El Govern ajudarà l'automoció amb 13 milions d'euros

Empresa posa en marxa dues línies d'ajuts per fer inversions i impulsar la transformació tecnològica i de negoci

Un operari de Seat a la fàbrica de Martorell | ACN Un operari de Seat a la fàbrica de Martorell | ACN

El Govern destinarà 13 milions d'euros a ajuts a la indústria de l'automoció, una de les més impactades per la reconversió del sector i per la crisi de la pandèmia. La Conselleria d'Empresa i Coneixement ha aprovat dues línies d'ajuts que ja s'han publicat al DOGC: una amb subvencions per fer processos de reflexió "estratègica i desenvolupament de plans de transformació i negoci per a empreses de la cadena de valor" de la indústria de l'automoció, amb una dotació de 3 milions d'euros; i una altra per fer "inversions empresarials d'alt impacte", amb 10 milions d'euros. Els ajuts seran directes i s'articularan a través de la direcció general d'Indústria i l'agència Acció.

El sector de l'automoció és el tercer més important de la indústria catalana, per darrere del químic i el de l'alimentació: representa un 10,2% del PIB i dóna feina a unes 143.000 persones. A Catalunya es fabriquen mig milió de vehicles cada any, el 20% del total a l'Estat, i la indústria de l'automoció es considera vital per la resta de sector que en depenen, sobretot unes 500 empreses auxiliars.

En la seva explicació dels ajuts al DOGC, el Departament d'Empresa recorda que l'automoció ja vivia un moment de "transformació profunda" abans de l'arribada de la pandèmia de coronavirus. El virus, però, ha intensificat la urgència d'ajudar la indústria del material de transport, que ha caigut en el seu conjunt (automoció, ferroviari, naval) en un 38,4%. Segons les últimes dades disponibles, el juliol del 2020 el sector de vehicles de motor tenia 33.070 persones afectades per ERTO, un 84,1% de la seva afiliació a la Seguretat Social.

La línia per subvencionar inversions empresarials d'alt impacte per a empreses de la cadena de valor de la indústria de l'automoció preveu que els projectes es puguin executar fins al desembre del 2022 i es destinin a: mantenir i incrementar l'activitat productiva i l'ocupació directa de l'empresa a Catalunya, implementar millores en el procés productiu, atraure noves activitats de l'empresa a Catalunya o adequar i/o millorar les instal·lacions actuals en el cas de projectes de reindustrialització de plantes productives que hagin anunciat el cessament de la seva activitat.

Més informació
El software és la “vertadera” revolució de l’automoció
Nissan esquiva el Parlament, mentre es constitueix la taula de l'automoció
Avui et destaquem
El més llegit