COSPACE serà l'empresa encarregada de transformar la Borsa de Barcelona en un hub financer

La Generalitat vol convertir l'edifici del Passeig de Gràcia en un centre tractor d’empreses vinculades als serveis financers

L’objectiu de l’administració és desenvolupar un ecosistema de serveis financers al voltant de la tecnologia i les finances sostenibles | Generalitat L’objectiu de l’administració és desenvolupar un ecosistema de serveis financers al voltant de la tecnologia i les finances sostenibles | Generalitat

La Generalitat ha adjudicat, després d’un procediment de concurrència competitiva, a COSPACE el projecte per transformar l’edifici de la Borsa de Barcelona en un hub financer. L’objectiu de l’administració és desenvolupar un ecosistema dels serveis financers al voltant de la tecnologia, les finances sostenibles i l’emprenedoria d’inversió a Catalunya. El contracte és per un període de sis anys, del 2024 al 2029, i COSPACE haurà d'abonar a la Generalitat fins a 224.240 euros anuals, segons ha detallat el departament d'Economia en un comunicat.  L’operador haurà de convertir cinc de les nou plantes de l’edifici, propietat de la Generalitat i ubicat al Passeig de Gràcia, en unes oficines especialitzades en el foment i desenvolupament de projectes de l’àmbit de les finances, tant de caràcter nacional com internacional, i que donin suport a empreses emergents i en fase de creixement. 

En concret, en el camp de les finances tecnològiques (fintech i insurtech); les finances sostenibles; el capital risc i d’inversió en etapes inicials (business angels); el finançament col·lectiu (crowdfunding) i de préstec (crowdlending); serveis, gestores i fons d’inversió; neobancs; sistemes de pagament digital; ciberseguretat; big data o tecnologies jurídiques (legaltech), entre d’altres. La implementació d’un hub financer a la seu històrica de la Borsa de Barcelona és un projecte estratègic del Govern català. A banda de la Borsa de Barcelona, que forma part del grup borsari suís Six, l’edifici també acull la seu de l'Associació Barcelona Centre Financer Europeu (BCFE) i el BCFE4S. En aquest sentit, l’objectiu és posicionar la capital catalana en l’òrbita internacional com un centre dinamitzador de l’ecosistema financer, gràcies a les sinergies i les economies d’escala que s’hi poden generar en concertar activitats especialitzades d’alt valor afegit i en un entorn proper.

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha declarat que “volem posar Barcelona al mapa dels nous serveis financers que estan proliferant gràcies a les noves tecnologies”. El sector financer es troba en plena transformació gràcies a les noves tecnologies. Amb la pandèmia s’han accelerat algunes innovacions recents com el pagament contactless via telèfon mòbil que, junt amb d’altres com les plataformes de crowdfunding o les criptomonedes, estan canviant la realitat de la banca tradicional per passar a ser el que es coneix com a open bank.

Més informació
La Generalitat crearà un 'hub' financer a l'edifici de la Borsa de Barcelona
Els somnis faraònics de la Borsa de Barcelona
Les accions de Grifols es disparen a la borsa
Avui et destaquem
El més llegit