• Economia
  • Sumar forces per acabar amb la bretxa de gènere

Sumar forces per acabar amb la bretxa de gènere

L'Ajuntament de Barcelona i el MWCapital premien dos projectes pilot que treballen per combatre la desigualtat en el sector de les TIC

Carina Lopes, Francesca Bria, Therese Jamaa, Eva Fabri i Cheryl Miller | Cedida
Carina Lopes, Francesca Bria, Therese Jamaa, Eva Fabri i Cheryl Miller | Cedida
Barcelona
18 d'Octubre de 2018
Act. 18 d'Octubre de 2018

Reduir la bretxa de gènere en el sector TIC. Aquest és l'objectiu d'Inspiring Girls i Fluttr, els dos projectes pilot que han guanyat el quart repte de d-LAB, el programa de transformació digital que busca les millors solucions i projectes que reuneixin aquests dos requisits.

 

L'entrega dels premis, que s'ha celebrat al Cibernàrium de l'edifici Media TIC del 22@ de Barcelona, han anat a càrrec del director de d-LAB a Mobile World Capital (MWCapital), Jordi Arrufí, i la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l'Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria, i ha comptat com a ambaixadors amb GSMA i l’European Center For Women and Technology. A través d'aquest programa, el MWCapital i el consistori de la capital catalana facilitaran el desenvolupament i la implantació dels dos projectes guanyadors.

Abans del lliurament dels premis, s'ha celebrat una taula rodona formada per destacades figures femenines del panorama actual que lluiten contra la desigualtat de gènere i que, a més, tenen relació amb el sector de les TIC.

 

La (feminista) revolució digital

Sota el títol Women in the tech industry: challenging stereotypes (Les dones a la indústria tecnològica: canviant els estereotips), el debat ha comptat amb Francesca Bria, Therese Jamaa, directora general de GSMA per MWC, Eva Fabri, directora del Centre Europeu de Dona i Tecnologia, i Cheryl Miller, CEO de Zen Digital Europe.

Carina Lopes, Francesca Bria, Therese Jamaa, Eva Fabri i Cheryl Miller

Carina Lopes, Francesca Bria, Therese Jamaa, Eva Fabri i Cheryl Miller | MEM

Després de repassar algunes xifres que demostren com encara queda molt de camí per recórrer, el debat s'ha centrat en el paper de l'educació en les nenes des de ben petites perquè tinguin passió per la tecnologia, ambició per fabricar a escala digital i ganes de canviar la vida de les persones a través de les TIC.

Precisament per això, Bria ha resumit la conversa, que s'ha allargat més d'una hora, amb una sola frase: "No hi ha una revolució digital sense dones, hem de treballar totes juntes".

Autoestima i ambició

El primer guanyador, Inspiring Girls, és un projecte nascut al Regne Unit que augmenta l'autoestima i l'ambició professional de les nenes en edat escolar, així com les seves expectatives laborals.

Arrufí, Bria i la representant d'Inspiring Girls

Arrufí, Bria i la representant d'Inspiring Girls | Cedida

Impulsat per una Fundació que va néixer fa quatre anys de la mà de Miriam González Durántez aquest projecte ha creat una campanya mundial anomenada Inspiring Girls Online per connectar, a través de la tecnologia, a nenes de 10 a 15 anys amb exemples a seguir de dones professionals de tots els sectors, nivells i edats.

Aquesta connexió es realitza a través d'una plataforma digital oberta en la qual es bolquen una gran varietat d'entrevistes a dones que compleixen amb diferents rols, el que permet a totes les nenes amb accés a Internet aprendre d'elles.

Acabar amb la discriminació

El segon premi ha estat per a la plataforma d'assessorament online espanyola Fluttr. Fundada per Amleto Montinari i AlessandroFranzi, la plataforma compta amb un sistema de selecció de personal que, a través del Big Data, ajuda a les empreses a seleccionar el millor candidat eliminant la discriminació per gènere.

Bria, els representants de Fluttr i Arrufí

Bria, els representants de Fluttr i Arrufí | Cedida

Aquest projecte, que ja està al mercat i va ser finalista del desafiament global GSMA Women4Tech Hack_D_Gap en l'últim 4YFN, aspira a convertir-se en la millor plataforma per ajudar a reduir la bretxa de gènere en el sector TIC i facilitar que les dones accedeixin a aquesta part del mercat laboral.

Per a això, Fluttr proposa sessions de mentoring aplicades als processos de selecció i la creació d'una acadèmia online amb contingut i desafiaments tecnològics per millorar les seves habilitats.