• Economia
  • Els catalans afiliats a la Seguretat Social continuen pujant al juliol: un 2,5% més que fa un any

Els catalans afiliats a la Seguretat Social continuen pujant al juliol: un 2,5% més que fa un any

En total, 39 comarques i l'Aran presenten increments, de les quals destaquen el Gironès (3,7%) i l'Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva (2,8%)

Un ciutadà atén les explicacions d'una treballadora del Servei d'Ocupació de Catalunya l'octubre del 2018 | ACN
Un ciutadà atén les explicacions d'una treballadora del Servei d'Ocupació de Catalunya l'octubre del 2018 | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
07 d'Agost de 2024
Act. 07 d'Agost de 2024

Catalunya continua augmentant el nombre de ciutadans afiliats a la Seguretat Social. El passat juliol ho va fer a 39 comarques i l'Aran, i el percentatge total va créixer un 2,5% interanualment. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el Gironès, amb un 3,7%, i l'Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva, amb un 2,8%, van encapçalar aquesta crescuda i únicament el Lluçanès va presentar valors negatius (-1,2%), mentre que el Priorat i la Terra Alta es van mantenir estables.

 

Per sectors, el de serveis va ser el que més va créixer, un 2,9% i va representar el 79% del total de les afiliacions. La construcció va millorar un 1,8% respecte a fa un any, amb pujades a 26 comarques i l'Aran, sent precisament l'Aran i el Barcelonès on es van concentrar el 4,7%. La indústria va experimentar un repunt de l'1,3%, amb augments a 32 comarques, encapçalades pel Vallès Occidental i Oriental, que van aplegar gairebé una quarta part del total d'afiliacions. En canvi, l'agricultura va patir una rebaixa del 0,1%, amb disminucions a 21 comarques.

 

Ambdós sexes i tots els grups d'edat presenten increments pel que fa a la xifra d'afiliacions

Per sexe, les afiliacions de les dones es van incrementar a 37 comarques i l'Aran, amb el Gironès al capdavant (4%) i la Selva i l'Alt Empordà (3,1% en cadascuna d'elles), van recular a quatre i es van conservar a la Terra Alta. En el cas dels homes, també van créixer a tot el territori, especialment al Gironès (3,4%) i la Garrotxa (2,9%). Quant a grups d'edat, tots van créixer en relació amb el juliol de 2023. El principal increment es va donar en els afiliats de 55 anys o més, amb el Montsià i el Baix Llobregat com les comarques amb xifres més elevades, un 6,8% i un 6,6%, respectivament.

Finalment, l'afiliació estrangera al juliol es va estendre per tot Catalunya i el Berguedà (11,7%), el Bages (10,2%) i el Solsonès (10%) van ser les úniques comarques amb creixements de dos dígits. Per contra, l'adhesió de nacionalitat espanyola va repuntar a 35 comarques, a sis i l'Aran van recular i a la Segarra es va estabilitzar.

El Lluçanès i la Ribera d'Ebre segueixen en tendència negativa

L'increment d'afiliats dona continuïtat a les bones xifres observades el passat mes de juny, quan 40 comarques i l'Aran van augmentar la quantitat de persones inscrites. Llavors, el creixement interanual va ser del 3,1% i només el Lluçanès (-9,9%) i la Segarra (-4,4%) van empitjorar els seus registres.

Per la seva banda, la Ribera d'Ebre va ser l'únic territori que va disminuir la quantitat de treballadors en un mes, casualment el mateix indret on més contractes temporals es van signar aquest juliol, un 17,7%. Un guarisme que dobla el grau més baix català, que es va situar al Baix Empordà (8,7%). La Ribera d'Ebre acumula cinc mesos al capdavant de Catalunya en les afiliacions per compte d’altri amb caràcter temporal.