interior de l'aeroport del Prat de Llobregat | Ajuntament de Barcelona

L'acte de clausura de la jornada del Col·legi d'Economistes ha comptat amb quatre ponents representatius de la classe dirigent empresarial catalana: Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona; Xavier Panés, president de CECOT; Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia i Antoni Cañete, president de PIMEC.

La taula rodona, moderada per l'economista Oriol Amat, opinador de VIA Empresa, s'ha desenvolupat a partir de la pregunta Com fer sostenible l'economia catalana?. Els ponents han donat a conèixer els seus plantejaments davant d'un auditori amb una assistència aproximada de 1.000 persones. El debat sobre el futur de l'aeroport del Prat i el vincle amb Reus o Girona, l'impuls de les energies renovables, el paper de l'administració pública, les infraestructures o l'impacte social de les decisions procedents del món econòmic han format l'eix vertebrador del debat.

L'aeroport del Prat i el projecte de país

"Si volem convertir Barcelona i Catalunya en la societat del coneixement ens calen connexions internacionals", així de contundent s'ha expressat Jaume Guardiola a l'hora de vaticinar quin ha de ser el futur de la instal·lació. El president del Cercle d'Economia afegeix que la remodelació s'ha de fer a partir del pretext "de quin projecte de país volem".

Guardiola: Quin projecte de país volem?


En línies similars ha parlat Mònica Roca. Des de la perspectiva de la Cambra de Comerç de Barcelona, els aeroports de Reus i Girona "s'han de tenir presents" a l'hora de configurar el Prat de Llobregat com a hub. Per la seva part, Xavier Panés, president de CECOT, ha criticat l'administració pel "tap que exerceix".En un missatge dirigit als detractors de l'ampliació de l'aeroport, Antoni Cañete denuncia que "les minories no poden condicionar els interessos generals. El president de PIMEC ha lamentat com a Catalunya "ens hem acostumat a tenir posicions maximalistes".


El fracàs de Catalunya amb les energies renovables


Els ponents han tornat a coincidir en el seu missatge a l'hora de tractar l'aposta de Catalunya per les energies renovables. "És la història d'un fracàs", ha descrit Antoni Cañete. L'atac de PIMEC a l'administració s'ha complementat amb les paraules de Jaume Guardiola. "Durant els darrers deu anys no s'ha fet res i no és un problema només polític, també social", ha exclamat el dirigent del Cercle. CECOT, a través de les paraules de Panés, veu com a única solució que l'administració "elimini determinats tràmits burocràtics", mentre que Mònica Roca col·loca la tecnologia de bombeig de les hidràuliques com una eina per minimitzar els efectes de la crisi energètica.
 

Més informació
L'empresariat reclama un sector públic eficient
El Col·legi d'Economistes denuncia un "estancament" en la transició energètica
El Col·legi d’Economistes distingeix J&A Garrigues
Avui et destaquem
El més llegit