CA | ES

Els joves empresaris aguanten el primer cop de la crisi

El 86% de les empreses d'Aijec ja estaven preparades per aplicar el teletreball durant el període de confinament

Ruben Sans serà el nou president d'Aijec. | Cedida Ruben Sans serà el nou president d'Aijec. | Cedida

Els joves empresaris han pogut aguantar el primer cop de la crisi sanitària. Segons un estudi de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec), el 78% de les empreses creades per joves de fins a 40 anys han pogut mantenir la seva activitat malgrat l'estat d'alarma decretat pel Govern espanyol fa dos mesos. El 32% ho ha fet sense cap contratemps i el 46% ha continuat operant amb algunes restriccions. D’altra banda, un 22% han hagut d'aturar l'activitat.

A més, el salt del treball presencial al teletreball no ha estat un problema afegit, en la majoria dels casos, per les empreses dels joves empresaris catalans. Un 44% de les empreses estaven totalment preparades per treballar a distància i un 42% més només han hagut de fer petits ajustos per aplicar el teletreball durant el període de confinament.

Davant d'aquesta realitat, algunes de les mesures que s'han adoptat per fer front a la crisi han estat la presentació d'expedients de regulació temporal d'ocupació (42%) i l'aplicació de reduccions de jornada a la plantilla (28%). El 30% de les empreses, però, ha pogut mantenir els treballadors en les mateixes condicions que abans de l’aparició de la covid-19.

Sans: "Cal escoltar l’empresariat i mesures reals que ajudin a les empreses a no tenir que tancar"

Pel que fa a l'afectació econòmica, la caiguda de la facturació és una de les conseqüències més evidents. El 18% preveuen una caiguda per sota del 10% de la facturació i un 32% preveuen que sigui, com a molt, del 20%. El 18% calcula perdre fins al 50% i un altre 18% fins al 75% de la facturació. El 14% preveuen perdre el 100% de les factures durant aquest període.

El president d'Aijec, Ruben Sans, destaca l'esforç generalitzat que està duent a terme el teixit empresarial del país i demana molta prudència i agilitat en l’aplicació de mesures a les administracions competents. Amb aquestes xifres a la mà i la crisi a la que ens hem vist abocats, crec que els joves empresaris de moment hem pogut capejar la situació”, explica, al mateix temps que demana “escoltar l’empresariat i mesures reals que ajudin a les empreses a no tenir que tancar”.

Més informació
Ruben Sans serà el nou president d'Aijec
L'Aijec obre delegació a Girona
Avui et destaquem
El més llegit