Atrian Bakers, la reinvenció de les masses congelades

L’empresa, amb seu a Castellgalí, i una producció anual de 30 milions de quilos, estrenarà una línia de brioixeria automàtica amb un crèdit de l’l’ICF

La seu d'Atrian Bakers, a Castellgalí (Bages) La seu d'Atrian Bakers, a Castellgalí (Bages)

Un segment de negoci pioner a Catalunya, que va es va destapar durant la dècada dels 80 del segle passat, primer amb la brioixeria i després amb el pa precuit. Aquest sector, molt enfocat als forns de pa i a la restauració, va patir els tancaments derivats de la pandèmia de la Covid-19. Ara, uns anys després, amb l’impuls de la diversificació productiva i l’aposta per la qualitat, ha recuperat el vol. És en aquest escenari on es mou l’empresa Atrian Bakers, que forma part del grup Lasem, una companyia amb més de dues dècades de vida dedicada a l’elaboració de masses congelades de pa, brioixeria i pastisseria. La firma catalana, amb seu a Castellgalí (Bages), situada en l’àmbit mitjà de les empreses del sector, es va veure forçada a reinventar-se després dels tancaments comercials de l’hoteleria, entrant al ‘retail’ i als hipermercats. Aquesta necessitat d’invertir i ampliar les línies productives és la que l’ha impulsat a sol·licitar un préstec de l’Institut Català de Finances, Organisme pertanyent a la Generalitat de Catalunya, per automatitzar una línia industrial de brioxeria.

Atrian Bakers, que l’any 2023 va tenir unes vendes de 70 milions d’euros, compta amb la fàbrica principal de Castellgalí i delegacions comercials a Saragossa i Astúries. A més, a Portugal disposa de dues companyies: Dolceleia, elaboradora de pastissos especialitzats de la zona, i Alva Sweet, que produeix anualment unes 1.500 tones de pa. La firma produeix anualment uns 30 milions de quilos de productes, repartides entre un 50% de pa, un 40 de brioixeria i la resta de rebosteria. “Davant del tancament dels forns i les petites botigues, a més de les restriccions de la pandèmia, hem hagut de reconvertir-nos, ja que teníem una cartera de clients atomitzada, i posar el focus en el retail, els hipermercats o els establiments tradicionals”. Així explica l’evolució el director general d’Atrian Bakers, Manel López.

La firma produeix anualment uns 30 milions de quilos de productes, repartides entre un 50% de pa, un 40 de brioixeria i la resta de rebosteria

A la planta de Castellgalí, la companyia compta amb una línia automàtica de pa tradicional (baguette) i un altre per la varietat rústica. En la gamma de la brioixeria, disposa d’una automàtica i una manual, que porta en funcionament més de 30 anys. És aquesta instal·lació la que ara volen modernitzar per “solucionar el repte pendent d’ampliar la nostra capacitat de producció”, tal com recorda López.

Relació històrica amb l’ICF

El grup Atrian té una plantilla de 200 treballadors a Castellgalí, que arriba als 320 sumant-hi les persones ocupades a les seves diverses seus i delegacions. Manel López comenta que la iniciativa d’acudir a l’ICF es va produir de forma natural, ja que “ens coneixem de l’època en la qual Lasem va adquirir la nostra àrea de negoci, fa més de dues dècades”. Fruit d’aquest moment inversor i creixement, l’organisme de la Generalitat de Catalunya va concedir un crèdit d’1 milió d’euros per la nova línia de brioixeria automàtica. Aquest import se suma a l’atorgat per altres entitats financeres de caràcter privat.

Aquesta col·laboració fluida amb l’ICF s’ha concretat al llarg dels anys amb un crèdit inversió el 2019, finançament durant l’exercici de la pandèmia, en el qual la facturació d’Atrian Bakers va disminuir un 50%, l’aval a través d’Avalis a un crèdit concedit pel Ministeri d’Indústria l’any 2020 i aquesta darrera inversió per modernitzar les instal·lacions.

Amb la nova línia, Atrian Bakers podrà incrementar la seva productivitat, la qualitat dels seus productes, aconseguint ampliar així la seva cartera de clients. Paral·lelament, es reduiran les minves durant el procés productiu. El director general de la firma assenyala que la nova maquinària “ens permetrà subministrar al mercat horeca amb més qualitat i de forma regular. I a més d’aquesta eficiència, podem guanyar en valor afegit gràcies al procés d’incorporació del greix durant la fabricació”. L’ampliació, afegida a la de la línia de pa, afavorirà un creixement del 30% de la producció en un moment en què el consum tradicional es va reduint, traspassant-se el negoci als establiments industrials, que aposten per nous formats i gammes. 

Amb la nova línia, Atrian Bakers podrà incrementar la seva productivitat, la qualitat dels seus productes, aconseguint ampliar així la seva cartera de clients

La lluita contra els costos energètics

Manel López enumera els entrebancs amb els quals s’ha hagut d’enfrontar Atrian Bakers en els darrers anys: la pandèmia i el tancament de l’hoteleria i a partir del 2022, l’increment dels costos energètics. “La nostra despesa es va triplicar i per pal·liar aquest increment vam decidir muntar una instal·lació de plaques solars, amb la qual volem produir entre un 35 i un 40% del nostre consum anual”.

La companyia afronta 2024 amb noves inversions en el seu centre de Castellgalí, al qual destinarà un total de 8,3 milions d’euros, entre la incorporació de la  nova línia de brioixeria crua i fermentada, modificacions en la línia rústica i amb la instal·lació de les plaques solars. López precisa que els moviments estratègics d’Atrian Bakers es mouran entre la potenciació de la gamma tradicional de la brioixeria i la innovació del pa rústic, en què el consumidor demanda fermentacions més llargues, hidratacions i un aspecte més clàssic. Alhora, l’objectiu és millorar la línia de croissants mini, ampliant-ne la capacitat productiva. Es tracta d’evitar un episodi recent que ha patit l’empresa: dir no a determinades operacions comercials per la manca de capacitat de subministrament. 

Més informació
Grup Unió, l’esperit cooperatiu sostenible
Laumont: l’excel·lència en la venda de la tòfona
Avui et destaquem
El més llegit