Aznar Jr. ja controla el negoci immobiliari del BBVA, Santander, Sabadell i Bankia

El fons Cerberus, dirigit pel fill de l'expresident espanyol, ha invertit 10.000 milions d'euros en el sector en només un any

José María Aznar Botella sortint d'un dinar de feina | Europa Press José María Aznar Botella sortint d'un dinar de feina | Europa Press

José María Aznar Botella ja controla la borsa d'habitatge del BBVA, el Banc SabadellBankia i el Banc Santander. El fill de l'expresident espanyol és el director del fons nord-americà Cerberus a l'Estat, un fons que ha aprofitat la crisi i els desnonaments per quedar-se amb gran part del pastís immobiliari d'aquestes entitats. De fet, en només un any Cerberus ha invertit 10.000 milions d'euros en el negoci immobiliari de la banca espanyola.

Amb la finalització de la compra del 80% del negoci immobiliari del BBVA, en una operació que ronda els 4.000 milions d'euros, el fons voltor fa un nou moviment per guanyar terreny en el mercat del totxo espanyol. L'operació, coneguda com a Projecte Marina, inclou els actius del banc, el negoci i els quasi 400 treballadors de la plantilla d'Anida, una filial de l'entitat. A més, malgrat que tot això es va anunciar el novembre de l'any passat, l'operació no s'ha tancat fins l'octubre d'aquest 2018.

Més info: El BBVA ven el seu negoci immobiliari per 4.000 MEUR

Pocs dies abans que el BBVA tanqués l'operació amb el fons nord-americà, Cerberus va pactar l'adquisició d'una cartera de 35.700 immobles residencials amb garatges i trasters del Banc Santander per un valor de 1.535 milions d'euros. L'acord el van tancar just després que l'entitat comprés pel un valor simbòlic d'un euro el Banc Popular.

Entre el 51% i el 80% de la cartera, batejada com a Apple, serà controlada pel fons nord-americà, mentre que la part restant es quedarà en mans del banc d'Ana Botín. Es preveu que es tanqui l'operació entre finals d'aquest any i el primer trimestre del 2019.

Control total

Però la cosa continua. El fons voltor també va tancar un acord al juliol per quedar-se amb el 80% de l'exposició immobiliària del Banc Sabadell per un valor de 3.900 milions d'euros i es queda així amb només el 20% del negoci. Ara bé, Solvia, la filial immobiliària del Sabadell, continuarà gestionant els serveis d'aquests actius immobiliaris un cop finalitzada l'operació, que queda pendent de les corresponents autoritzacions.

El fons d'Aznar Jr., a més, va acordar a l'abril controlar el 100% del negoci immobiliari de Bankia amb l'adquisició de Bankia Habitat, motiu pel qual, els actius que vagi adquirint en un futur també formaran part d'Haya Real Estate, la societat propietat de Cerberus.

La banca espanyola s'està desfent dels seus actius immobliaris principalment per centrar-se en el seu negoci central, el bancari. I, mentrestant, el fill de l'expresident espanyol i la seva família continuen movent fitxa per tenir un paper important en aquest sector. De fet, Ana Botella va vendre el 2013 -quan era alcaldessa de Madrid- 1.860 pisos de l'Empresa Municipal de l'Habitatge i Sòl de l'Ajuntament de la capital espanyola a Blackstone per 128,5 milions d'euros. Justament en aquell moment, el fons controlat per Aznar Jr. es va retirar de la compra.

Ara, Aznar Botella ja està dins -també- del negoci de la gestió de serveis amb Siroco Real Estate, una companyia que va fundar a principis de 2017 i que ja ha agafat el control de tres empreses de gestió i administració de finques. De fet, Siroco està participada al 100% per Poniente Capital Ventures, una plataforma d'inversió creada pel propi Aznar Jr.

Pas a pas, el primogènit de l'expresident espanyol va ocupant el seu terreny en el sector immobiliari i amplia, cada vegada amb més rapidesa, el seu imperi en el món de l'habitatge.

Més informació
Banc Sabadell es desfà del seu negoci immobiliari
Avui et destaquem
El més llegit