Les ajudes públiques espanyoles es van duplicar l'any 2020, el primer any de pandèmia, fins a passar a representar un 1,46% del PIB, enfront del 0,65% que van representar l'any 2019, segons el darrer informe anual d'ajudes públiques de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Les dades de 2020, les últimes actualitzades, van ser presentades a les Corts per la presidenta de la Comissió, Cani Fernández.
De l’informe també s’extreu que un 34,7% dels ajuts concedits per l’Estat van anar destinats a pal·liar els efectes de la pandèmia. Ajuts que van representar un 0,51% del PIB estatal. Al conjunt de la Unió Europea (UE), però, aquests percentatges van ser més grans, amb un 59,3% dels ajuts, dirigits a reduir l’impacte de la covid.
Espanya va ocupar el vintè lloc dins de la UE en termes de despesa d'ajudes sobre el PIB, gairebé un punt per sota de la mitjana de la Unió (2,43% del PIB europeu) incloent-hi el Regne Unit. Només Bèlgica, Bulgària, Finlàndia, Xipre, Països Baixos, Luxemburg i Irlanda van quedar-se per sota l'estat espanyol. A més, l'estat espanyol va ser el país amb un percentatge més baix de subvencions directes concedides, amb només un 2%.
La tendència espanyola va ser ben diferenciada de la comunitària i és que les ajudes concedides a consumidors individuals (63%), van representar un percentatge molt superior a les que es van concedir a la Unió (13%). Per altra banda, el pes de les ajudes dedicades al medi ambient i l'eficiència energètica va ser de tan sols del 7%, davant del 55% de la resta de països comunitaris.
Una altra dada important que ha recalcat l'organisme és que des del 2014 no s'han atorgat noves ajudes al sector financer a Espanya.