La fórmula Mitjà per tornar a la normalitat (real)

La iniciativa 'Back to Events' proposa un pla d'acció per recuperar els esdeveniments de forma segura i "deixar de ser invisibles": tests d'antígens per a tothom

Imatge de família a l'acte  Back to Events, amb Oriol Mitjà, Mike Blackman, Mònica Roca, Christoph Tessmar i Nandu Jubany | ACN Imatge de família a l'acte Back to Events, amb Oriol Mitjà, Mike Blackman, Mònica Roca, Christoph Tessmar i Nandu Jubany | ACN

Tornar a la normalitat és possible si se sap com fer-ho. L'epidemiòleg Oriol Mitjà té la fórmula per fer-ho i tots els que hem tingut el privilegi de poder assistir presencialment a la presentació del Back to Events a la Llotja de Mar ho hem pogut viure en primera persona. Fa mesos que porta dient-ho, però, lamenta, "a Catalunya anem tard". La solució són els tests d'antígens i la seva estratègia és demostrable. La Cambra de Comerç de Barcelona organitzava l'acte juntament amb Seaz DeCom i amb el suport de Turisme de Barcelona, un acte que tenia per objectiu demostrar que els esdeveniments es poden organitzar de manera segura "si es fa un ús adequat dels recursos científics i tecnològics". Una iniciativa per reactivar el sector que compta amb un manifest amb més de 1.500 adherits, que han signat per reclamar que recuperar els esdeveniments és segur i que és necessari rescatar-los. I així ha quedat corroborat.

Tot estava organitzat a la perfecció. La Llotja de Mar obria les seves portes a les 9 hores del matí per començar a fer els tests d'antígens als assistents i ho feien per grups de persones. A la porta, primer contacte amb les mesures de seguretat. Et prenen la temperatura i passes a un taulell on et donen una mascareta FFP2 perquè la canviïs per la que portes de casa. Et poses gel hidroalcohòlic i et donen un pot individual perquè el portis al damunt durant tot l'esdeveniment. Seguint el circuit, arribes a un altre taulell, on et fan signar un consentiment molt complet per al test d'antígens que estan a punt de realitzar-te i en què et compromets, entre altres coses, a assistir al teu centre mèdic en cas que donis positiu. Un cop firmat, t'acompanyen a la teva cabina per fer-te el test d'antígens.

Després hauràs d'esperar uns 15 minuts a rebre un SMS que confirmarà que ets negatiu i serà la teva entrada cap a l'interior del Saló de Contractacions. L'espera és amena perquè al Pati dels Tarongers de la Llotja hi ha una violinista que acompanya l'estona amb música celestial. Fins aquí la demostració pràctica, i ara ve la teoria. Al revés del que hem fet sempre i la manera més senzilla d'entendre les coses. O no és més fàcil aprendre un idioma parlant-lo i després aprendre la gramàtica?

Tessmar: "A Barcelona som comerç, som turisme, som innovació, som cultura i 'networking' del més alt nivell"

L'acte es presentava emotiu. Per donar el tret de sortida, un vídeo de la nostra Barcelona plena de turisme, de gent, de moments i de contacte humà ens posava a tots la pell de gallina. "M'he emocionat amb el vídeo perquè fa molt de temps que estem tots molt tancats", confessava la presidenta de la Cambra, Mònica Roca. Un vídeo introduït pel director del Barcelona Convention Bureau, Christopher Tessmar, batejat com a "Barcelona is the place to meet", que ens recordava que "som comerç, som turisme, som innovació, som cultura i networking del més alt nivell" i moltes coses més. El clam de tots els presents? "Deixar de ser invisibles i ser reconeguts".

Estratègies segures, esdeveniments 100% segurs

Si tenim en compte que el sector de fires i congressos generava abans de la pandèmia un volum de negoci de 810 milions d'euros l'any i ocupava directament 5.311 persones només a Catalunya, queda clar que aquest és "un sector estratègic per a la nostra economia". Però aquestes xifres no tenen present tot l'impacte indirecte que genera el turisme d'esdeveniments en altres sectors com el transport, la restauració, els mitjans audiovisuals... De fet, com recordava Roca, és un sector que "té un efecte multiplicador" perquè de cada 100 euros que produeix, se'n generen 180 euros. I això no es pot deixar perdre. D'aquesta manera, tenint en compte tot l'impacte econòmic, i com assenyalava Tessmar, Barcelona va gaudir d'un impacte de 1.761 milions d'euros el 2019 que, si s'hi sumen les activitats organitzades a la Fira de Barcelona, s'arriba a obtenir un impacte econòmic anual de més de 4.700 milions d'euros i es generen més de 35.000 llocs de feina.

Oriol Mitjà presenta el pla estratègic per recuperar els esdeveniments de forma segura | MEM

Oriol Mitjà presenta el pla estratègic per recuperar els esdeveniments de forma segura | MEM

La recuperació és possible i cal escoltar la veu dels experts. Precisament per això, Mitjà ha presentat el pla estratègic per tornar a la normalitat en aquest terreny. Si durant el primer any de pandèmia, els governants han fet especial èmfasi en reduir les duracions de les trobades socials i les oportunitats de ser contagiats amb diferents confinaments i restriccions, ara cal atacar a la transmissió -amb la vacunació- i a la successibilitat -amb els tests d'antígens-. Segons l'epidemiòleg, aquests tests són capaços de detectar els negatius, "de dir-nos que no som infecciosos". "Si dónes negatiu, ets 99,5% negatiu", assegura.

La solució és clara i, recorda Mitjà, la tira de paper que s'utilitza per a aquests tipus de tests "només val mig euro", així que, comparat amb l'impacte econòmic que generen tots aquests esdeveniments al territori, no és una inversió que suposi fer una gran despesa i generi pèrdues. Per exemplificar-ho, el doctor ha explicat que si en una convenció de mil persones, deu poden ser positives, hi haurà un risc que s'infectin unes 40 persones. Però si es fan els tests d'antígens "n'haurem detectat almenys vuit", però les dues persones que "aconseguiran colar-se a la sala", seran persones que tindran una càrrega viral molt baixa i que, per tant, si apliquem totes les mesures de seguretat com portar la mascareta, no tindrien per què contagiar ningú.

Mitjà: "L'estratègia del test d’antígens es pot demostrar i el cribratge a l’entrada millora la seguretat de qualsevol esdeveniment"

Per tant, reitera, "l'estratègia del test d’antígens es pot demostrar" i, per tant, el "cribratge a l’entrada millora la seguretat de qualsevol esdeveniment". I no només això. Aquest cribratge "millora amb la vacunació" i no hi ha cap fals positiu amb una persona vacunada. "A Catalunya anem tard", però si s'escolta persones com Mitjà i s'observa la pràctica, "podrem tornar a obrir de forma molt segura els esdeveniments culturals". La proposta és fàcil i la fórmula és clara: "Que es pugui fer un test d’antígens a totes les persones com s’ha fet avui i altres mesures de seguretat per potenciar el seu efecte" i, a tot això, "s'hi pot afegir el carnet de vacunació i la immunitat natural.

L'atracció de Barcelona

I és que, ja més d'un any després de l'esclat de la pandèmia i de les primeres mesures restrictives, és hora de tornar a la normalitat i Barcelona té potencial per fer-ho. El director de l'ISE, Mike Blackman, que ha començat la seva intervenció amb un "bon dia i gràcies al nostre amfitrió" en català, ha volgut insistir en la idea que la capital catalana "és valorada pel seu lleure, qualitat hotelera i gastronòmica, capacitat d’organització i suport institucional" i, precisament per això, tot i que ja s'havia anunciat que l'ISE es reduïa a un "esdeveniment local", i malgrat aquest dimecres continuava obert a celebrar un congrés més gran​, té clar que "mirem cap endavant, estem canviant i estarem aquí i molt millor el 2022".

Mike Blackman a la presentació del Back to Events | MEM

Mike Blackman a la presentació del Back to Events | MEM

Perquè ara és l'hora de tornar als esdeveniments, de tornar a fer vibrar Barcelona i Catalunya i de donar l'oportunitat a tots els professionals de tirar endavant. El xef d'Estrella Michelin Nando Jubany, que ha fet broma dient que "si m’haguessin deixat fer el càtering de després ho faria molt millor que parlar", ha aprofitat l'ocasió per reclamar que "deixem de ser transparents, sortim al carrer i que ens diguin com hem de treballar" perquè, ha lamentat, "no pot ser que ens diguin que al mes de juny ja podrem fer-ho, però que no ens diguin com fer-ho". Jubany va ser abans organitzador d'esdeveniments que un xef d'Estrella i, justament per això, ha volgut fer saber que "m’enyoro de poder fer esdeveniments, és la meva vida, fer feliç a la gent, fer un projecte en una sala on no hi ha res i que passi això". "Ens han de deixar fer-ho".

Raimond Torrents, conductor de l'acte i organitzador d'esdeveniments, ho ha dit ben clar i català: "Ha arribat l’hora de deixar de ser invisibles i de descobrir tot un món desconegut" perquè "els esdeveniments són progrés, innovació, relació entre persones, creixement, feina, salut i benestar". Com deia Martin Luther King, "tenim un somni" i és que "la societat i les organitzacions que la governen siguin conscients que treballem en un mitjà, el de la comunicació cara a cara, les relacions presencials, que és imprescindible per innovar i seguir creixent".

Roca: "Els esdeveniments són necessaris per tornar a teixir aliances, aliances comercials amb altres països, per expandir-nos i fer els primers contactes"

Perquè "necessitem veure’ns, abraçar-nos, encaixar les nostres mans, viure experiències i això no és substituïble per un ordinador ni ho serà mai". I perquè, com diu la presidenta de la Cambra de Barcelona, "els esdeveniments són necessaris per tornar a teixir aliances, aliances comercials amb altres països, per expandir-nos i fer els primers contactes" i això no s'ha de deixar de banda. Un networking que, seguint amb aquesta demostració pràctica que hem pogut gaudir els que avui érem a la Llotja, hem recuperat al pati de l'edifici neoclàssic amb un tastet d'un càtering 100% segur, molt bo i acompanyats de cares conegudes com la de Joan Canadell. Perquè tornar a la normalitat és possible si se sap com fer-ho i la recepta està escrita. Tenim un somni i aquest somni pot tornar a fer-se real.

Més informació
Blackman, obert a celebrar un ISE més gran
'Back to Events': un pla per recuperar els esdeveniments
Avui et destaquem
El més llegit