Durant el 2023, gairebé el 55% dels establiments de restauració a l'Estat espanyol van millorar tant el nivell d'ocupació com el tiquetmitjà. Nou de cada deu restaurants van incrementar l'ocupació el 2023 respecte al 2022, mentre que set de cada deu van pujar el tiquet mitjà en el mateix període anual, segons l'informe Highlights de la restauració a Espanya el 2023 de Delectatech, l'empresa pionera en l'aplicació d'intel·ligència artificial i anàlisi de dades al sector de l'hostaleria que ha analitzat, en aquest estudi, més de 55.000 establiments de restauració dins del cens de 260.000 bars i restaurants.
L'informe conclou que el sector de la restauració ha experimentat un creixement sostingut a l'Estat durant la primera meitat del 2023, gràcies a l'increment del tiquet i durant la segona meitat per un gran augment de l'ocupació. També exposa que l'increment de les visites dels comensals ha destacat com a principal palanca de creixement i que el sector ha respost a la pressió de la inflació i als canvis a les preferències de consum adaptant les seves ofertes i preus. Per tant, set de cada deu establiments han augmentat el tiquet mitjà el 2023 i nou de cada deu la seva ocupació.
Set de cada deu establiments han augmentat el tiquet mitjà el 2023
El 54,98% dels establiments van millorar tant en tiquet mitjà com en ocupació el 2023, mentre que només un 6,13% ha experimentat descensos en aquests aspectes. L'ocupació i el tiquet mitjà dels establiments de restauració van augmentar respecte del 2022 un 10,68% i un 9,14%, respectivament. Aquest darrer es va veure impactat, en part, per la inflació.
Palanques de creixement de la restauració
L'ocupació ha estat la principal palanca de creixement a la major part del territori, amb l'excepció d'Andalusia i el País Basc, on ho ha estat l'increment del tiquet. Pel que fa als moments de consum com a palanca de creixement, el 2023 el dinar va ser el moment amb més increment de comensals, possiblement per l'oferta de menús assequibles que promouen l'estalvi durant el dia, mentre que els sopars va ser el moment amb més increment del tiquet mitjà, possiblement influenciat per experiències gastronòmiques més exclusives a la nit.