• Economia
  • L'auditoria a Holaluz confirma les pèrdues de 26 milions d'euros de la companyia

L'auditoria a Holaluz confirma les pèrdues de 26 milions d'euros de la companyia

L'informe s'ha retardat per la votació en contra de dos dels set membres del consell d'administració

Carlota Pi, presidenta i fundadora d'Holaluz | ACN
Carlota Pi, presidenta i fundadora d'Holaluz | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 de Maig de 2024

L'auditoria a Holaluz confirma les pèrdues de 26 milions d'euros de la companyia. L'auditora Ernst & Young posa en relleu que a finals del 2023 el fons de maniobra era negatiu per import de 44,3 milions, i que les previsions de tresoreria per als pròxims dotze mesos inclouen una injecció de 20 milions. Els fons s'estan negociant actualment i la companyia ja ha advertit que si no es materialitzen es presentarà un preconcurs de creditors. L'auditora alerta de la "incertesa material" d'una situació que "pot generar dubtes significatius sobre la capacitat del grup per continuar com a empresa en funcionament". L'auditoria s'ha retardat per la votació en contra de dos dels set membres del consell d'administració.

 

La distribuïdora d'electricitat va multiplicar per cinc les pèrdues, després de registrar uns números vermells de 5 milions d'euros l'any passat. La setmana passada, Holaluz va confirmar que està negociant una operació de finançament valorada en 21 milions d'euros, dels quals 10 provindrien de l'Institut Català de Finances (ICF).

 L'auditora alerta de la "incertesa material" d'una situació que "pot generar dubtes significatius sobre la capacitat del grup per continuar com a empresa en funcionament"

Amb tot, en el seu informe de gestió, Holaluz admet que si la negociació fracassa, el consell d'administració ha aprovat l'opció d'un preconcurs de creditors. El deute consolidat d'Holaluz a tancament d'any era de 58,8 milions d'euros. Els fons inversors al grup, Axon i Geroa, han rebutjat els comptes.

 

La negociació de la línia de finançament inclou l'ICF, però també l'empresa pública Avançsa, que aportaria 3 milions, diverses 'family offices' catalans i una línia de capital de sis milons més que només s'utilitzaria en cas "necessari".

Holaluz admet que si la negociació fracassa, el consell d'administració ha aprovat l'opció d'un preconcurs de creditors

"En cas de no materialitzar-se el finançament descrit, el consell d'administració de la societat dominant ha aprovat com a via subsidiària, i només en tal cas, la presentació d'un preconcurs de creditors", assenyala Holaluz en l'informe de gestió.

La companyia afronta les pèrdues, sobretot, pels mals números del primer trimestre del 2023, que fonts de l'empresa indiquen que han llastrat tot l'any, però s'han aconseguit revertir. De fet, Holaluz afirma que en els últims dotze mesos naturals s'ha notat un "canvi de tendència".

Víctor Ruiz Ezpeleta, professor de EAE Business School, ha recordat que l'empresa ha apostat de manera decidida des del seu naixement per projectes d'electricitat fotovoltaica, i ha afegit que aquest és un dels punts que està llastant ara la seva activitat, perquè el mercat d'instal·lació de plaques solars a domicilis particulars està patint "una caiguda".

El fet que part del consell d'administració es negués a signar els comptes va comportar que el BME Growth suspengués la cotització de la companyia.