Es demostra l’ús d’aigua regenerada per a l’agricultura

L’ús de recursos hídrics alternatius es presenta com una de les grans opcions per fer front a l’emergència climàtica

REGREEN, un projecte pilot d’innovació per a l'agricultura hidroponica |Cedida REGREEN, un projecte pilot d’innovació per a l'agricultura hidroponica |Cedida

Aigües de Barcelona i Cetaqua, amb l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, han inaugurat, a la Central Cornellà, l’hort urbà REGREEN, un projecte pilot d’innovació que té com a objectiu demostrar el potencial de l’ús d’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica, cultiu de plantes utilitzant substrats minerals en lloc de sòl agrícola, a l’entorn urbà.

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, ha posat en valor l’ús de l’aigua regenerada com “la ferma aposta de la companyia, basada en models circulars, per fer front a un context d’emergència hídrica que generi oportunitats de desenvolupament sostenible a l’entorn metropolità.”

D’altra banda, Catalina Balseiro, directora d’innovació d’Aigües de Barcelona, ha destacat REGREEN com a “palanca d’innovació per estudiar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l’ús d’aigua regenerada en cultius hidropònics a nivell municipal”. En la mateixa línia, Álvaro Mayor, Project Manager a Cetaqua, ha posat el focus en l’alt potencial per “aconseguir una millora de la petjada hídrica, la circularitat i la neutralitat climàtica als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona”.

“En un moment excepcional, cal fer un esforç a nivell d’investigació i innovació per tal d’aprofitar tots els recursos hídrics possibles i fer front a l’emergència climàtica” ha assenyalat Antonio Balmón, alcalde de l’Ajuntament de Cornellà, que ha destacat, a més, la importància d’establir aliances de col·laboració publicoprivada per  “trobar solucions als reptes que presenta en aquest moment l’aigua”. 

El potencial de l’aigua regenerada a l’àrea metropolitana de Barcelona

El canvi climàtic provocarà, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català el 2050. A l’àrea metropolitana de Barcelona, el 92% de l’aigua prové de fonts de baixa resiliència altament exposades a condicions climàtiques.

Davant d’aquesta situació, regenerar l’aigua és la manera més sostenible i resilient d’aprofitar els recursos existents. Regenerar implica sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar per a diferents usos. D’aquesta manera, es promou l’economia circular donant una segona vida a aquest recurs escàs.

Aigües de Barcelona va aconseguir regenerar el 2021 un total de 38 hectòmetres cúbics d’aigua, equivalent a l’aigua que consumeixen 990.000 persones en un any. Fins ara, els usos més demanats de l’aigua regenerada són ambientals. Durant els propers mesos, el pilot demostratiu REGREEN recorrerà altres municipis de l’àrea metropolitana per tal de conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta.

Més informació
Aigües de Barcelona inaugura el centre d’innovació Dinapsis
Aigües de Barcelona aposta per la maquinària elèctrica
Passar del discurs a l'acció: parlar de sostenibilitat no ho és tot
Catalunya, endarrerida en sostenibilitat
Avui et destaquem
El més llegit